Докато морското равнище бавно, но сигурно се покачва, в ниско

...
Докато морското равнище бавно, но сигурно се покачва, в ниско
Коментари Харесай

Левитиращи къщи – най-доброто средство срещу наводнение

Докато морското ниво постепенно, само че несъмнено се повишава, в ниско разположените градове все по-активно се опитва с плаващи здания и къщи амфибии. Но един проектант си е сложил за цел да сътвори къща, която не се плаши от наводнения по друга причина – тъй като въобще не допира земята.

Тази концепция хрумнала на Лира Луис по време на работа над апаратура на вода, за която се претендирал стилен, незабележим и елементарно разглобяем модул. Луис почнала да опитва с магнити и инцидентно ги разположила по подобен метод, че те почнали да се отблъскват взаимно през водата.

„ В този миг си помислих: ами в случай че цели здания или даже градове могат да левитират във въздуха? “ В самата магнитна левитация няма нищо ново – тя интензивно се употребява в региона на превоза, да вземем за пример в работата на японските свръхскоростни влакове. Но опити да се употребява този принцип в архитектурата към момента няма – това се считало за непрактично. Но Луис решила въпреки всичко да рискува.

trendhunter.com

Луис е родена във Филипините и решила да построи първото си „ летящо населено място “ на един от филипинските острови, чиито поданици страдат от наводнения изключително постоянно още в този момент, да не приказваме към този момент за бъдещето.

trendhunter.com

В този район хората живеят в къщи, издигнати на „ кокили “. Луис споделя, че тази система не работи доста добре, защото по време на стихии вълните повишават равнището на водата над предстоящото. „ Невъзможно е да се предскаже какъв брой високо ще се вдигне водата. Спомнете си какво се случи с Нови Орлеан по време на урагана Катрина. Хората по високите елементи въобще не чакаха, че водата ще се добере до техните домове “, споделя архитектът.

По думите на Луис левитиращите къщи могат да станат много по-сигурно решение на проблемите с наводненията. Хората могат да се качват в жилищата си по стълби, мостове или (за най-богатите) от хеликоптерни площадки. В бъдеще, развива тя своята концепция, жителите ще могат да влитат в своите домове с реактивни раници.

  • Технологиите през XXII век
  • Футуристичен град във формата на склон
  • Изгубеният свят: градовете утопии

Сега този план е в най-начален етап. Досега Луис е основала модел с тегло към 400 грама, който може да се издига на към 40 сантиметра над повърхността.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР