Садик Хан беше преизбран за трети мандат като кмет на

...
Садик Хан беше преизбран за трети мандат като кмет на
Коментари Харесай

Садик Хан спечели в Лондон. Срив за консерваторите. Какво стана на местните избори в Англия

Садик Хан беше избран отново за трети мандат като кмет на Лондон . Представителят на Лейбъристката партия, който е първият мохамеданин кмет на града, завоюва 43,8% от гласовете като победи главната си съперничка от Консервативната партия Сюзън Хол , която получи 32,7%.

Местните избори в Англия затвърдиха положителните резултати на Лейбъристката партия и доведоха до една от най-тежките загуби за консерваторите в последните 40 години. Лейбъристите, водени от водача си Киър Стармър , са първа политическа мощ в локалните парламенти като завоюваха и 9 от 10-те съревнования за кметове на райони.

В същото време консерваторите изгубиха близо половината от местата си в регионалните препоръки по отношение на предходните избори и даже останаха на трето място по брой на съветниците. Втори се подредиха Либералните демократи, а доста усъвършенстване на резултата си означиха и Зелените .

Медии и анализатори определяха локалния избор като генерална подготовка за парламентарните избори в Обединеното кралство , които би трябвало да се проведат до края на януари 2025 година От 14 години страната се ръководи от държавни управления на Консервативната партия.
Трета поредна победа на Садик Хан
С успеха си в Лондон Садик Кан се трансформира в първия кмет, който след основаването на избираемата позиция при започване на века, печели трети мандат. Въпреки оспорваната акция, в която съществена тематика бяха престъпността и климата, Хан съумя да усъвършенства резултат си по отношение на предходния избор през 2021 година

Британски и интернационалните издания разясняват, че успеха на Хан го затвърждава като една от най-ключовите фигури в Лейбъристката партия и даже като неин евентуален предстоящ водач.

„ Бяха тежки месеци. Изправихме се в акция, която беше водена от негативността “, сподели Хан и похвали своят екип, който е дал отговор на „ всяването на боязън с обстоятелства, на омразата с вяра, на опитите за разцепление с обединяване “.

На изборите в Лондон гласоподаваха 40,5% от записаните за гласуването 6,1 млн. души. Хан получи гласовете на 1,08 млн. души, а Сюзън Хол – 812 хиляди гласа.

Победа на Хан в Лондон беше избрана от Лиър Стармър като „ последната спирка по пътя към парламентарните избори “.
Победи за Лейбъристите в Централна и Северна Англия
Лейбъристката партия завоюва 1140 места в общинските препоръки в страната и ще има надзор над общо 50 локални Народното събрание. Заедно с това за партията са дали своят вот 34% от всички, които са отишли до урните по време на изборите.

Би Би Си отбелязва, че най-значими на фона на упованията са успехите в Североизточна Англия, само че най-много в региона на Дарби и Нотингам в Ийст Мидландс , както и Уест Мидландс , където се намират Бирмингам, Ковънтри и Улвърхамптън.

Макар че пристигна с разлика от единствено към 1500 гласа, успеха в Уест Мидландс беше избрана от Киър Стармър като „ свръхестествен резултат “ за Лейбъристите. Сблъсъците в централните райони на Англия се считат за основни, тъй като успехите в тях имат значение за резултатите на парламентарните избори.

Би Би Си разяснява, че макар положителните резултати на лейбъристите, те не дават цялостна картина за цялото Обединено кралство , защото в останалите му елементи – Шотландия, Северна Ирландия и Уелс съвсем не се организираха гласувания.
Тежки дни за Сунак и напредък Зелените и Либералните демократи
Британската преса се сплотява в оценката си, че най-големият губещ на изборите е Консервативната партия . Тя губи 473 от 989 -те си съветници на предходния локален избор, както и контрола над 6 от общинските препоръки, които до момента държеше.

Нещо повече. Макар че печели 25% от общия брой гласове, консерваторите остават трети по брой съветници в Англия, откакто бяха задминати от Либералните демократи .

„ Това е едно от най-лошите, в случай че не и най-лошото показване на консерваторите в борбата за локалното ръководство в последните 40 години “, сподели политологът сър Джон Къртис пред Би Би Си.

Медиите в страната обръщат внимание на обстоятелството, че лейбъристите печелят даже в изборния регион на премиера Риши Сунак в Ричмънд . Очаква се този факт да бъде употребен в идната акция за парламентарните избори.

Сунак дефинира изборните резултати като „ разочароващи “, само че акцентира, че гласоподавателите „ ще останат с нас “ за парламентарните избори. Той приказва за нуждата държавното управление му да продължи да извършва проекта си и че ръководещите са фокусирани „ в дилемите пред нас “.

Въпреки неприятния резултат и декларираната подготвеност за нова смяна на водачеството в Консервативната партия, огромна част от членовете ѝ застават зад Сунак и не виждат причина за неговото премахване от премиерския пост.

На фона на загубите на консерваторите, Зелените и Либералните демократи се радват на доста усъвършенстване на резултатите си. Зелените получават рекорден брой места в общинските препоръки в историята си.

Би Би Си разяснява, че партията доста усъвършенства резултатите си в региони с по-голяма централизация на студенти и на мюсюлманско население.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР