Любителите на огнената кухня винаги са се интересували коя е

...
Любителите на огнената кухня винаги са се интересували коя е
Коментари Харесай

Най-лютите сортове чушки в света

Любителите на огнената кухня постоянно са се интересували коя е най-пикантната люта чушка. Категоричен отговор няма, тъй като селекциите непрестанно основават нови и нови лютиви сортове, изместващи предходните рекордьори.

Стандартите за пикантност непрестанно се трансформират и мерната единица за лютивост на Сковил отбелязва нови достижения. Американският химик Сковил е създал тази таблица за премерване на лютивината на чушките, по-точно на съдържащото се количество капсаицин в тях, което се приема за стандарта при проучване на лютите чушки. Ето по какъв начин подрежда скалата на Сковил лютите сортове чушки по света.

Каролина Рийпър

 Най-лютите сортове люти чушки Снимка: YouTube

Това е относително нов вид люта чушка, съществуваща от 2010 година. Тя е кръстосана в американския щат Южна Каролина, откъдето идва името на новата пикантна чушка. Кръстосването на аленото Хабанеро и пакистанската Нага дава огнения усет, отреждащ челно място на Каролина Рийпър. Тази мощно лютива чушка има и вълнуващ плодов мирис, а книгата на върховете Гинес я е сложила на челно място в своята ранглиста.

Люти чушки Хабанеро

Малката люта чушчица Хабанеро е единствено сред 2 и 6 сантиметра и е същински дребен звяр във връзка с лютивина, поради което дълго време е водела класацията съгласно скалата на Сковил. Тази чушка е главен провинен за славата на пикантната мексиканска храна, защото родината на Хабанеро е Мексико.

Призрачна чушка

Източните индийски щати са отечество на този вид. Тъй като е локален за няколко щата, този вид има доста имена. Нарича се също Червена нага, както и Призрачна нага. Тази чушка заема постоянно първите места по топлота и изисква внимание при консумация.

Люти чушки Тай

Азиатският континент се регистрира в класацията на лютитите сортове чушки с тайландската представителка Тай. Това е мини чушле, от 2, 5 до 2, 7 сантиметра, само че обратно на размера, тя е измежду най- лютите.

Люти чушки Табаско

 Люти чушки кайен

Този вид люти чушки е изключително прочут, защото е съществена съставна част на сос Чили. Компания на лютата чушка Табаско вършат оцета и солта. Тази лютивина идва още веднъж от Мексико. Чушката е тънка и ароматна и мощно лютива.

Люти чушки Ахи

Латиноамериканската кухня обича лютите подправки и може би по тази причина чушката ахи е известна като Чушка на бъдещето. Горещината в устата, която тя предизвиква е напряко изпепеляваща и продължителна.

Рокото

Кръглата форма на лютата чушка е малко необикновена, само че Рокото има тъкмо подобен тип. Тя наподобява повече на ябълка, в сравнение с чушка. Характерно за нея е, че е може би единствената чушка с черни семки във вътрешността. Вероятно по този начин природата е подсказала, че лютивината на чешката е поразителна.

Люти чушки Кайен

 Люти чушки Табаско

В индийската кухня, която е пословична с пикантните си подправки, чушката Кайен заема почетно място. Използват я главно под формата на пикантен червен пипер. В Индия имат вяра, че тя ускорява метаболизма. Наистина основава чувство, че кръвта в тялото завира.

Серано

Тази люта чушка се познава елементарно. Серано има формата на патрон и е измежду най-лютите чушки, които се оферират на интернационалния пазар. Може да се купи в комерсиалната мрежа на доста места по света.

Люти чушки Халапеньо

 Люти чушки Халапеньо

Чили сос и Халапеньо са съвсем синоними, тъй като в Мексико, откъдето идва лютото Халапеньо, доста обичат соса с нейно присъединяване. Тази зелена люта чушка е доста търсена поради пикантния пикантен усет и може би е най-известната лютивина, идваща от Мексико.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР