Пикантният вид чушки са любими на много хора, пристрастени към

...
Пикантният вид чушки са любими на много хора, пристрастени към
Коментари Харесай

Призрачна люта чушка

Пикантният тип чушки са обичани на доста хора, пристрастени към лютивината, само че има сред тях такива, които ще подложат сетивата на същинско тестване, без значение какъв брой обичан е огненият усет.

Едно такова предизвикателство е потреблението на призрачни люти чушки. Името им подухва асоциации с нещо ненадейно и плашещо и това е напълно резонно, поради топлината, която основават в устата представителите на вид призрачна люта чушка (Bhut jolokia).

Призрачни люти чушки - показване

Призрачните чушки са известни също като Bhut Jolokia и съставляват тип пикантен червен пипер, който произлиза от Индия. Те са известни със своята интензивна топлота и неповторим вкусов профил, което им е спечелило репутацията на едни от най-лютите чушки в света. Имат забавна история, хранителната стойност, изгоди и опасности от потреблението им.

Произход и история на призрачните люти чушки

Призрачните люти чушки се отглеждат в Индия от епохи, изключително в североизточните щати Асам, Нагаланд и Манипур. Те обаче притеглят международното внимание едвам при започване на 2000-та година, когато фермер на име Анандита Дута Тамули откри пипер с неизмеримо равнище на топлота, до момента в който култивира обичайните люти чушки.

Призрачните чушки бързо набират известност в Индия и се употребяват за прибавяне на огън към огромно многообразие от ястия, в това число къри, лютеница и кисели краставички. Едва през 2007 година те добиват интернационално самопризнание, когато са удостоени със Световния връх на Гинес като най-лютата люта чушка в света. Класиран сега като 9-ти съгласно скалата на Сковил, призрачният пипер към този момент не е най-пикантният пикантен червен пипер в света.

Въпреки това той остава гореща тематика на видеоклиповете и търсена съставна част в някои от най-хубавите интернационалните люти сосове в света.

Хранителна стойност на призрачни люти чушки

Призрачните лютиви чушки са цялостни с витамини и минерали, които са от значително значение за поддържането на здравословна диета. Те са отличен източник на витамин С, витамин А и калий. Витамин С е от решаващо значение за поддържането на здрава имунна система, до момента в който витамин А е от значително значение за крепко зрение, кожа и коса. Калият е значим за контролиране на кръвното налягане и поддържане на подобаваща хидратация.

Призрачните чушки също съдържат капсаицин, който е виновен за пикантния усет на чушките. Доказано е, че капсаицинът има противовъзпалителни свойства и може също да помогне за усилване на метаболизма и понижаване на болката.

Ползи и опасности от потреблението на призрачни люти чушки

Консумирането на призрачни чушки в умерени количества може да има няколко евентуални изгоди за здравето. Някои проучвания демонстрират, че капсаицинът може да помогне за понижаване на възпалението, облекчение на болката и усилване на метаболизма. Освен това високите равнища на витамин С и калий в призрачните чушки могат да оказват помощ за поддържане на здрава имунна система и контролиране на кръвното налягане.

Важно е обаче да се употребяват призрачни люти чушки в умерени количества, защото рисковото им равнище на топлота може да аргументи храносмилателни проблеми като болки в стомаха, конвулсии и диария. Боравенето с призрачни чушки също е значимо, защото капсаицинът може да аргументи раздразнение на кожата и изгаряния.

Вкусови качества на призрачни люти чушки

 Призрачна люта чушка (Bhut jolokia) Снимка: cytis / pixabay.com

Bhut Jolokia получава интернационално самопризнание като най-лютия пикантен червен пипер в света. Има плодов, леко сладостен усет и равнище на топлота, което варира от 800 000 до над 1 милион Сковил топлинни единици. С тези характерности призрачните люти чушки изпреварват доста доста от международно известните люти чушки.

Разновидности на призрачни люти чушки

Шоколадов Bhut Jolokia

Тази вариация на нереален пипер е сходен на Bhut Jolokia, само че има по-тъмен цвят и малко по-различен вкусов профил. Има равнище на топлота, което варира от 800 000 до над 1 милион единици по Сковил.

Прасковен Bhut Jolokia

Този тип нереален пипер има прасковен цвят извън и малко по-меко равнище на топлота от други разновидности, вариращо от 600 000 до 800 000 единици по Сковил. Има плодов, леко сладостен усет с цитрусови нотки.

Бял нереален пипер

Това е относително нов вид нереален пипер, който има бял външен тип и равнище на топлота, което варира от 800 000 до 1 милион единици по Сковил. Има малко по-сладък и по-флорален вкусов профил от другите призрачни чушки.

Жълт нереален пипер

Този нереален пипер има яркожълт цвят и малко по-меко равнище на топлота от другите типове, вариращо от 500 000 до 800 000 единици по Сковил. Има леко плодов, цитрусов усет с нотки на наслада.

Всеки тип нереален пипер има собствен личен неповторим благоуханен профил и равнище на топлота, което ги прави известна съставна част за прибавяне на топлота и усет към огромно многообразие от пикантни ястия.

Африкански нереален пипер

Африканският нереален пипер може да се дефинира като постепенно изгаряща фалшификация. Въпреки репутацията си на ултра люто чили, първата му хапка е лъжливо сладка, със мощни плодови нотки и в началото фина топлота. Леките, ароматни нотки на пипера не престават към 30-45 секунди, преди да се трансфорат в мощно, запалващо устата изгаряне. Тъй като топлината се ускорява, следва изпотяване, сълзене на очите и даже дефицит на въздух.

Условия за развъждане на призрачни люти чушки

Призрачните люти чушки са придирчиви към изискванията на развъждане. Отглеждани в началото в Индия, тези чушки изискват деликатна композиция от топлота и мокрота, с цел да оцелеят. Докато призрачните чушки се борят в доста среди по света, неповторимата почва и климат на Африка оферират идеалните условия за тяхното развиване.

В Африка африканският нереален пипер може да бъде открит в разнообразни райони, в това число Мозамбик, Зимбабве, Южна Африка и Кения. Растенията от пипер нормално създават дребни, конусовидни плодове, които варират на цвят от зелено до алено, според от тяхната зрялост.

Африканският нереален пипер е прочут със способността си да пораства добре в горещи и сухи среди с добре дренирана почва. Може също по този начин да понася разнообразни типове почви, от песъчливи до глинести. В доста африкански общности призрачните чушки се отглеждат благодарение на обичайни аграрни способи и постоянно се отглеждат дружно с други култури, като царевица или фасул.

Уникалните условия на развъждане в Африка, съчетани с обичайните практики за развъждане, са довели до африкански призрачни чушки с друг усет и мирис. Чушките постоянно се употребяват в локалните кухни за прибавяне на топлота и усет към яхнии, къри и други ястия с чушки. Те също се употребяват необятно в производството на люти сосове и подправки, които се изнасят на интернационалните пазари.

Кулинарна приложимост на призрачни люти чушки

 Пиле виндалу с призрачна люта чушка

Когато е недопечен, призрачният пипер е шокиращо пикантен. Когато се сготви обаче, топлината на чилито се омекотява, издигайки усета му, като в същото време понижава изгарянето му до вкусно, само че към момента мощно наличие. Популярни са както в предписания за пикантен сос, по този начин и в доста от обичайните пикантни предписания.

Въпреки горещината, богатият усет и плодовите нюанси на призрачния пипер го вършат отлична добавка към кърита, яхнии и маринати.

Призрачните чушки са известна съставна част в доста обичайни кухни по света, изключително в Индия и други елементи на Южна Азия. Ето някои обичайни използва на призрачно чили в кулинарните практики.

За яхнии и в къри

Призрачното чили постоянно се употребява в къри и яхнии с чушки, с цел да добави топлота и усет към ястието. В Индия е известна съставна част в ястия като виндалу, пикантно къри, приготвено с месо или зеленчуци, и лютеници, които са пикантни подправки.

За мариноване

Призрачното чили постоянно се употребява при мариноване, защото може да добави огнен темп към консервираната храна. В Индия е всекидневно да се маринова нереален чили с други зеленчуци като моркови, репички и карфиол.

За смеси от подправки

Призрачното чили е постоянно срещана съставна част в смеси от подправки, изключително в южноазиатските кухни. В Индия постоянно се употребява в гарам масала, примес от смлени подправки, употребявани в доста ястия.

За лечебни цели

В някои култури призрачно чили се употребява и поради лечебните си свойства. Смята се, че има болкоуспокояващи свойства и от време на време се употребява локално за облекчение на болки в мускулите и ставите. Смята се също, че подкрепя храносмилането и ускорява метаболизма.

Как се употребява призрачна люта чушка

Въпреки че е допустимо да се яде нереален пипер недопечен, не се предлага заради рисковата им топлота. Вместо това те нормално се употребяват в готвенето, сушени или пресни, за прибавяне на топлота и усет към ястията.

Най-подходящи са за прибавяне на топлота и усет към разнообразни ястия, в това число супи, яхнии, къри и пържени картофи.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР