Докато плава тихо през норвежкия фиорд Фриер, Yara Birkeland изглежда

...
Докато плава тихо през норвежкия фиорд Фриер, Yara Birkeland изглежда
Коментари Харесай

На хоризонта се задават товарни кораби без екипаж

Докато плава безшумно през норвежкия фиорд Фриер, Yara Birkeland наподобява като елементарен дребен транспортен съд. До края на годината обаче екипажът на борда ще бъде понижен от петима на двама души, а след още две години, в случай че всичко се развива съгласно проектите, на борда няма да има никакъв екипаж. Дотогава капитан Свенд Йодегор ще ръководи дългия 80 метра транспортен съд, написа BBC.

Предприемаме огромни стъпки към самостоятелност. Тук има доста внедрени технологии, които отсъстват от другите кораби ", сподели той.

В последна сметка Yara Birkeland ще плава, подпомаган от датчици - включително радари и камери, които ще подават данни към изкуствен интелект, който пък ще засича и класифицира водните трудности.

" Имаме камери от двете страни, както и в предната, и в задната част на кораба. Той може да взема решение дали да промени курса си, тъй като пред него се е появило нещо ", споделя Йодегор.

Работата на капитана ще се придвижи на сушата, в център за дистанционно управление на към 80 км разстояние, където няколко кораба ще може да бъдат следени по едно и също време. Ако е належащо, хората ще се намесват, като изпращат команди за смяна на скоростта и курса.

През последните няколко месеца Yara Birkeland, който е благосъстоятелност на норвежкия колос в областта на изкуствените торове Yara, плава два пъти седмично от големия цех на компанията покрай Пошгрун до пристанище Бревик, пренасяйки до 100 контейнера и събирайки данни по 13-километровия маршрут.

" Плавателните съдове, които обслужват къси, постоянни и закрепени направления, оферират положителни благоприятни условия за внедряването на самостоятелни корабни технологии, " споделя Синика Хартонен, общоприет секретар на асоциация One Sea - съдружие на морски компании и специалисти, работещи в областта на автономността.

Технологичният снабдител по плана Kongsberg работи по други две самостоятелни баржи, задвижвани от акумулатори във фиорда Осло, в съдействие с норвежката компания за търговия на храни на едро Asko, както и по четвърти транспортен съд за транспорт на контейнери, наоколо до Олесун.

Някои от технологиите съществуват от доста години. Въпросът тук е обединяването им ", съобщи Ан-Магрит Ристе, шеф “Корабоплаване от последващо потомство ” в Kongsberg Maritime.

Според Ристе към самостоятелната навигация има интерес още от риболовната промишленост, пътническите фериботи и военни плавателни съдове. Kongsberg към този момент създава самостоятелни подводни плавателни съдове, които правят главно задания, свързани с картографирането на морското дъно за клиенти в областта на офшорната сила, океанските проучвания и защитата.

Наскоро компанията е доставила 8-метров самостоятелен кораб, който се движи по повърхността и засича рибни пасажи, употребявайки акустични сонари и придвижвайки се благодарение на AI, камери, радар и GPS.

" Тези плавателни съдове се наблюдават от хора, които могат да се намесят, само че са изцяло самостоятелни ", сподели Бьорн Ялвинг, старши вицепрезидент на Kongsberg, отговарящ за технологиите.

От Kongsberg уголемяват технологията, тъй че да може да се употребява за по-големи плавателни съдове.

В последна сметка, считам, че рестриктивните мерки няма да са механически, а всичко е въпрос на това технологиите да са безвредни и сигурни, да дават отговор на регулациите, както и да са преференциални в бизнес отношение за тези, които ги употребяват ", съобщи Ялвинг.

Разбира се, едно от нещата, които притеглят най-вече транспортните компании, е това, че се икономисват разноски от неналичието на екипаж на борда.

“Един екип може да следи няколко кораба. Освен това за екипажа е по-безопасно да бъде на сушата, в сравнение с в морето ”, добави Ялвинг.

Други компании също работят по планове за самостоятелен превоз. Миналата година ферибот за коли се самонавигира и дебаркира в Япония, употребявайки технология на Mitsubishi Shipbuilding Company.

Междувременно, търговски транспортен съд извърши траяло месец пътешестване от Тексас до Южна Корея, придвижвайки се самостоятелно през към половината от дългия 20 000 км маршрут. Изборът на най-благоприятен маршрут от страна на кораба пести гориво и нездравословни излъчвания, съгласно Avikus, която е част от корабостроителната компания HD Hyundai и е осигурила технологиите за плавателния съд.

" Можете да употребявате автономията, с цел да ограничите дилемите, които са рискови или скучни ", сподели Мариус Танум, учител по приложна автономност в Университета на Югоизточна Норвегия.

По думите му, когато става въпрос за сигурност, плавателните съдове без екипаж би трябвало да се показват също толкоз добре, в случай че не и по-добре от корабите с екипаж, който счита, че постоянно ще има нужда от защитни ограничения – някой да следи и да може да се намеси, в случай че е належащо.

" Тъй като това е доста нова технология и не е тествана толкоз доста в действителния живот, имаме потребност от този временен интервал с екипаж на борда. След това последователно се доверяваме на автономията да прави повече неща. Автономията отваря и благоприятни условия за нови дизайни на плавателните съдове ", съобщи Танум.

Без екипаж на борда, разполагате с повече потенциал за артикули, защото нямате потребност от жилищни пространства, кухня, отопление, климатични и други системи ", добави той.

Съществува обаче песимизъм по отношение на това дали огромни, самостоятелни кораби, ще могат скоро да кръстосват океаните.

" Първо би трябвало да бъдат уредени правните провокации. След това корабите би трябвало да имат постоянни енергийни и задвижващи системи, които изискват доста малко поддръжка ", показва Танум.

Едно от най-големите трудности са регулациите, като ще би трябвало да бъдат направени нови правила.

Каквото и да се случи, напредъкът в самостоятелното корабоплаване евентуално ще е по-бърз, в сравнение с при самостоятелните коли и камиони ”, счита Мариус Танум.

Автономните коли се движат с висока скорост, преминавайки покрай статични и движещи се трудности, пътните условия се менят, а сложността, пред която колите в елементарния трафик са изправени, е по-предизвикателна, спрямо корабите.

“Автономните кораби без екипаж, които обслужват закрепен маршрут и употребяват център за отдалечен надзор, ще се движат с по-малко риск от самостоятелните камиони, които са част от ежедневния трафик ", показва той.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР