Новини за пожари на смартфони идват до ушите ни доста

...
Новини за пожари на смартфони идват до ушите ни доста
Коментари Харесай

Защо батериите на смартфона се запалват и как да го избегнем

Новини за пожари на смарт телефони идват до ушите ни много постоянно. Разбира се, това не може да се съпостави с вълната от пожари през 2016 година, когато започнаха да горят батериите на Samsung Galaxy Note 7. Тогава бяха регистрирани десетки пожари и в последна сметка смарт телефонът беше изтеглен от производителя от пазара. След това Samsung призна неточности в дизайна на корпуса и батерията.

Но към момента се случват единични произшествия с пожари. Така през септември предходната година в Китай батерията на смарт телефона Redmi Note 11T Pro избухна заради прегряване, а малко по-късно пристигна известие, че Redmi 6A - бюджетен смарт телефон на дъщерна марка Xiaomi - избухна и докара до гибелта на потребителя.

Както изяснява в публикация за dzen.ru водещият анализатор на Mobile Research Group Елдар Муртазин, пожарите на смарт телефони в Русия се случват 10 пъти на месец.

" Статистиката на пожарите на смарт телефони във всички страни е почти идентична. В Русия има до 10 такива случая всеки месец, това е дребен % ", споделя специалистът.

Както е известно, всички мобилни устройства имат един и същи вид енергиен притежател - литиево-йонна батерия. Характеризира се с многофункционалност, висока енергийна компактност и лесна поддръжка. Но при положение на внезапна смяна на температурата, такава батерия стартира да създава газ, батерията се " надува " и в редки случаи може да възникне приключване.

Плюс това, удар или някаква щета може да докара до прегряване на батерията, което ще докара до детонация.
 Снимка 486049
Източник:

Друг рисков фактор е потреблението на некачествени зарядни устройства.

Освен това прегряването на смарт телефона може да докара до пожар. Ако го оставите да вземем за пример на директна слънчева светлина. Най-често това се случва през лятото наоколо до отворен прозорец или върху табло на автомобил.

За да избегнете сходни опасности, специалистите предлагат да не комбинирате зареждане и гледане на тежко наличие или игра на игри с интензивна графика. Това ще натовари двойно батерията, което е изключително рисковано, в случай че батерията е на няколко години.

Единственото изключение са смарт телефоните, които са непосредствено приспособени за игри, като Infinix GT 10 Pro или всеки различен, който има функционалността за непосредствено зареждане на устройството. В този режим притурката работи, както се споделя, от контакта и няма натоварване на батерията.

Не забравяйте, че батериите са извънредно чувствителни към температурни промени и потреблението на устройствата при ниски температури или незабавно след връщане от улицата през зимата е мощно непрепоръчително.

Една от аргументите е щета на корпуса на батерията заради непрекъснати рухвания на притурката. Това може да бъде повлияно и от огромно натоварване от потреблението на нискокачествено зарядно устройство или power bank без контролер, които трансферират повече сила към смарт телефона, в сравнение с той може да одобри.
 Снимка 219641
Източник:

И още един потребен съвет, който няма директна връзка с тематиката:

Функции на смарт телефона, които е най-добре да деактивирате

По-добре е изцяло да деактивирате някои функционалности и услуги на смарт телефона - това ще понижи потреблението на батерията и ще ограничи достъпа до персоналните данни на притежателя, поучават специалистите.

На първо място, това се отнася за вести от приложения, в случай че те въобще не са нужни на потребителя. " Постоянно изскачащите вести доста форсират потреблението на батерията ", споделят експертът.

На множеството телефони можете да изключите опцията за изпращане на вести до обособени приложения в настройките. Трябва да ги оставите единствено там, където са в действителност значими - да вземем за пример в месинджъри и банкови приложения.

Трябва също по този начин да възбраните уеб страниците да изпращат вести до телефона ви в настройките на браузъра.

Експертите също по този начин предлагат да деактивирате фоновата работа за множеството приложения. Това хаби силата на смарт телефона и също по този начин понижава сигурността на съхраняването на поверителна информация, защото във фонов режим приложенията могат освен да изтеглят актуализации, само че и да изпращат информация на трети страни.

Друга функционалност на смарт телефона, която може да го забави и да популяризира информация за местоположението на потребителя, е геолокацията. Повечето приложения не се нуждаят от тази информация от самото начало, тъй че могат изцяло да деактивират достъпа до следене на местоположението.

Трябва да оставите геолокацията задействана единствено в приложения, които не могат да работят правилно без нея, да вземем за пример услуги за поръчка на такси или карти.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР