Появиха се нови разделения сред израелските лидери за следвоенното управление

...
Появиха се нови разделения сред израелските лидери за следвоенното управление
Коментари Харесай

Раздор в Тел Авив за следвоенното управление на Газа

Появиха се нови разделения измежду израелските водачи за следвоенното ръководство на Газа, а непредвиденият отпор на Хамас в обособени елементи от палестинската територия единствено ускори натиска върху премиера Бенямин Нетаняху.

След като бойците на Хамас се прегрупираха в северната част на Газа, където Израел твърдеше, че групировката била обезвредена, през последните дни се ускориха несъгласията в израелския боен кабинет.

Нетаняху беше подложен на персонална офанзива от министъра на защитата Йоав Галант, тъй като позволява израелско държавно управление да управлява Газа след войната. Категоричното отменяне на следвоенното палестинско водачество в Газа от страна на израелския министър председател ускори раздора измежду висшите политици и разочарова Съединени американски щати, основният съдружник на Тел Авив. Експертите споделят, че неналичието на изясненост служи единствено в интерес на групировката Хамас, която упорства, че на територията не може да бъде открита нова власт без нейното присъединяване.

„ Без опция за запълване на вакуума Хамас ще продължи да пораства “, сподели анализаторът на Международната спешна група Майрав Зонзейн пред Агенция Франс Прес. Еманюел Навон, учител в университета в Тел Авив, повтори това мнение. „ Ако единствено Хамас остане в Газа, несъмнено, те ще се появяват тук и там и израелската войска ще бъде принудена да ги преследва в близост “, сподели Навон. „ Или установявате израелско военно държавно управление или водено от араби държавно управление.

Галант сподели в телевизионно послание в сряда: „ Призовавам премиера Бенямин Нетаняху да вземе решение и да разгласи, че Израел няма да откри цивилен надзор над линията Газа. “ Военното обмисляне на премиера също беше подложено на неотдавнашни офанзиви от началника на армията Херци Халеви, както и от висши чиновници на организацията за сигурност „ Шин бет “, съгласно известия в израелските медии. Нетаняху е подложен на напън и от Вашингтон с настояването бързо да постави завършек на спора и да не затъва в дълга акция против бунтовниците. По-рано Вашингтон прикани за " съживена " форма на палестинската власт, която да ръководи Газа след войната.

Но Нетаняху отхвърли всякаква роля на Палестинската автономност в следвоенната Газа, заявявайки, че тя „ поддържа терора, възпитава в гнет, финансира терора “. Вместо това Нетаняху се придържа към твърдата си цел да „ отстрани “ Хамас с аргумента че „ няма опция на военната победа “. Експерти споделят, че доверието в Нетаняху е изтъняло.

Колин П. Кларк, шеф на политиката и проучванията в мозъчния концерн Soufan Group, написа в мрежата X. „ Не съм сигурен, че познавам доста хора, в това число най-ревностните поддръжници на Израел, които имат доверие в Биби “, употребява той прякора на Нетаняху. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР