В света на технологиите да си сред първите в нещо

...
В света на технологиите да си сред първите в нещо
Коментари Харесай

Samsung Galaxy S24 Ultra: AI флагманът

В света на технологиите да си измежду първите в нещо е игра с огромен залог. Ако всичко мине по проект, смелостта те нарежда отпред на нов възходящ световен пазар. Ако, обаче, резултатът е неуспех, упоритостта без покритие може да ти коства всичко.

На пръв взор Samsung нямат такива проблеми. Като най-сериозен състезател в Android сферата и един от водещите производители на смарт телефони въобще, компанията може и да играе по-консервативно. Затова и беше ненапълно изненадващо, когато още първите информации за серията Galaxy S24 смарт телефони се завъртяха към тематиката с генеративния изкуствен интелект.

Няколко месеца по-късно, в ръцете ни е най-добре оборудваният и несъмнено най-амбициозен общоприет смарт телефон на Samsung - Galaxy S24 Ultra. Корейският софтуерен колос сложи огромен акцент върху AI функционалностите в новите си флагмански устройства и по-долу ще видите какъв брой добре се оправят, само че те надалеч не са единственото, което прави този модел специфичен.
 AI смарт телефонът: Samsung сподели серията Galaxy S24
AI смарт телефонът: Samsung сподели серията Galaxy S24

Дистанцията сред Ultra версията и останалите два модела се усилва

Дизайн и екран

Още преди да включите Samsung Galaxy S24 Ultra, несъмнено ще ви направи усещане титаниевият корпус, който е и по-тънък по отношение на миналогодишната версия.
 Снимка 650205
Източник:

За разлика от останалите Galaxy смарт телефони, Ultra версията не се подчинява на новия дизайн език на Samsung и това е изключително видно както в общата по-агресивна форма, по този начин и при задните камери. Още с външния си тип устройството се откроява в границите на богатото Samsung портфолио.
 Снимка 650199
Източник:

Всичко това, обаче, безусловно се трансформира в рамка, към която изгрява новият по-плосък 6,8-инчов Dynamic AMOLED 2X панел, който съгласно наличието на екрана може да работи при периодичност на освежаване от 1 Hz до 120 Hz.

Калибрацията на екрана е на доста положително равнище и дори при фабричната по-ярка конфигурация цветовете са доста прецизни. Панелът не натоварва очите дори при ниска осветеност и резервира четливост на слънце.
 Снимка 650200
Източник:

Запазената марка на Ultra моделите е S Pen поддръжката, която е на познатото високо равнище - чувството е доста близо до писането или рисуването на хартия. Почеркът на пишещия тези редове обаче се оказа предизвикателство за софтуера за конвертирането му в текст - което е по-скоро недостиг в областта на краснописа, в сравнение с в областта на софтуера.

Софтуер и AI

Буквално няколко седмици, откакто Гугъл вкараха огромния езиков модел Gemini Nano непосредствено в Pixel смарт телефоните, Samsung станаха втората компания, която предлага AI на локално ниво в мобилен телефон. Част от употребяваните технологии са точно от онлайн колоса - и не е инцидентно, че представител на Гугъл се качи на сцената по време на Unpacked събитието.

Изкуственият разсъдък е интегриран по голям брой способи в Samsung Galaxy S24 Ultra. Сред в действителност комфортните функционалности са Live Translate двупосочният превод на телефонни диалози в действително време, чат асистентът в систематичната клавиатура и AI обработването на информация от бележки и уеб уеб сайтове.
 Samsung към този момент дава опция и на българските консуматори да ремонтират смарт телефоните си
БГ потребителите на водеща смарт телефон марка към този момент могат сами да ремонтират устройствата си

За момента програмата обгръща флагманските модели

Тук ще би трябвало да разочароваме българските консуматори. Поне все още на писане на това ревю, нито Live Translate, нито автоматизираното събаряне на аудио записи Transcript Assist, нито Chat Assist работят с български език. Пробите на британски език обаче демонстрират положителни резултати.
 Тук виждате някои от AI функционалностите на Samsung Galaxy S24 Ultra
Тук виждате някои от AI функционалностите на Samsung Galaxy S24 Ultra

Note Assist " схваща " български и работата му е на напълно приемливо равнище - евентуално множеството консуматори не биха опрели да вземем за пример до Microsoft Copilot за обобщаване на по-дълъг текст.

От Samsung обръщат изключително внимание на Circle to Search with Гугъл - функционалност, която ви разрешава да търсите информация за определен от вас детайл, картинка, надпис или каквото и да е друго на екрана. Представете си Гугъл Lens, който работи на всички места и схваща текст. В приложимост това в действителност е комфортно и логаритмите са в положение много точно да " познаят " какво търсите.

Впрочем, колаборацията на Samsung с Гугъл е любопитна точно в подтекста на огромната AI конкуренция. До момента смарт телефон колосът беше измежду най-близките сътрудници на Microsoft в света на Android - с авансово конфигурирани MS приложения и интеграции с Windows. Изглеждаше разумно да забележим точно сходни на Copilot GPT-базирани функционалности, само че явно Samsung са избрали друг път.

Иначе, систематичният интерфейс One UI 6.1 няма да изненада никого. Той е много " зрял ", само че упорството на Samsung да поддържа паралелни приложения с цялостен личен " магазин " за тях от ден на ден наподобява като ход от времената, когато компанията към момента " жонглираше " с Android, Bada, Windows Mobile и Symbian и задачата ѝ беше потребителското преживяване да е еднообразно на всяка платформа.

Ангажиментът за 7 години софтуерни обновления е добър ход.

Производителност и батерия

Както всеки флагман от последните към този момент много години, Samsung Galaxy S24 Ultra има повече от задоволителна хардуерна мощност за всекидневните задания - само че и надалеч освен.

В Европа само върховият модел идва с Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy чипсет. Той поддържа ray-tracing за игри с реалистични светлини, сенки и отблясъци, само че също така дава опция за лесна редакция на видеоклипове с ултрависока резолюция или мултитаскинг с тежки приложения.
 Снимка 650202
Източник:

В действителна среда продуктивността на Samsung Galaxy S24 Ultra фактически е на доста високо равнище. Резултатите от бенчмарк тестванията слагат смарт телефона удобно пред архиврага iPhone 15 Pro Max по процесорна мощност, само че въпреки всичко Apple устройството резервира преднина при графичните задания.

Поне толкоз значимо е сравнението със Samsung Galaxy S23 Ultra. Неговият Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy продължава да е доста сериозен чипсет - въпреки да изостава съществено изключително във връзка с GPU. Това ще е най-видимо за геймърите.

Подобрената система за изстудяване и новият корпус разрешават дори при огромно натоварване Samsung Galaxy S24 Ultra не става неприятно парещ.

С помощта на хардуерните и софтуерните оптимизации, батерията от 5000 mAh е изцяло задоволителна за два дни рационална приложимост. Тя поддържа до 45 вата бързо зареждане, само че, както към този момент е общоприетоо за Samsung, в комплекта получавате единствено кабел.

Камера

Още от появяването си, Ultra флагманите на Samsung постоянно са показвали най-големи упоритости в мобилната снимка. Компанията остава вярна на себе си и с модела Samsung Galaxy S24 Ultra, който има най-разнообразната система от камери измежду всеобщо наличните Android модели на пазара.
 Снимка 650204
Източник:

200-мегапикселовият главен огромен 1/1,3 датчик се резервира и през тази година, също както 12-мегапикселовата ултраширокоъгълна камера, както и тази, която ни дава 10-мегапикселови 3x телефото фотоси, само че има и оригиналност при по- " дългата " оптика. Там преди се използваше дребен датчик, с цел да се реализира 10-кратно приближение с перископична система. Сега там има обектив с еквивалентно фокусно разстояние от единствено 111 милиметра (5x), само че пък зад него има чип с 50 мегапиксела и опция да се реализира огромно нарастване с оптично качество.
 10-кратно приближение с оптично качество
Източник:

10-кратно приближение с оптично качество

На процедура фактически 10x фрагментите при добра осветеност са с доста прелестно качество (стига да не ги гледате на 100% на компютър, само че това важи за по-голямата част от смарт телефон кадрите) и дават опция за кадриране, за което другояче ще ви е необходим най-малкото стилен ултразум фотоапарат. 5x и 3x фотосите имат извънредно високо равнище на подробност както денем, по този начин и през нощта. И двата обектива са с оптична стабилизация.
 Основната 200-мегапикселова камера
Източник:

Основната 200-мегапикселова камера

Основната камера прави фотоси с предстоящото солидно качество. Динамичният обсег е висок както денем, по този начин и в нощен режим, като Samsung залагат на реалистично показване на фрагментите - несъмнено гледате фотоси, а не някакви AI усъвършенствани изображения, които наподобяват като от компютърна игра.
 3х нарастване, ниска осветеност
Източник:

3х нарастване, ниска осветеност

Ултраширокоъгълният модул е добре поправен и цветово дава отговор на останалите камери и има автофокус. Въпрос на персонално желание е дали определените от Samsung равнища на заостреност и контрастност не идват малко прекомерни, само че при обзор дори на огромен 4K екран фотосите наподобяват доста добре.
 Ултраширокоъгълната камера на Samsung Galaxy S24 Ultra
Източник:

Ултраширокоъгълната камера на Samsung Galaxy S24 Ultra

Galaxy AI платформата е интегрирана в отговарящия за обработката на фрагментите от камерите ProVisual Engine, само че също така имате разполагаем и същински " фото помощник " с изкуствен интелект. Чрез Edit Suggestion получавате оферти за корекции на към този момент сниманите фрагменти, а Generative Edit е AI функционалност, с която може да се изместват обекти, да се " запълват " изчезнали детайли при завъртане на целия кадър и така нататък

Предложенията за редакция нормално дават бърз и приемлив резултат за редовия консуматор - по-напредналите по този начин или другояче евентуално биха употребявали Adobe Lightroom или най-малко Гугъл Snapseed, които разрешават по-голямо ниво на надзор. Генеративното редактиране е забавно и много бързо, само че резултатите, предстоящо, зависят от обектите в кадър и осветеността - стрелата за дартс се реалокира елементарно в десетката, само че... без своя връх.
 Снимка 650217
При по-добра осветеност и по-чисти фонове (например, небе), операцията може да се получи много по-добре.

В приложимост

Samsung Galaxy S24 Ultra е доста сериозен смарт телефон - като хардуер, като упоритости, само че и като размери. Ако минавате от, да вземем за пример, Galaxy S22 или iPhone 14 Pro на него, несъмнено ще усетите какъв брой по-голямо устройство имате в джоба си. От друга страна, в случай че идвате от някой от Android или iOS фаблет, шокът няма да е огромен. Премиум чувството от титаниевия корпус като че ли задължава да носите Samsung Galaxy S24 Ultra във типа, в който е пристигнал при вас, само че въпреки всичко предлагаме да го отбраните съответно - макар новото Gorilla Armor стъкло.
 Снимка 650201
Източник:

Флагманското бързодействие не е изненада през 2024 година, само че в тази ситуация то върви и ръка за ръка с сносно тестван програмен продукт - за няколкото дни със смарт телефона не забелязахме значими бъгове. Камера, приложения, мемоари - всичко се случва бързо, за което оказват помощ и 12-те гигабайта оперативна памет. Нейният размер не се трансформира през тази година.

И, въпреки всичко, да теглим чертата. Като характерности Samsung Galaxy S24 Ultra е може би най-хубавият Android смарт телефон, който можете да си купите през днешния ден в България. Потребителското преживяване също е на топ равнище. Това, обаче, не е всичко.
 10-кратно приближение с оптично качество
Източник:

10-кратно приближение с оптично качество

AI функционалностите - главен лайтмотив на Samsung Galaxy S24 серията, в огромната си част не работят с български език на този стадий. Освен това, Samsung оповестиха за Money.bg, че част от Galaxy AI платформата ще проработи и на някои от миналогодишните флагмански устройства посредством софтуерни обновления. В същото време, смарт телефон процесорите към този момент не вършат големи стъпки напред с всяка генерация. А цената е сериозна - модел с 1TB памет излиза 3499 лева на постоянна цена.
 Снимка 650206
Източник:

Всичко това прави решението за ъпгрейд на Samsung Galaxy S23 Ultra потребителите много по-сложно. За всички останали (и изключително за софтуерните запалянковци измежду тях) минаването към тазгодишния флагман от тежка категория е с по-малко въпросителни.

Ще ви харесат:
Титаниев корпус Нов по-плосък ослепителен дисплей Удобни AI функционалности (за по-разпространените езици) Флагмански камери, новият 5x модул е доста добър Надежден One UI интерфейс 7 години софтуерна поддръжка Водеща на пазара S Pen поддръжка
Имайте поради:
Висока цена Не всички AI функционалности работят с български език, а и не са извънредни за модела Скокът в продуктивността по отношение на миналата генерация не е гигантски Все още няма модел с повече от 12GB оперативна памет Няма зарядно в комплекта

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР