Незабавно да се освободи заместник-кметът по правни въпроси на Столична

...
Незабавно да се освободи заместник-кметът по правни въпроси на Столична
Коментари Харесай

ГЕРБ в СОС поискаха оставки заради неработещия лифт

Незабавно да се освободи заместник-кметът по правни въпроси на Столична община, тъй като с това държание София ще си изгуби лифтовете, сподели пред публицисти Георги Георгиев, заместник-председател на Столичния общински съвет, член на ГЕРБ, във връзка затварянето на Симеоновския въжен превоз. По думите му резултатът от бездействието на кмета на София е затварянето на Симеоновския въжен превоз.

Договорът за приватизация на лифта се подписва на 26 юли 2007 година и тогава в Общинския съвет, взел решението за приватизация, няма нито един общински консултант на ГЕРБ, добави той. Обръщаме внимание на държанието на кмета от обществената му изненада, а също така приказват лъжи и заблуждават жителите, приемайки тезата на приватизатора, че срокът на приватизационния надзор бил изминал. Този период е 25 години, което значи, че до 2032 година

Столична община има всички права да упражнява надзор, с цел да може лифтът да работи, сподели още той. По думите му казусът е в бездействието и в незнанието. Кметът на София и сътрудниците му би трябвало да прочетат контракта, с цел да схванат по какъв начин могат да защитят софиянци, а не да повтарят комфортната теза на приватизатора, добави Георгиев.

Приватизаторът ще се окаже в обстановката на „ хитрата сврака - с двата крайници “- затварянето на лифта е ново събитие, което е неизпълнението на контракта, тъй като лифтовете са продадени със обвързване да бъдат експлоатирани като лифтове, добави Георгиев и уточни, че откакто сега няма нито един работещ въжен превоз, задължението не е изпълнено. В контракта има и обвързване за поддържане на 44 работни места, уточни още Георгиев.

Предложенията на общинските съветници от ГЕРБ са общината да подхожда с повече сдържаност – имаме право да наложим наказателна клауза в размер на 8,3 млн.лв., защото е налице несъблюдение на контракта. Втората стъпка е на съображение неизпълнението Следствен отдел към окръжна прокуратура има право да скапе договорът за приватизация – по този начин София ще получи благосъстоятелност върху акциите на компанията и да върнем малко над 8 млн.

Предложенията на общинските съветници от ГЕРБ са опцията да се наложи наказателна клауза от 8,3 млн.лв., което е 100% от цената на акциите, в случай че приватизаторът не извършва главното си обвързване. Затварянето на лифта дава съображение за това, добави Георгиев. На съображение на неизпълнението на контракта от страна на приватизатора, Столична община има право да скапе контракта, като по този метод София ще получи благосъстоятелност върху акциите на компанията, която е притежател на всички лифтове, а в подмяна би трябвало да върнем 8,3 млн.лв., е другото предложение на съветниците.

Съдът е задължил приватизатора да възвърне Драгалевския въжен превоз и сега тече съгласувателна процедура за издаване на виза за планиране и създаване отначало на този въжен превоз, сподели Прошко Прошков, общински консултант от ГЕРБ. По думите му е изненадващо, че кметът на столицата не подхваща практични дейности във връзка с лифтовете, има и безучастие от страна и на районния кмет на регион „ Витоша “, защото има комисия, която би трябвало при неизправности в лифта да издаде заповеди за унищожаване на рискови уреди, а такива заповеди няма.

Прошков уточни още, че ще подават отчет към Надзорния съвет към Агенцията за приватизация, с който ще се желае надзорниците да вземат решение, че ще заведат иск, защото предметът на активност не е реалност и глобата е в размер на 8,3 млн.лв., в това число и повреждане на контракта и придобиване на собствеността. В понеделник Прошков, който е ръководител на Надзорния съвет на приватизационната организация, ще свика изключително съвещание на надзора.

Искаме на 23 май да има изключително съвещание, с цел да изслушаме кмета Васил Терзиев, сподели Антон Хекимян, член на партията. За седем месеца няма никакво действително деяние във връзка с Витоша, сподели още той. По думите му чуването ще бъде и за смяната на придвижването в центъра на града, защото имало подозрение за документите и подписите, положени в протоколите.

След години на незаконно безучастие от страна на тогавашните ръководещи, сме напът да загубим дефинитивно Симеоновския въжен превоз, се показва в позиция на ръководителя на Столичния общински съвет Цветомир Петров, изпратена до медиите през вчерашния ден от пресцентъра на институцията. 

" Искам да припомня, че той е продаден от Столичната община на „ Витоша ски “ през далечната 2007 година и от този момент до предходната година – нищо. Всички периоди за следприватизационен надзор към този момент са изтекли. Какъв е бил договорът и по какъв начин е спазван може да бъде проверявано и разследвано, само че в този момент обстановката е такава – лифтът не действа “, показва Петров. 

 „ Вече работим по правене на Визия за Витоша. Бях на една от първите срещи на всички заинтригувани страни и мисля, че сътрудниците работят интензивен “, добавя още той в позицията. 

Председателят напомня, че в общинския съвет са били гласувани решение пътищата на Витоша да станат напълно общински, защото сега, по думите му, собствеността е разпокъсана. Това ще даде опция общината да прави съществени поправки, а освен да кърпи дупки и да чисти пътищата през зимата, показва още той. 

На интернет страницата на „ Витоша ски “ е оповестено известие, в което се показва, че „ лифтовете излизат в профилактика и няма да работят до началото на летния сезон “. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР