Пържолата от филе миньон е изрязана от бонфилето на говедото.

...
Пържолата от филе миньон е изрязана от бонфилето на говедото.
Коментари Харесай

Приготвяне на перфектното филе миньон стъпка по стъпка

Пържолата от филе миньон е изрязана от бонфилето на говедото. Филе миньон е известно със своята деликатност и маслена текстура. В съпоставяне с други говежди меса като рибай или нюйоркски стек, филе миньон има внимателен усет.

Често се счита за първокласна пържола и нормално се подготвя за специфични мотиви.

Тъй като филе миньон е нежно парче месо, значимо е да се подготви вярно, с цел да се избегне изсушаването му. Препоръчва се, да се приготвите приблизително изпечено, с цел да резервира крехкостта и сочността си.

Цялостната поредност и предсказуемост на тази техника на готвене, дават на тази рецепта доста висок % на триумф още при първия опит. Ако за първи път приготвяте филе миньон или се борите да го извършите вярно, тогава тези насоки са за вас.

Съставки за филе миньон

сол и пипер

рапично олио

осолено масло

чесън

естрагон

розмарин

филе миньон с дебелина към 5 см

към 200 - 300 г телешки филета (приблизително 4, 5 -5 см дебелина): търсете телешки пържоли, които са с дебелина към 5 см, наподобяват плътни и наситено червени на цвят.

Сол и черен пипер: за подправяне и по избор за суха саламура

Растително или рапично масло: тези масла са най-подходящи за запичане, тъй като имат по-висока точка на димене от маслото или зехтина

Приготвяне на филе миньон

 Приготвяне на съвършеното филе миньон

Извадете пържолата от хладилника 1 час преди готвене, с цел да се приближи до стайна температура. Това ще обезпечи отмерено готвене, и по-точно - време за готвене. Подсушете пържолите с хартиена забрадка и подправете щедро с едра морска сол или сол за готвене и черен пипер.

Суха саламура за пържолата

Можете да извършите авансово сухата саламура и самото подправяне на пържолата. Сухата саламура е развой на изсушаване, в който на външната част на пържолата се поставя сол преди готвене, прави се, с цел да задържи соковете и по този метод се усъвършенства усетът. Поставете пържолите върху тава за печене и подправете щедро с едра морска сол или сол за готвене и черен пипер. Пъхнете в хладилника непокрити за най-малко един час или най-добре за една нощ. По-сухата повърхнина на пържолата ще направи по-добра коричка.

Цялостни насоки за готвене на филе миньон

Пържолата ще би трябвало да престои на плота най-малко 30-45 минути преди готвене, с цел да се климатизира. Не са нужни спомагателни сол или подправки.

За да обобщим - запържете телешките филета за 2 минути от всяка страна на котлона в чугунен тиган на висока температура с масло или олио и по-късно неотложно прехвърлете в авансово загрята фурна на 212 °C. Обикновено филетата се пекат за към 5-6 минути, с цел да станат приблизително изпечени.

Точното установяване на времето за готвене на пържола постоянно дава резултати. Може да звучи пресилено, само че може да употребявате телефона си, с цел да измерите времето за пържене на всяка страна в тигана и по-късно да засечете времето във фурната.

Приготвяне на филе миньон малко по малко

Етап 1

Оставете маслото на плота, с цел да омекне. Използвайте вилица, с цел да намачкате билките и чесъна, до момента в който се смесят изцяло. Съхранявайте в ледник, преди да ги добавите към филето, ги оставете за 10 минути на стайна температура.

Етап 2

Загрейте фурната до 212 °C. Извадете пържолата от хладилника 30 минути преди готвене. Това се прави, с цел да стигне пържолата до стайна температура и да сте сигурни, че времето ви за готвене ще е по-точно. След като към този момент е престояла на стайна температура, овкусете щедро от всички страни със сол и черен пипер.

Етап 3

Добавете 1-2 супени лъжици олио към подобаващ чугунен тиган (тиганът би трябвало да е подобаващ както за пържене, по този начин и за фурна) и увеличете топлината, оставяйки тигана да загрее задоволително. Завъртете тигана, с цел да разпределите маслото, до момента в който се загрява. След като маслото стартира да пуши, поставете филетата с лицето надолу и ги запържете умерено за 2 минути. Обърнете филетата и ги запържете още 2 минути. Това ще даде на вашите филета прекрасен запечен борд.

Етап 4

По предпочитание прибавете малко билково масло и цяла скилидка чесън или чесън на прахуляк в тигана, преди да го прехвърлите във фурната. Маслото ще се разтопи и билките ще подправят капките от тигана за по-късна стъпка. Прехвърлете тигана непосредствено във фурната.

Внимание: тиганът може да е парещ, боравете с него с ръкавици за печене.

- За Verry Rare - 4 минути;

- Medium Rare - 5-6 минути;

- Medium - 6-7 минути;

- Well done- 8-9 минути.

Не забравяйте въпреки всичко, че зависи от дебелината и типа на пържолата и това време за печене ще варира. Тази рецепта е идеална за порция от 200 грама, с дебелина почти 4.5 - 5 см.

Стъпка 5

 Филе миньон малко по малко

По предпочитание сложете с лъжица малко от сместа от тигана върху пържолата, с цел да ѝ придадете спомагателен усет.

Стъпка 6

Извадете филетата от тигана и ги поставете върху паница или дъска за рязане и оставете да престоят 5-10 минути предисервиране на филе миньон. Това е значимо, с цел да доближат крайната си температура за сервиране.

Стъпка 7

Отгоре сложете комат чесън и билково масло и сервирайте.

Температура за пържола

Данните за време /температура по-долу подхожда на метода за печене в тиган/фурна в тази рецепта. Препоръчва се кулинарен термометър, с цел да ревизирате вътрешната температура на вашата пържола за мечтаното равнище на подготвеност. Винаги измервайте в средата на най-дебелата част на пържолата.

Легендата Антъни Бурдейн, споделя, че най-важният аспект от готвенето на всяка пържола е интервалът на отмора, откакто бива извадена от фурната. Оставянето на пържола да почине 5-7 минути преди нарязване е от решаващо значение по две аргументи. Първо, пържолата продължава да се “готви ”. Второ, соковете се разпределят отмерено в месото, осигурявайки съвършената хапка всякога. Винаги оставяйте вашите пържоли да почиват!

Предупреждение за дима: Готвенето на пържоли при високи температури в тиган може да провокира опушване. Отворете кухненските прозорци и включете абсорбатора на вашата кухня, преди да започнете приготвянето.

- Very Rare/rare

48-50 °C

4 минути;

- Medium rare

50 - 55 °C

5-6 минути;

- Medium

57 - 60 °C

6-7 минути;

- Medium well

62 - 65 °C

8-9 минути;

- Well done

над 65 °C

10+ минути.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР