Украинецът Олександър Усик е абсолютният световен шампион по бокс в

...
Украинецът Олександър Усик е абсолютният световен шампион по бокс в
Коментари Харесай

Украинец стана абсолютен световен шампион по бокс

Украинецът Олександър Усик е абсолютният международен първенец по бокс в тежка категория при експертите. В зрелищен мач в столицата на Саудитска Арабия Рияд той победи британеца Тайсън Фюри с поделено съдийско решение от 115:112, 113:114 и 114:113, предава БНР.

Така Усик стана първият боксьор, който сплотява поясите на Световния боксов съвет (WBC), Световната боксова асоциация (WBA), Международната боксова федерация (IBF) и Световната боксова организация (WBO) от британеца Ленъкс Люис, който бе неоспорим международен първенец сред ноември 1999 и април 2000 година.

След успеха си над Фюри Олександър Усик има 22 победи в 22 мача на професионалния кръг, 14 от тях с нокаут. За Фюри това бе първа загуба след 34 триумфа (24 с нокаут) и едно тъждество в първите му 35 срещи.

37-годишният Усик стигна до триумфа, откакто се показа по-добре във втората половина на мача и най-много в деветия рунд, когато прати Фюри в нокдаун. В първите шест рунда на мача британецът бе този, който имаше преимущество, само че не съумя да го задържи и съдиите отсъдиха в интерес на украинеца. 

Мачът стартира много внимателно от страна и на двамата боксьори, само че в последната минута на първия рунд Усик съумя да пласира ляв прав удар право в лицето на британеца.

С подновяването на играта във втория рунд Усик още един път откри главата на Фюри с лявата си ръка, което към този момент бе сигнал към по-високия с 15 сантиметра Фюри да влезе съществено в мача. В края на рунда той също съумя да пласира няколко положителни удара и за пръв път стартира да съкратява дистанцията при багра.

Третият рунд на мача бе изцяло равносилен, а при започване на четвъртия Фюри за пръв път започва по-активно. Той опитва да пробие отбраната на Усик със серия от удари в торса на противника си, само че украинецът бързо възвърне позиции. Усик обаче получи и първата аркада в мача над дясната си вежда.

Петият рунд също бе доста добър за 35-годишния Фюри, като той продължи все по-настоятелно да търси удари ниско в тялото на Усик. Малко преди края украинецът се оплака, че едно от крошета е попаднало под пояса му, само че публично предизвестие за британеца нямаше.

В средата на дуела умората стартира да наляга Усик, до момента в който Фюри, който влезе в мача с 18 кг по-голямо персонално тегло, изглеждаше доста по-свеж. Британецът съумя да пласира и доста тежък десен ъперкът, който откри брадата на заложилия три колана в мача Усик.

В мача обаче настъпи нов поврат в осмия рунд, в който Усик за пръв път съумя да пусне кръв по лицето на Фюри. Той откри носа на британеца и това като че ли се оказа повратният миг в дуела. 

В деветия рунд Усик вкара доста мъчително ляво кроше в главата на Фюри, след което и още няколко удара на очевидно зашеметия британец. Той изпадна и в нокдаун, като само въжетата и гонгът за края на рунда го оставиха в дуела.

Усик продължи да бъде по-решителният в дейностите си и в десетия рунд, въпреки в него да нямаше такова изявено преимущество. 

Финалните два рунда на мача минаха при изравнено превъзходство, като нито един от двамата боксьори не съумя да наложи очевидно преимущество. Затова огромна роля имаше и умората от тежките първи 10 рунда, което остави решението за това кой е спечелилият в срещата напълно в ръцете на съдиите.

" Благодаря доста на моя екип, на моето семейство и на моята страна. Слава на Украйна! Това е популярен миг, популярен ден. Нямам думи за случилото се ", сподели само Усик след мача.

" Искам да благодаря на Господ за този приказен мач. Вярвам, че завоювах този мач. Олександър е отличен боксьор, той завоюва няколко рунда, само че считам, че аз завоювах повече. Ще се забележим още веднъж през октомври, когато е реваншът ", пък бе отговорът на Фюри.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР