Една от основните роли на религията е да прави обществата

...
Една от основните роли на религията е да прави обществата
Коментари Харесай

Коментар на водещия: Светлина

Една от главните функции на религията е да прави обществата по-сплотени. За разлика от всички религии преди раждането на нашия Спасител, християнството е първата, която отваря своите универсални полезности и послания към всички хора по света.

На това се дължи бързото разпространяване на вярата по всички точки на земното кълбо. Всяка огромна вяра има своя етичен кодекс. Будизмът има своите осем правила „ за верния път “. Често изобразявани като спици на колело, те доста наподобяват на десетте Божи заповеди за юдеите и християните. Но не това е повода толкоз бързо милиони хора по света да отворят сърцата си за учението на Исус Христос. Причината са универсалните, човешки послания и постулати, които осмислят болката, вярата, любовта, страданието, съвестта, справедливостта, в случай че щете и правото и законите.

Само когато знаеш кое е вярно и кое не е, можеш да живееш с чувството, че си предпазен. Чували сте неведнъж „ По Бога е леко “. Колкото повече хора към теб одобряват тези правила на мислене и държание, толкоз по-здраво е едно общество. Вярата поддържа реда и усмирява алчността. Защото във всяко друго отношение всеки от нас има друга настройка към живота - ние не виждаме света по идентичен метод, имаме друго мнение по другите въпроси, ние сме много разнообразни. Но вярата ни прави едно цяло, в нашата чудата различност и разнообразие.

И противоположното - там, където вярата е слаба, се усилва броят на развалените хора, които подписват съюз с тъмнината. Пороците се трансформират в норма, а стремежът към материалното в предписание. Тези общества пропадат в спиралата на недоверието към другите и в плен на страха, че постоянно някой желае да ти навреди. Тогава си мислиш, че всеки грях ти е простен, а непознатият не ти е близък, а противник. В тези общества връзките сред хората са груби, думите режат като мечове и уважението към правото на другия е необичайност.

Стоян Михайловски пък споделя, че ние, обществата, и българите надлежно, имаме да живеем още милиони години. „ Наситено да се лута от безредици във безредици и от паники в паники, човечеството ще разбере, че единствено доктрината на любовта, възвестена от Бог, може да оздрави, във всяко общество, дълготраен ред и богатства естетика. Но тоя час не е блъснал още. “

Затова е нужна вярата - с цел да създадем по този начин, че да се приближим оптимално към този час. Честито Възкресение Христово. От сърце ви искам, това което искам и на себе си - светлина.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР