Популярността на бутилираната вода сред потребителите по целия свят продължава

...
Популярността на бутилираната вода сред потребителите по целия свят продължава
Коментари Харесай

Голямата измама на съвременния свят: Бутилираната вода, от която се правят милиарди

Популярността на бутилираната вода измежду потребителите по целия свят продължава да пораства непрестанно. През 2022 година оборотът с тази стока е бил 290 милиарда $ - и нараства всяка година с към 10%.

Дори жителите на страни и градове, където чешмяната вода е с високо качество, купуват бутилирана вода в голям мащаб. Но за какво хората не престават да купуват този артикул за пари, когато имат достъп до безвъзмездна вода от чешмата?

Произход и развиване на пазара на бутилирана вода

Първата комерсиална продажба на бутилирана вода датира от 18 век, когато бостънска компания стартира да продава минерална вода като лекарство. През 19 век, на фона на епидемии, дължащи се на неприятното качество на чешмяната вода, стартира огромно произвеждане и търговия на бутилирана вода, само че до 20 век, с въвеждането на технологии за хлориране, търсенето на елементарна бутилирана вода понижава. Освен при минералната вода, която е желана е поради лечебните си свойства.

Всичко се промени в средата на 20 век, когато Густав Льовен трансформира производството на минерална вода на Louis Perrier във водещо на пазара дружество, наблягащо на елитарността и здравословния метод на живот.

Ключов миг за промишлеността е появяването на монополисти като Coca-Cola, PepsiCo и Nestle на пазара през 90-те години на предишния век, което дефинитивно затвърди превъзходството на бутилираната вода над водата от чешмата. Според статистиката размерите на продажбите към този момент са достигнали 460 милиарда литра годишно. Особено огромно е търсенето в Китай, Съединени американски щати и дори в страни с удобни климатични условия, макар съществуването на чиста чешмяна вода.
 Снимка 648751
Източник:

Реалностите на пазара на бутилирана вода

Съвременният пазар на бутилирана вода е тандем от стопански ползи и маркетингови тактики. Изненадващо, в някои райони на света цената на бутилираната вода е доста по-висока от цената на обичайните храни като млякото и горивата, което повдига въпроси по отношение на рационалността на този потребителски избор.

Според статистиката в Съединени американски щати бутилираната вода коства няколко пъти повече от млякото или бензина, което акцентира нелогичността на сходни ценови несъответствия. Производителите (които, несъмнено, печелят от тази ситуация) интензивно популяризират своите артикули и употребяват маркетингови трикове, като споделят, че бутилираната вода е по-екологична, по-чиста и по-здравословна. Разбира се, тези изказвания нямат съображение в действителността.
 Скандал с минерална вода докара дело на Nestle във Франция
Скандал с минерална вода докара дело на Nestle във Франция

Даже скъпи марки като Perrier са били пречиствани с непозволена технология

" Черешката на тортата " е проучване, което демонстрира, че множеството артикули на пазара с такава вода се разграничават напълно малко от чешмяната вода, като стандартите за качество на чешмяната вода в редица страни, в това число Европейския съюз и Съединените щати, постоянно са по-високи от тези за бутилирана вода. В някои случаи марковата вода съдържа рискови равнища на арсен, което в допълнение акцентира смисъла на прецизното наблюдаване и контролиране на качеството на водата в пластмасови контейнери.

Един от най-сериозните проблеми, свързани с потреблението на бутилирана вода, е вредата за околната среда от потреблението на пластмасови опаковки: съхраняването на вода в пластмаса освен усилва размера на пластмасовите боклуци, само че също по този начин води до замърсяване на естествените водоеми с микропластмасови частици, застрашаващи здравето на всички живи организми на планетата.
 Снимка 581960
Източник:

Влиянието на маркетинга и лобирането върху потребителските желания

Маркетинговите тактики и дейното лобиране от страна на огромни играчи на пазара, като Nestle и Coca-Cola, образуват публичното мнение, че бутилираната вода е за предпочитане. Персонализираната антиреклама на чешмяната вода и омаловажаването на смисъла на държавните вложения във водоснабдителните системи единствено ускоряват тази наклонност. Тези измами на производителите принуждават милиони хора да избират скъпата бутилирана вода и предизвикват огромни екологични вреди на планетата.

Трябва да разберем по-добре икономическите и екологичните проблеми, които основава бутилираната вода. В последна сметка в действителност надалеч не е реалност, че тя е по някакъв метод по-добра от чешмяната вода, а пластмасовите бутилки вредят на околната среда. Затова е време да се потърсят интензивно други способи за облекчаване на потребностите ни от чиста питейна вода. Например подобряването на публичните водоснабдителни системи или създаването на нови технологии за филтриране на вода са чудесни благоприятни условия. Това ще помогне на всички хора да имат достъп до безвредна и качествена питейна вода и няма да навреди на околната среда
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР