Специалистите по изкуствен интелект и киберсигурност са най-дефицитни в ИТ

...
Специалистите по изкуствен интелект и киберсигурност са най-дефицитни в ИТ
Коментари Харесай

Не достигат ИТ таланти в две критични области


Специалистите по изкуствен интелект и киберсигурност са най-дефицитни в ИТ промишлеността
(снимка: CC0 Public Domain)

На фона на съкращения в софтуерната промишленост, Съединените щати се сблъскват с дефицит на експерти в две сериозни области – изкуствен интелект и киберсигурност. Конкуренцията за гении се изостря, а бизнесът упорства управляващите да подхващат ограничения с промени в имиграционната политика.

Гугъл прикани държавното управление на Съединени американски щати да модернизира имиграционните си политики, изключително “Списък A ”, с цел да притегли и задържи най-хубавите гении от чужбина в региона на изкуствения разсъдък и киберсигурността. В писмо, изпратено до Министерството на труда, Гугъл предизвестява, че актуалните политики могат да доведат до загуба на скъпи гении в тези сериозни за страната промишлености, заяви The Verge.

Писмото на Гугъл е ориентирано съответно към “Списък А ”, който разпознава специалности с непълен брой американски служащи. Компанията счита, че описът, обновен за последно през 2005 година, би трябвало да бъде уголемен. Документът би трябвало да включва области, свързани с AI и киберсигурността, и да се актуализира по-често, с цел да отразява изменящите се потребности от работна мощ.

„ Списък А ” в началото е умислен като инструмент за реагиране на дефицита на работна ръка, само че защото не е обновен от 20 години, към този момент не отразява настоящото положение на трудовия пазар. Гугъл акцентира възходящото търсене на AI експерти. Технологичният колос предвижда, че от 2025 до 2030 година потребността от AI инженери, в това число софтуерни инженери и откриватели, ще се усили доста.

Гугъл акцентира какъв брой значимо е оправянето с дефицита на гении. Напредъкът в изкуствения разсъдък предлага невероятни вероятности, само че неналичието на квалифицирани експерти заплашва да попречи за осъществяване на неговия капацитет.
още по темата
Интернет колосът означи също дългия развой за приемане на непрекъсната трудова сертификация (PERM) и нуждата от основаване на по-ефективна система за привличане и задържане на най-хубавите гении в Съединените щати. Компанията предлага на държавното управление на Съединени американски щати да прегледа голям брой източници на данни, в това число социална противоположна връзка, с цел да подсигурява, че описът е настоящ и транспарантен.

Ръководителят на Гугъл за връзки с държавното управление и публичната политика, Каран Бхатия, акцентира световния дефицит на AI гении и нуждата Съединени американски щати да приспособяват своите имиграционни политики. Той показва, че от 2024 година има световен дефицит на експерти по изкуствен интелект, само че Съединени американски щати са едно от най-трудните места за привличане на гении от чужбина и страната рискува да загуби някои от най-търсените фрагменти в света единствено поради бюрокрацията.

Призивът на Гугъл за имиграционна промяна идва на фона на жестока конкуренция сред софтуерните компании за привличане на AI гении. Според Bloomberg, основният изпълнителен шеф на Meta Марк Зукърбърг е изпратил персонални имейли до AI откриватели в подразделението DeepMind на Гугъл, като им е предложил работа без изявление. Заплатите на експертите по изкуствен интелект скочиха внезапно, като някои компании заплащат на AI откривателите до 10 милиона $ годишно.

В изминал имейл от края на 2023 година основният изпълнителен шеф на Гугъл Сундар Пичай показва угриженост по отношение на загубата на основен AI гений. Твърди се, че Гугъл е изгубила повече от дузина свои чиновници с изкуствен интелект поради Apple. Според обява на The ​​Verge, Apple е привлякла десетки AI експерти от Гугъл и е отворила загадка лаборатория в Цюрих, Швейцария, за разработка на AI решения.

Анализ на Financial Times на профили в LinkedIn, обществени разгласи за работа и научни публикации откри, че Apple се ангажира с всеобщо наемане на гении през последните години, с цел да разшири своя отдел за изкуствен интелект и машинно образование. Служителите на Гугъл са най-ценните за Apple: през 2018 година производителят на iPhone притегли Джон Джанандреа на лидерска позиция в региона на AI. Преди това той ръководеше лабораторията Гугъл Brain AI, която по-късно беше обединена с DeepMind. След това минимум 36 инженери напуснаха Гугъл в посока Apple.

Строгите имиграционни политики на Съединени американски щати изострят казуса, като затрудняват фирмите да притеглят и задържат AI гении от чужбина. Изпълнителна заповед на президента Джо Байдън по отношение на AI подрежда на федералните организации да оказват помощ за увеличение на броя на гениите, само че писмото на Гугъл демонстрира, че би трябвало да се направи повече, с цел да се подсигурява, че Съединените щати ще останат конкурентоспособни в световната конкуренция за доминиране в изкуствения разсъдък.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР