Украйна ще навлезе в зимата с осезаем недостиг на електроенергия,

...
Украйна ще навлезе в зимата с осезаем недостиг на електроенергия,
Коментари Харесай

Washington Post: Украйна я очаква тежка и студена зима след руските удари

Украйна ще навлезе в зимата с осезателен дефицит на електрическа енергия, даже в случай че времето е топло. Страната е изгубила към половината от производството си на електрическа енергия и ще бъде невероятно да я възвърне за няколко месеца, заяви The Washington Post.

От март насам Украйна претърпя пет талази от масирани съветски удари по енергийния си бранш. Според основния изпълнителен шеф на ДТЕК Максим Тимченко последното нахлуване на 8 май е било изключително опустошително, тъй като всички ракети са достигнали задачите си без намесата на противовъздушната защита и са извадили от строя още три електроцентрали.

" Трябва да излезем от този цикъл: заличавам, поправям, заличавам - т.е. можем да загубим всичко, в случай че нямаме подобаващи системи за противовъздушна защита ", сподели Тимченко.

Докато предходната година украинските системи за противовъздушна защита съумяха да прихванат множеството съветски ракети и дронове, тази година, заради забавянето на американската помощ, руснаците съумяха да нанесат огромни вреди на украинската енергийна система.

Според Юрий Бойко, член на надзорния съвет на Укрэнерго, зимата безспорно ще бъде тежка, единственият въпрос е какъв брой тежка. Според него Украйна е изгубила към осем гигавата електрическа енергия поради съветските удари, което е близо половината от това, от което страната се нуждае в интервалите на пиково натоварване.

" Този [дефицит] може да бъде доста понижен, само че не толкоз, че да бъде понижен на половина или даже изкоренен. Това значи, че в електроенергийната система ще има недостиг даже в случай че зимата е топла ", сподели Бойко.

Миналата година руснаците удариха главно електроразпределителната мрежа, по тази причина ДТЕК похарчи към 120 млн. $ за ремонт и възобновяване на оборудването. Този път разноските ще бъдат по-големи, тъй като в този момент руснаците започнаха да унищожават самите електроцентрали.

Тимченко пресмята, че ДТЕК би трябвало да похарчи към 350 млн. $, с цел да размени унищожените турбини, генератори и контролно съоръжение. При това се има поради, че ще бъде допустимо отчасти да се задоволи с съоръжение втора ръка от европейски електроцентрали.

Тимченко се надява, че украинската енергийна система ще успее да преживее идната зима и да избегне злополуката, в случай че енергетиците изпълнят всичко, което са възнамерявали. Но за това Украйна се нуждае от поддръжката на Запада, в това число за подсилване на системите за противовъздушна защита.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР