Това заяви в сутрешния блок на NOVA инфекционистът д-р Трифон

...
Това заяви в сутрешния блок на NOVA инфекционистът д-р Трифон
Коментари Харесай

Зачестяват случаите на заразяване с т.нар пета болест, за какви...

Това съобщи в утринния блок на NOVA инфекционистът доктор Трифон Вълков. Специалистът изясни, че инфекцията протича с обрив и се характеризира с нараснала температура, ставно-мускулни болки и изнемощялост. Той обаче побърза да успокои, че минава като самоограничаваща зараза и визира най-вече дребните деца.

 

Лечението ѝ не изисква някаква комплицирана терапия. Няма и сериозен риск от затруднения при протичането ѝ, добави доктор Вълков.

 

По тематиката с кърлежите лекарят означи, че колкото по-малко е впит в индивида един кърлеж, толкоз по-малка е вероятността да се болести с лаймска болест. Той въпреки всичко напомни, че съществуват и други болести, които предават някои кърлежи, като да вземем за пример ку-треската.

 

Д-р Вълков уточни, че комарите също са преносители на разнообразни заболявания, само че за България рискът не е толкоз висок, защото те населяват главно райони с по-топъл климат, какъвто е Гърция.

 

За така наречен " пета болест " се заприказва след информация за зачестяване на  случаите на заразяване с парвовирус B19 в Гърция. Здравните управляващи в страната са обезпокоени, тъй като децата от няколко начални учебни заведения и детски градини в Солун са регистрирани с вируса. 

 

От формалните известия излиза наяве, че до 24 април общо 11 деца на възраст от 3 до 5 години са посочили нараснали стойности на тропонин в кръвта, а дете на 3 години и половина е умряло в резултат на заразяването с вируса и последвалия изострен миокардит.

 

Повечето парвовируси заразяват животни, като котки и кучета. Хората по-трудно се заразят с тези вируси, изясняват медиците. Въпреки това статистиката демонстрира, че такива дребни огнища се появяват постоянно, а сред 40% и 60% от популацията на развитите западни общества имат характерните антитела на вируса. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР