Даването на курбан по нашите земи е много повече от

...
Даването на курбан по нашите земи е много повече от
Коментари Харесай

Кога, как и защо се прави курбан?

Даването на курбан по нашите земи е доста повече от това просто да съберем околните си и да похапнем вкусна Агнешка курбан супа. От хилядолетия съществува обичаят да се принася кръвна жертва, с цел да се измоли нещо от Бог или друга висша мощ.

Правенето на курбан не се приема еднопосочно от Православната черква, тъй като принасянето на жертва е езически бит. Въпреки че отхвърля принасянето на курбан и клането на животни в този му смисъл, свещениците с ненаситност отслужват служби за здраве и освещават сготвената за курбан храна.

Дори в Православната черква съществува така наречен изсъхнал курбан или анемичен курбан, като вместо жертвено животно, хората носят в църквата олио, брашно, бутилка алено вино, кърпи и пешкири.

Ако вие или ваш непосредствен сте претърпели тежко приключение, злополука, интервенция или друго, което ви е изправило на прага на гибелта, то несъмнено сте си задавали въпроса по какъв начин се прави курбан.

Точни правила за правене на курбан няма и традициите в другите краища на България се разграничават.

 Курбан Шаран Снимка: Невена Блажева Иванова

Курбан може да се направи на датата, на която е претърпяно премеждието или на някой от православните празници, който се намира наоколо до тази дата. Съществува вид да се избере и някой светия, покровител на фамилията или специалността и курбанът да се назова на неговия празник.

Ако се прави кръвен курбан, се избира жертвено животно, което може да бъда агне, теле, овца или други Обичаят повелява да не се избира животно, което рови в земята, като пиле, петел, кокошка, или е нечисто - кон, магаре, свиня.

Но в доста краища у нас се позволява курбан да се прави от пиле, даже и от риба, като рибата наложително би трябвало да бъде с люспи. Когато се готви животно за курбан, за предпочитане е то да се подготвя цялото, дружно с главата.

Едно от най-предпочитаните жертви за курбан е шаранът, който може да се подготвя с най-разнообразна плънка. Изпитана рецепта за курбан шаран може да намерите при нас, като би трябвало да запомните, че костите на курбан шаранът не се изхвърлят, а наложително се резервират и по-късно заравят в земята на място, където никой не стъпва.

По селата има опция животното за курбан да се изпече цяло, само че в градски условия това е на практика невероятно, по тази причина градските домакини подготвят други типове курбан.

Ако жертвеното животно е овца, то може да се подготви овчи ритуален курбан, а в случай че сте решили да принесете в жертва агне или шиле, то тогава вършиме надлежно агнешки курбан или шилешки курбан.

Тези типове курбан не трябва да се бъркат с класическата курбан супа, която нормално се подготвя с много повече артикули от тях.

 Овчи Курбан Снимка: Йорданка Тасева

За приготвянето на овчи ритуален курбан ви би трябвало 1.5 кг овче месо с кост, 200 г лук, дафинов лист, черен пипер и бахар, както и сол на усет.

Овчето месо се реже на едри части и се накисва за най-малко 4 часа със студена вода. След това се поставя на котлона, кипва се, отпенва се хубаво и се вари на спокоен огън най-малко 1 час.

Добавят се подправките и ситно нарязаният лук и се вари още към 25 минути. Сваля се, поръсва се по избор с свеж джоджен и се раздава за здраве. Месото не се освещава авансово в църквата, готви се и тогава част от курбанът се носи, с цел да бъде осветлен от духовник.

Разгледайте и другите ни предписания за курбан супа.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР