Над 950 са жертвите на , съобщиха представители на службата

...
Над 950 са жертвите на , съобщиха представители на службата
Коментари Харесай

Над 950 жертви в Афганистан, къщи са в развалини, тела лежат на земята -

Над 950 са жертвите на , оповестиха представители на службата за битка с бедствията. Повече от 600 са ранени. Очаква се броят на жертвите да пораства с постъпването на нова информация от отдалечените планински села, оповестява " Ройтерс ".

Снимки в афганистанските медии демонстрират къщи, превърнати в отломки, а тела, завити с одеяла, лежат на земята. Хеликоптери са включени в избавителните интервенции. Те транспортират медицински материали и храна - сподели служителят на вътрешното министерство Салахуддин Аюби.

Земетресението е най-смъртоносното от 2002 г. Според EMSC то е с магнитуд 6,1, а според USGC - 5,9 по Рихтер. Епицентърът е на към 44 км от югоизточния град Хост, покрай границата с Пакистан, заяви Геологическата работа на Съединени американски щати. Трусът е усетен от към 119 млн. души в Пакистан, Афганистан и Индия, оповестиха от EMSC в Twitter. Няма информация за вреди и жертви в Пакистан.

Повечето доказани смъртни случаи са в източната афганистанска провинция Пактика, където са починали 255 души, а повече от 200 са ранени, добави Аюби. В провинция Хост са починали 25 души, а 90 са били откарани в болница.

Върховният водач на ръководещите талибани Хайбатула Ахундзада изрази съболезнованията си в изказване.

Провеждането на избавителна интервенция може да се окаже съществено тестване за талибаните, които превзеха страната през август и са лишени от огромна част от интернационалната помощ заради глобите, отбелязва Ройтерс. Към предизвикването за управляващите се прибавят и неотдавнашните наводнения в доста райони, които са лишили живота на 11 души, ранили са 50 и са блокирали сектори от автомагистрали.

Бедствието се случва в миг, когато Афганистан се бори с тежка икономическа рецесия, откогато талибаните поеха властта, откакто водените от Съединени американски щати интернационалните сили се изтеглиха след две десетилетия война. В отговор на завладяването на властта от талибаните доста страни постановиха наказания на банковия бранш на Афганистан и понижиха помощта за развиване на стойност милиарди долари.

Хуманитарната помощ обаче продължава да се дава, като работят интернационалните организации, като да вземем за пример Организация на обединените нации. Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси (UNOCHA) заяви, че Афганистан е помолил филантропичните организации да оказват помощ в избавителните действия и че в засегнатия от земетресението регион са изпратени екипи.

Големи елементи от Южна Азия са сеизмично дейни, защото тектонската плоча, известна като Индийската, се придвижва на север към Евразийската плоча. През 2015 година земетресение раздруса отдалечения афганистански североизток, при което починаха няколкостотин души в Афганистан и близкия северен Пакистан. През януари земетресение раздруса Западен Афганистан, при което починаха повече от 20 души.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР