Обикновено за Великден боядисваме доста повече яйца, отколкото реално можем

...
Обикновено за Великден боядисваме доста повече яйца, отколкото реално можем
Коментари Харесай

Колко дълго е безопасно да съхраняваме и ядем боядисаните на Великден яйца?

Обикновено за Великден боядисваме много повече яйца, в сравнение с действително можем да изядем на празника. В резултат започваме да се чудим по какъв начин да ги оползотворим, с цел да не се наложи да ги хвърлим.

Не всяка стопанка обаче знае какъв брой дълго и по какъв начин е най- безвредно да съхранява яйцата, тъй че тяхната консумация да не навреди на здравето, както и какви трикове може да се употребявате, с цел да се запазят варените яйца свежи допустимо най-дълго.

Правилно предпазване на боядисаните яйца

По принцип не се предлага да оставяте варени яйца на стайна температура за дълго време.

Те би трябвало да се слагат в хладилника най-много два часа след варене или незабавно след цялостно изстудяване.

Ако наоколо няма ледник и сварените яйца (или боядисаните) не могат да бъдат употребявани бързо, те могат да се съхраняват на стайна температура за не повече от 12 часа. Ако това време е превишено, по-добре е да не рискувате здравето си. Трябва да се има поради и положението на сварените яйца – в случай че черупката е развалена (напукана), това усилва риска от замърсяване на продукта с разнообразни микроорганизми. Следователно срокът на валидност също се понижава. Според препоръките на експертите температурите от 0 до 20 градуса по Целзий са подобаващи за предпазване на яйца. Въпреки това, при температури под 4 градуса, прословутата салмонела „ умира “, тъй че е по-добре да съхранявате яйцата в хладилника при температура 2-4 градуса по Целзий.

Някои специалисти настояват, че кафявите яйца имат по-здрави черупки, тъй че могат да се съхраняват по-дълго от яйцата с бяла черупка. Срокът на валидност на варени яйца в ледник зависи от тяхното положение и степен на топлинна обработка:

рохко сварени – до 2 дни;

твърдо сварени, само че напукани – до 3 дни;

твърдо сварени и обелени – до 3 дни;

твърдо сварени и цели – до 10-14 дни;

При боядисаните великденски яйца техният период на валидност също се дефинира от спецификата на багрилото: боядисаните с химически бои яйца могат да се съхраняват в ледник до 2-3 дни, боядисаните с естествени бои яйца могат да се съхраняват в ледник до 15 дни.

 Как да увеличим периода на валидност на варените яйца

За да се усили срокът на валидност на варените яйца, готвачите оферират да се прибегне до разнообразни трикове. Постепенно изстудяване – откакто извадите яйцата от тенджерата, ги оставете да изстинат последователно (съдът с тях може да се изпълни със студена вода или да се изпълни с лед) и едвам тогава се прибират в хладилника. Яйцата с непокътнати черупки устоят най-дълго. За задачата преди варене те би трябвало да се извадят от хладилника и да се слагат в топла вода (за да се изравни температурната разлика). След това би трябвало да вземете тиган с вода със стайна температура, да добавите сол към нея (около 1 супена лъжица на литър вода), да добавите яйца и последователно да доведете до шупване. След като намалите котлона, можете да варите яйцата без похлупак за 7-10 минути.

За да запазят яйцата свежи по-дълго, те могат да бъдат намазани с растително масло, свинска мехлем, вазелин, парафин или охладен захарен сироп. Това безусловно ще „ затвори “ порите на черупката и ще разреши на яйцата да останат свежи по-дълго.

Сварените и обелени яйца би трябвало да се слагат в херметически затворен съд (за да се избегне излагането на нездравословни микроорганизми). Добре е яйцата да не се допират едно до друго и да имат по-малък контакт с външната среда. За да извършите това, те могат да бъдат увити в салфетка или хранителен пергамент. Някои домакини също по този начин поучават да ги поставите в херметически затворен съд със заострения край надолу (така че жълтъкът да остане в центъра).

В хладилника сварените яйца би трябвало да се слагат „ по-дълбоко “ (не във вратата, която се отваря редовно) и надалеч от месо, риба или пушени артикули (които могат да пренесат миризмата си върху черупката на яйцата).

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР