Турският президент Реджеп Тайип Ердоган официално откри бившата византийска църква

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган официално откри бившата византийска църква
Коментари Харесай

Ердоган официално откри още една бивша византийска църква в Истанбул като джамия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган публично откри някогашната византийска черква „ Христос Спасител в Хора “ (Карие джамия) като мюсюлмански молитвен дом, заяви Асошиейтед прес.

Решението за връщането на статута на джамия на храма беше взето през 2020 година, малко откакто и фамозната „ Света София “ в Истанбул беше превърната от музей в джамия. Въпреки проектите за разкриване на църквата „ Хора “ през октомври 2020 година, решението за продължение на възстановителните действия по нея беше ненадейно спряно с аргумента, че „ подготовката за превръщането ѝ в джамия не е завършила “, написа порталът „ Грийк рипортър “. Според информация на турския вестник „ Тюркийе “ реставрационните действия са завършили.

Църквата „ Хора “ е издигната в началото през IV в., а днешната постройка датира най-вече от XI - XII в. Тя е известна основно с мозайките и стенописите си от XIV в.

Храмът е трансфорат в джамия при започване на XVI в., а през 1945 година е разгласен за музей.

Ердоган откри реставрираната постройка към този момент като джамия посредством телеконферентна връзка от Анкара.

Решенията за връщането на статута на джамии на „ Света София “ и на „ Хора “, които са монументи на международното завещание на ЮНЕСКО, бяха подложени на критика от Гърция и от редица други страни. Според мнозина тези дейности на турското държавно управление са опит за консолидиране на поддръжката на консервативните и религиозни среди в Турция за ръководещата партия в изискванията на стопански компликации.

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР