Пептидите са органични вещества, образувани от аминокиселинни вериги. Човешкият организъм

...
Пептидите са органични вещества, образувани от аминокиселинни вериги. Човешкият организъм
Коментари Харесай

Пептиди

Пептидите са органични субстанции, формирани от аминокиселинни вериги. Човешкият организъм синтезира по-голямата част от тях самичък, а по-малка част получава от храната. Тяхното значение се разисква интензивно в научните и медицински среди: има мнение, че пептидите удължават младостта. Колко реалистично е това, ще се опитаме да разберем в тази публикация.

Какво е пептид

Най-важният тип макроелементи (вещества, нужни за поддържане на виталната интензивност на тялото) са протеините (белтъци), с помощта на които се образуват всички тъкани. Те са формирани от общо към 500 аминокиселини, които включват 240 - в свободна форма и 20 в кода на ДНК. Аминокиселините са свързани една с друга посредством пептидна връзка —CO—NH—. Съответно всички те са формирани от въглерод, О2, азот и водород.

За образуването на протеин са нужни повече от 50 аминокиселини. Ако в една молекула има от 2 до 50 аминокиселини, тогава приказваме не за протеин, а за пептид. Или просто казано, това е откъс от протеин, който се явява и притежател на информация.

Когато протеинът се разгражда, той не се разгражда единствено на аминокиселини: освобождават се повече пептиди. Те могат да бъдат с друга дължина, според от броя на обвързваните детайли.

Видове пептиди и подредба

В взаимозависимост от броя на аминокиселините, свързани в една молекула посредством пептидна връзка, се разграничават няколко типа пептиди:

- 2 - дипептиди;

- 3 - трипептиди;

- 4 - тетрапептиди;

- 5 - пентапептиди;

- 6 - хексапептиди;

- 7 - хептапептиди;

- 8 - октапептиди;

- 9 - нонапептиди;

- 10 - декапептиди;

- 11 или повече - полипептиди.

Веществата, чиито молекули съдържат от 2 до 10 аминокиселини, се назовават ​​олигопептиди (или къси пептиди).

Използва се и класификацията по структурни детайли. Ако в молекулата няма фрагменти, разнообразни от аминокиселини, пептидът се назовава хомомерен, а в случай че има такива, хетеромерен. Ако връзките сред фрагментите са единствено пептидни, веществата се смятат за хомодетични, при съществуване на етерни или дисулфидни връзки - хетеродетни.

Допълнителна подредба - по генезис. Цитомаксите се синтезират в тялото и имат известна конструкция. Цитогените се основават изкуствено въз основата на скотски първични материали.

Класификация на пептиди по биорегулаторно деяние

 Козметика с пептиди

Разгледахме по какъв начин пептидните типове се разграничават съгласно химичните критерии. Но можете също да ги класифицирате съгласно набора от функционалности, които извършват:

- Невропептиди – създават се в мозъка и контролират централната нервна система (ендорфини, енкефалини);

- Пептидни регулатори на имунитета - покачват защитните функционалности (циклоспорин А, тафцин, тимозин);

- Пептидни хормони - въздействат на хода на главните физиологични функционалности на организма (адренокортикотропни, меланотропини, статини, глюкагон, гастрин, вазопресин, окситоцин);

- Пептидни антибиотици - имат антибактериален резултат (грамицидин S, тиреоцидин, бацитрацини, актиномицини).

Отделно се преглеждат пептидните отрови - токсини с протеинова природа. Те се създават от гъби, пчели, змии, скорпиони. Много микробни отрови също имат пептидна конструкция.

Процес на мелене на пептидите

Протеините влизат в тялото с храната. По време на храносмилането те се разграждат до пептиди. Под действието на хидролизата в стомаха всички връзки не могат да бъдат унищожени по едно и също време, тъй че освобождението на аминокиселини става по-късно.

Олигопептидите се придвижват по-бързо в тънките вътрешности: там те се всмукват най-сетне. Полипептидите попадат и в дебелото черво, където се следи изгниване. Това може да наруши салдото на микрофлората.

Олигопептидите се усвояват елементарно и се доставят до клетките посредством кръвта. Поради дребния си размер те могат да обхванат непосредствено в структурата им и да се интегрират в ДНК. В този развой професор В. Хавинсон видя огромен капацитет за удължение на младостта през 80-те години на ХХ век.

Как работят пептидите

За да разберем функционалностите на пептидите, е значимо да разберем механизма на тяхната работа. Когато такова вещество навлезе в ДНК на клетката, то се прикрепя към нейния теломер. В резултат на това последният се удължава.

Всяка клетка на човешкото тяло, без значение от каква тъкан е построена, се дели 50 пъти през живота си. Под въздействието на външни нездравословни фактори и минали болести, циклите на разделяне могат да се ускорят.

В намаляването на клетките посредством разделяне е процесът на стареене на тялото. Невъзможно е да се спре. Ако обаче увеличите теломера, клетката ще получи запас за спомагателни цикли на разделяне. Това удължава младостта ѝ, а в последна сметка и живота. Олигопептидната молекула, присъединявайки се към теломера, обезпечава тъкмо подобен запас.

Пептиди на Хавинсон

Геронтологът В. Хавинсон откри, че частта от протеина, която не се екскретира от тялото, само че се всмуква и прониква в клетъчната конструкция, е пептиден биорегулатор.

Той взема решение следните задания:

- попълване на лични пептиди, изгубени под въздействието на външни фактори;

- нараснала адаптивност на тъканите към стрес;

- попречване на несполучливо клетъчно делене;

- възобновяване на главните физиологични функционалности.

С възрастта (средно след 30-35 години) тялото създава все по-малко пептиди, тъй че процесът на стареене стартира и интензивно протича. Но човек може да получи спомагателна порция от такива биорегулатори под формата на специфични препарати. Тяхното деяние ще разреши този развой да се забави, което ще се отрази както на действието на органите, по този начин и на външния тип.

Олигопептиди за лекуване на болести

 Какво са пептидите

Професор Хавинсон не смята пептидните препарати за медикаменти. Всички медикаменти са синтетични артикули. Въз основа на тях тялото не може да синтезира живи кафези.

Олигопептидните молекули, въпреки това, са с натурален генезис. Когато удължават теломерите, жизнеността на тъканите се възвръща по натурален метод.

Основното е те да бъдат изолирани от органа, чиито функционалности са нарушени:

А1 - панкреас;

А2 - щитовидна жлеза;

А3 - кръвоносни съдове;

А4 - стави;

А5 - мозък;

А6 - тимус, имунна система;

A7 - черен дроб;

А8 - епифиза;

А9 - бъбреци;

А10 - стомах;

A11 - очи;

A12 - пикочен мехур;

A13 - тестиси;

А14 - сърце;

А15 - яйчници;

А16 - простата;

A17 - надбъбречни жлези;

A18 - мускули;

A19 - дихателни органи;

A20 - костен мозък, кръвотворна система;

А21 - паращитовидна жлеза.

Лекарството, съдържащо съответния пептид, има целеустремен резултат върху избран орган, което го прави дейно за лекуване на болести.

Олигопептиди и козметика

Олигопептидите способстват за производството на протеини, в това число колаген. Следователно козметиката не може да ги пренебрегне. Добавянето им към продуктите за грижа за лице и тяло срещу стареене обезпечава:

- Редовно възобновяване на клетките. Кожата наподобява свежа и остава млада по-дълго;

- Укрепване на матричната рамка заради спомагателен колаген. Това предотвратява появяването на бръчки и отпускане;

- Премахване на оток и инфектиране. Кожата се възвръща бързо без отрицателни последици;

- Укрепване на защитната преграда. Влиянието на външната среда е сведено до минимум;

- Подобряване на микроциркулацията на кръвоносните съдове и капилярите;

- Забавяне на процеса на гликация - отлагането на захар върху влакната на еластин и колаген, което понижава тяхната разтегливост и подкопава способността им да се съпротивляват на деформация;

- Инхибиране на синтеза на меланин в кожата, като оказват помощ за поправяне и попречване на пигментацията;

- Овлажняване на кожата, като фиксира и задържа водата в клетките.

Използването на пептидни препарати се предлага и за лекуване на дерматологични болести. Така че, те оказват помощ в битката с акне, розацея, дерматит от друго естество.

Олигопептиди и загуба на тегло

Протеиновите фрагменти, способни на биорегулация, се употребяват освен в медицината и козметиката, само че и в диетологията. Загубата на тегло е допустима заради комплексния резултат върху разнообразни системи на тялото:

- усъвършенстван метаболизъм;

- активиране на храносмилането;

- възобновяване на хормоналния баланс;

- нормализиране на процеса на асимилиране на глюкозата.

Има обособени пептиди, чиято цел е изгаряне на липиди или угнетяване на апетита. Но загубата на тегло изисква повсеместен метод за попречване на отрицателните резултати от загубата на тегло. Важно е вследствие на това кожата да не увисва и да не се покрива със стрии. Пептидните препарати разрешават да се вземе поради и това.

Пептидите в спорта

 Пептиди в спорта

Пептидите могат да се употребяват както за възстановяване на здравето, по този начин и за фитнес запалянковци и тези, които желаят да ускорят растежа на мускулна маса. В съпоставяне с аминокиселинните добавки, пептидите имат преимуществото да бъдат по-стабилни и по-бързо усвоими от аминокиселинните добавки. Ето за какво те могат да се употребяват за възобновяване на органи.

Пептидите в спортното хранене поддържат тялото във форма, покачват успеваемостта и са ефикасен метод за битка със стареенето. Те могат да бъдат доста потребни за всеки, който желае да обезпечи на тялото си всички нужни аминокиселини и да ги поддържа в обилие. Спортните пептиди също се усвояват елементарно от тялото и се продават в най-удобните за консумация форми.

Спортните пептиди са чудесна помощ за всеки човек, който постоянно посещава фитнес залата. те имат следните свойства:

- Стимулиране на хормона на растежа

-Производство на тестостерон

- Мускулен растеж

- Насърчава мускулното напомпване, прави мускулите образно по-големи

- Подобрява натрупването на мускулна маса

- Повишаване на ефективността

- Подобряване на издръжливостта

- Подобрява настроението и жизнеността

Някои спортни пептиди обаче не са добре проучени и се предлага да се одобряват единствено съгласно инструкциите. Всъщност, в противоположен случай можете да аргументите забележителна щета на вашето здраве, провокирайки развиването на неоплазми. Такива пептиди се предлагат да се одобряват единствено в кратковременен проект.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР