На всички е известна ползата от растителната диета, но не

...
На всички е известна ползата от растителната диета, но не
Коментари Харесай

Кои са пескетарианците?

На всички е известна изгодата от растителната диета, само че не всеки може да премине към изцяло безмесно хранене. За подобен случай най-подходяща е пескетарианската диета.

Тя не е толкоз известна като кето-, палео- и други диетични режими, само че е остаряла диета, която е толкоз потребна, че постоянно е сравнявана със Средиземноморската. Ето какво съставляват пескетарианците.

Пескетарианска диета - същина и съществени положения

Някои хора считат, че индивидът е организиран да бъде пескетарианец. Това ще рече вегетарианец, който яде риба и морски блага. Според самите пескетарианци организмът ни е организиран за подобен вид хранене, тъй като не можем да ядем алено месо от хищни животни, както и птиче месо без термична обработка, а това те считат за противоестествено.

Рибата и морските блага обаче могат да се ядат и сурови. Неслучайно сушито е обичана храна за милиони хора по целия свят. Пескетарианците считат, че аленото месо съдържа доста отрови, пикочна киселина и бактерии и това го прави нездравословно.

На децата на вегетарианците се предлага да им дават риба и морски блага. Деликатесите от морето съдържат витамин В12, желязо, цинк, омега-3 мастни киселини, които човек има потребност да си набира, изключително в интервалите на напредък. При вегетарианците се следи дефицит на витамини и минерали и морската храна се явява нужна, за унищожаване на този проблем.

Ползи за здравето от пескетарианството

 Пескетарианци

- Пескетарианството намалява риска от сърдечни болести заради отсъствието на храни, повишаващи холестерола;

- Намалява риска от диабет вид 2, заради сложното струпване на телесна маса и затлъстяване;

- Понижава риска от артрит и някои типове рак, защото пескетарианците по-рядко имат проблем с инфекциозни заболявания;

- Хората, които не ядат месо, отслабват по-лесно и задържат тежестта си.

Недостатъци на пескетарианството

 Кои са пескетарианците? Снимка: Yordanka Kovacheva

Този метод на хранене има и дефекти, без значение че е щадящ за тялото.

- Диетата на пескетарианците е по-скъпа, тъй като рибата и морските блага са с по-висока цена от множеството типове месо;

- Разнообразието, което обезпечава месното хранене, тук липсва;

- Някои типове риба съдържат високи дози живак, които оказват отрицателно въздействие на нервната система и цялостното здраве. Мазните риби са тези, които са рискови в този смисъл. Херингата, сардините са риби с по-ниско наличие на живак.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР