Представете си, че летенето с електрически автомобил стане основна част

...
Представете си, че летенето с електрически автомобил стане основна част
Коментари Харесай

Добре дошли в бъдещето: Летящите коли бавно се превръщат в реалност

Представете си, че летенето с електромобил стане съществена част от метода, по който хората ще пътуват в бъдеще? На това залагат и за тази фантазия работят десетки компании по света.

Компании от Съединени американски щати, Европа и Азия от години създават eVTOL или електрически коли с отвесно политане и кацане, известни като летящи коли или въздушни таксита. Този вид транспортни средства се задвижват с електричество, а не с обичайно гориво. Все още наподобяват футуристично, само че технологията се развива и съгласно JPMorgan този пазар може да възлезе на 1 трилион $ до 2040 година А към днешна дата има няколко компании, които се пробват да заемат водеща позиция.

Как наподобява пазарът, какво дават обещание играчите на него и пред какви провокации са изправени? По-долу са показани някои от фирмите в региона на eVTOL и това, което те се пробват да трансфорат в действителност.
Топ 4 eVTOL технологии
В развой на разработка са стотици планове на eVTOL с разнообразни технологии. Ето и четири от най-разпространените.
„ Мултикоптерът “ работи като общоприет дрон. Той има няколко витла, които му оказват помощ да лети. Те са доста ефикасни по време на политане, кацане и до момента в който висят, само че защото нямат крила, са необикновено неефективни при превъзмогване на огромни дистанции. Те биха могли да бъдат потребни в градските региони.Концепцията „ lift & cruise “ сплотява мултикоптера с общоприетите самолетни технологии, като крилата, което прави вероятни по-дългите дистанции. Но с цел да могат двете технологии да работят дружно, витлото се нуждае от по-малко и по-къси лопатки – което го прави доста шумно.Съществува и така наречен „ tiltrotor “ – структура, която има един или повече ротори, инсталирани на крило, което може да се накланя нагоре и надолу.И най-после, има модели с „ въздуховодна векторна двигателна сила “, които нямат витло. Те употребяват голям брой самостоятелно ръководени електрически канални вентилатори, с цел да тласкат транспортното средство нагоре. Този модел е по-тих и може да лети дейно на по-големи дистанции, само че са много енергоемки.
И по този начин, не са ли това просто прехвалени хеликоптери, питат мнозина. Не напълно, гласи късият отговор, написа в собствен разбор CNBC. От технологиите, които употребяват за политане и кацане, до обстоятелството, че са електрически, eVTOL се пробват да се разграничат от хеликоптерите. Да не приказваме, че хеликоптерите също са много скъпи. Много от фирмите, занимаващи се с eVTOL, приказват за свят, в който тези транспортни средства ще станат част от ежедневното пътешестване във или сред градовете – на налична цена.
Как се контролират eVTOL?
Авиационните регулатори по света дават отговор за правенето на разпоредбите по отношение на eVTOL. В Европа това е Агенцията за авиационна сигурност на Европейския съюз. В Съединените щати е Федералната авиационна администрация, а в Китай – Администрацията за гражданска авиация на Китай.

Всички тези регулаторни органи са въвели разнообразни правила и документи, към които производителите и операторите на eVTOL би трябвало да се придържат и на които би трябвало да дават отговор, преди да могат да употребяват тези въздухоплавателни средства за търговски цели.

Сертификатите се отнасят до области като сигурността на въздухоплавателните средства и лицензите на водачите.
Как ще работят eVTOL в действителния живот?
Въпреки че сега eVTOL се тестват на специфични площадки, доста производители на въздухоплавателни средства приказват за бъдеще, в което те ще се употребяват за търговски цели.

Някои от тях разискват опцията eVTOL да работят в границите на града като тип градски превоз. Други преглеждат способи, по които тези електрически самолети биха могли да се употребяват за пътешестване сред градовете, като може би съпровождат или заменят други типове превоз като коли и влакове.

За задачата обаче ще би трябвало да се построи инфраструктура. Един от основните детайли на инфраструктурата ще бъдат по този начин наречените „ вертипорти “, вид хеликоптерна площадка, съчетана с мини летище, където тези самолети ще изхвърчат и кацат.

Макар че някои богати хора могат да имат свои електрически самолети, по-вероятно е те да се експлоатират във флотилии от оператор, както е при самолетните компании.
Предизвикателства пред приемането на eVTOL
Има няколко провокации, когато става въпрос за приемането на eVTOL. Едно от най-големите е спазването на нормативните условия и обезпечаването на сигурността им.

Може би най-голямото предизвикателство обаче е публичното приемане и одобряване.
Приемането може да се забави, в случай че хората ги възприемат като рискови и в случай че потреблението им е скъпо.
Lilium
Lilium е със седалище наоколо до Мюнхен, Германия, и е една от европейските компании за eVTOL, които се надяват да навлязат на пазара през идващите години.

В момента компанията прави тестови полети със своя аероплан в Южна Испания. Той работи по технологията на векторно ориентираната двигателна сила, като компанията се надява, че нейните самолети ще се употребяват за по-дълги районни полети, а не за градски направления. Lilium възнамерява да пусне в употреба своя аероплан през 2026 година

Самолетът на Lilium има персонализиран интериор, което значи, че дизайнът и броят на седалките могат да се трансформират според от условията на клиента.

Фирмата към този момент приема поръчки от премиум пазара. Един аероплан ще коства 9 милиона $. Версията, предопределена за употреба от автопаркове, ще коства 7 млн. $.

Lilium има редица вложители, в това число китайския интернет колос Tencent.
Alef Aeronautics
Alef Aeronautics има друг взор върху eVTOL – транспортно средство, което може да се движи по пътя и да лети във въздуха.

Шасито на автомобила е кухо и в него са скрити няколко витла. Видеоклип, проявяващ по какъв начин може да работи автомобилът, демонстрира, че той излетява отвесно и може да лети встрани.

Alef Aeronautics има огромни упоритости да стартира произвеждане през 2025 година

Ако всичко върви както би трябвало, в случай че имаме задоволително средства, в случай че законодателството не се утежни... планираме да стартираме производството на първия подобен автомобил до края на 2025 година “, съобщи Джим Духовни, съосновател и основен изпълнителен шеф на Alef Aeronautics.

Най-значимият покровител на компанията е рисковият вложител Тим Дрейпър, който бе измежду първите, подкрепили Tesla, SpaceX и Theranos.

Клиентите към този момент могат да платят депозит от 150 $, с цел да създадат предварителна поръчка на автомобила – прочут като Model A – чиято цена е 300 000 $.
EHang
Китайската компания EHang създава пътнически дрон, предопределен за хвърчене из градовете. Той има няколко витла.

EHang е получила редица документи от родния си регулаторен орган – Администрацията за гражданска авиация на Китай.

Последният от тях е така наречен индустриален документ, който позволява на EHang да стартира всеобщо произвеждане на своя eVTOL аероплан.

Флагманът на EHang, EH26-S, е с целесъобразна цена на дребно от 410 000 щатски $.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР