Азбучната истина гласи, че по време на избори, най-важната роля

...
Азбучната истина гласи, че по време на избори, най-важната роля
Коментари Харесай

Новите областни управители – уволнен от гуляй полицай, лелка от детската градина и кариерист с условна присъда

Азбучната истина гласи, че по време на избори, най-важната роля се пада на регионалния шеф и шефът на полицейската дирекция. От времето на Бай Ганьо по този начин се вършат избори – на мрачно, а гласовете се броят, щом свещите угаснат. Дали по този начин ще стане и този път, следва да забележим. Факт е обаче, че бързината, с която служебното държавно управление запретна ръкави и небрежно омете шестима губернатори, отпред с Вяра Тодева, която събра храброст да събори МОЧА – паметникът на окупационната руска войска в центъра на София. Мястото й зае заместникът й Стефан Арсов, който още като студент по право в Софийския университет „ Климент Охридски “ се е записал в ГЕРБ.

 

Само един незадълбочен взор върху новите назначения демонстрира, че те са по познатата формула: родственик, полицай, леко видоизменена във формат гербаджия, полицай.

 

В Сливен е най-яркият образец – там региона се поема от Чавдар Божурски, който е някогашен полицейски шеф, освен това със скандални изцепки и дисциплинарно уволняване зад тила си, несъмнено, „ оправен “ от съда. Като старши комисар и началник на МВР-то в града на сините камъни Божурски е освободен при започване на 2011 година по време на първото държавно управление на ГЕРБ,

Официалното пояснение тогава е „ за позволени административни нарушавания ", а неофициалното – за надменно държание в пиано бар „ Сохо “, който се намира в постройката на театъра. Твърди се, че Божурски се запил в заведението с група служители на реда, а гуляят им траял до зори. Когато личният състав изискал да постави завършек на запоя, ченгетата извикали свои сътрудници. Пристигнала полиция и личният състав, дето желал да затваря бара, бил задържан. След като е уволнен дисциплинарно, Божурски става юрист в „ Софарма ”. В Сливен са известни положителните му контакти в сектора, тъй като още преди да стане началник на полицейската дирекция, той е бил член на надзорния съвет на „ Биофарм Инженеринг АД ".

Силвия Арнаутска

Управлението на комисар Божурски се помни в града с небивалия подем на трафика на проститутки към Европа. Васил Качиков и Йосиф Йосифов – Йоско стават тогава босове от европейски мащаб в този отрасъл на престъпността. Нещо повече, в Сливен се стига до такава степен, че проституцията минава за влиятелна специалност, а проститутките се изпращат на „ гурбет в Европа със фамилни тържества. „ И по какъв начин да не е по този начин, като за редица фамилии това е главният източник на приходи, напомнят осведомени. – Освен това доста сливенски проститутки към този момент натрупали пари и показват богатство. ”

 

Чавдар Божурски

Официално Божурски е отхвърлен от Министерство на вътрешните работи около абсурда в бара, само че има и подозрения, че покровителства сводничеството и търговията с опиати в града. Заедно с него тогава си отпътува и шефът на РПУ-то Неделчо Неделчев, за който намерено се приказва, че прикрива закононарушения.

 

Историята обаче не свършва дотук, а следва обжалване в съда. Неделчев от РПУ-то по този начин и остава отвън системата. Далеч по-благосклонна е ориста, или по-точно Върховният административен съд, към шефа Божурски. На тричленка във Върховен административен съд жалбата му е отрязана, само че по-късно петчленен състав на съда го възвръща на работа. Забележително е, че в този състав е и Георги Чолаков, който става началник на Върховен административен съд. Дребен подробност обаче е, че неговият брат Петко Чолаков работи в РЗБОП в Сливен, само че съгласно Чолаков това не може да е причина, с цел да си даде отказ.

 

Илиян Великов

Друго забавно съвпадане е и фактът, че в края на 90-те години Георги Чолаков е юрист на околните на убитата по нехайство на Петолъчката Станиела Бугова, която беше убита от служител на реда при инспекция, до момента в който си седи добродушно в колата с майка си. Тогава е изметено цялото управление на Министерство на вътрешните работи в Сливен, като измежду изгонените е и Чавдар Божурски, който тогава е зам.-шеф на полицията.

След време обаче той се завръща и даже се издига в системата. В Сливен мнозина са уверени, че Божурски, с двете уволнения от МВР-то зад тила си, въпреки всичко прави впечатляваща кариера изключително през последните години, с помощта на щерка си. Елена Божурска преди години е юрист на Цветан Цветанов, когато се разнищват неговите апартаментни придобивки. Като се тегли чертата, Божурски, който е ученик на Школата в Симеоново и е доучвал право в СУ, се оказва, че е бил през 2017-2021 година регионален, през 2023 година е зам. регионален шеф на Сливен, бил е и народен представител за няколко месеца в 47-ия парламент.

 

Драгомир Драганов/Дамянов

Доста тъмни петна в биографията си има и новият регионален шеф на Русе Драгомир Драганов, който постоянно избира да се показва с презимето си Дамянов. Така името му като че ли се снабдява с колорит на някакъв доморасъл аристократизъм, само че кой знае – може да има и по-прозаично пояснение за тази заигравка с семейството. Драганов/Дамянов има образцова биография на политик и изтъкнат седесар, подготвен да заеме всеки вероятен пост във властта. В името на кариерата няма и проблем даже да се реалокира в чисто географски проект. В формалната си биография показва, че става член на Съюз на демократичните сили през 1990 година, а през 2006 година към този момент е част от висшето партийно управление.

 

Сини фрагменти от Русе си спомнят, че Драганов/Дамянов в началото се навърта към партийната конструкция в регионалния град, само че откакто не може да се вреди на челни позиции от купищата новоизлюпени кариеристи и „ борци против комунистите, се насочва към близкия град Бяла. Още същата година фантазията му се сбъдва. След ударната промяна на общинските управляващи той първо става краткотраен кмет, а по- късно зам.-кмет. И по този начин до 1995 година Развъртането на алената метла при Жан Виденов краткотрайно стопира кариерата му. Синият кадър хваща още веднъж вълната чак през 2003 година, когато като част от огромна коалиция е определен за консултант в община Две Могили, прочула се като отечество на чалга ветеранката Глория. Изкарва един мандат, а по-късно през 2007 година е определен и за кмет. Мандатът му не е запомнен с кой знае какви достижения, само че за сметка на това става един от първите управници, попаднали под ударите на Темида. Едва е минала година от мандата, когато на Драганов/Дамянов е повдигнато обвиняване за занемареност поради непозволено изхарчени пари от Министерството на образованието и науката.

Средствата са отпуснати целево за ремонт на локалната гимназия „ Св. св. Кирил и Методий ". По закон тези пари не могат да се харчат за нищо друго, само че кметът очевидно има други разбирания. Без грам терзания той пръска десетки хиляди левове от тях за други действия.

 

След като злоупотребата лъсва, на кмета е потърсена отговорност. Според информация в медиите през 2010 година Русенският областен съд го признава за отговорен. Присъдата е година и половина условно с 3-годишне изпитателен период. Драганов/Дамянов, несъмнено, апелира, което му разрешава да си доизкара мандата, без да бъде отхвърлен наложително. Влязлата в действие присъда е причина за известно време възходът му във властта да е на пауза, само че не по този начин стоят нещата в Съюз на демократичните сили.

 

Въпреки присъдата сините в Русенско му гласоподават доверие да стане регионален ръководител на партията. Драганов/Дамянов се връща на бял кон едвам през 2019 година, когато още веднъж е определен за общински консултант в Две могили. Според адвокати по това време срокът на условната присъда към този момент е изминал и надлежно той се води оправдан. Това му разрешава още веднъж да бъде избиран на високи постове. Не се задържа дълго като консултант, а става народен представител в злополучния 48-и парламент, траял от 19 октомври 2022 година до 2 февруари 2023 година

 

След следващите предварителни избори фрагментът от Две могили не съумява да се класира. Драганов/Дамянов  сяда на депутатската банка чак през януари, като заместител на Десислава Атанасова, която към този момент е в Конституционния съд. В края на предходната седмица, господинът подаде оставка, хвърляйки в шок своите сътрудници, изключително тези, до които не е стигнала мълвата, че ще става регионален. Все отново до завършек на Народното събрание оставаше единствено едно съвещание. Оказа се обаче, че Драганов/Дамянов има за какво да бяга. В понеделник публично бе оповестено, че е назначен за регионален шеф на Русе.

 

Принципът гербаджия, полицай е твърдо спазен в Силистра. В родния завършек на Младен Михалев – Маджо ще ръководи някогашният шеф на РЗПОБ Илиян Великов. В медиите той попада преди години, когато е наръган с нож пред постройката на полицията в града. Нападателят е Мартин С.М., който неразбираемо за какво решил да коли висшия служител на реда. През миналите години липсва информация дали е имало дело против нападателя, какви са били претекстовете му, цялостна мъгла. Затова пък е известно, че Илиян Великов е бил зам.-областен и през 2019 година

 

В Ловеч някоя си Дора Ангелова поема регионалното управление. За нея се знае, че е била дълги години служителка в регионалната администрация. Поне материята ще й е позната.

 

Затова пък София-област ще се управлява от педагожката Силвия Арнаутска, която става губернатор, е учила за детска учителка в Югозападния университет „ Неофит Рилски “ в Благоевград.

 

Тя е работила с години по специалността, само че след това се е издигнала. Станала специалист по обучение и опазване на здравето в Община Ихтиман. Основните й изяви са като придружителка на кмета на града, когато той е безценен посетител в детските градини из общината.

 

До изборите има още време и не е изключено да станем очевидци и на други шеметни назначения, които демонстрират, че в България обучение и професионален опит не значат нищо. Важното е да си правилен на партията, а тя ще те стартира нагоре.

Инфо: Уикенд, crimesbg.com

Тагове: Вяра Тодева МОЧА Стефан Арсов ГЕРБ областни управители избори Губернатори Чавдар Божурски Васил Качиков Йосиф Йосифов – Йоско Неделчо Неделчев Георги Чолаков Петко Чолаков Станиела Бугова Елена Божурска Цветан Цветанов Драгомир Драганов Младен Михалев – Маджо РЗПОБ Илиян Великов Драганов/Дамянов Силвия Арнаутска Дора Ангелова
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР