Европейският патентен индекс (EPO) показва, че през 2023 г. иновациите

...
Европейският патентен индекс (EPO) показва, че през 2023 г. иновациите
Коментари Харесай

Цифровизация и чиста енергия: Рекорден брой заявки за европейски патенти

Европейският патентен показател (EPO) демонстрира, че през 2023 година нововъведенията са останали постоянни, като фирмите и изобретателите са подали рекорден брой поръчки за европейски патенти.

Подадени в EPO са 199 275 патентни поръчки предходната година, което е нарастване от 2.9% по отношение на миналата година и e най-високият брой досега, съгласно последния патентен показател 2023.

„ Последният ни патентен показател демонстрира, че нововъведенията са останали жизненоважни по света през 2023 година “, сподели президентът на EPO Антонио Кампинос.

На EPO беше поверено разглеждането на повече заявки от всеки път, което удостоверява както привлекателността на европейския софтуерен пазар, по този начин и високото качество на нашите артикули и услуги. Европейските дребни и междинни предприятия от ден на ден употребяват патенти, като делът на молбите от МСП е на най-високото си равнище през предходната година. Тези предприятия към този момент могат да се възползват и от новия Единен патент, който доста усъвършенства средата за нововъведения в Европа, предоставяйки по-опростена и по-рентабилна алтернатива за иноваторите да защитят своите изобретения и да ги доведат до обширния пазар на Европейски Съюз. “

Водещите механически области за заявки за патенти в EPO предходната година са цифровите връзки (които обгръщат технологии, свързани с мобилни мрежи), медицински технологии и компютърни технологии. Най-силният напредък измежду всички софтуерни области през 2023 година обаче е в електрическите машини, апарати, сила (+12.2% по отношение на 2022 г.), което обгръща изобретения, свързани с технологии за чиста сила, в това число акумулатори (+28%). Патентната интензивност в биотехнологиите (+5.9%) също продължава да нараства.

Първите пет страни на генезис за европейски патентни поръчки през 2023 година са Съединените щати, Германия, Япония, Китай и Република Корея. Около 43% от общите заявки идват от компании и изобретатели от 39-те страни членки на EPO, до момента в който 57% произлизат от страни отвън Европа.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР