Той се чества в деня на св. св. Константин и

...
Той се чества в деня на св. св. Константин и
Коментари Харесай

Боси крака, телеещи въглени, обсипаното със звезди небе на Странджа... село Българи се готви за нестинарския празник

Той се празнува в деня на св. св. Константин и Елена – 3 юни

Боси крайници. Тлеещи въглени. Обсипаното със звезди небе на Странджа. Датата е 3 юни. Мястото – село Българи. Под звуците на тъпана и гайдите в жаравата пристъпват нестинарите. От хиляди години те пазят тайните на своя тайнствен обред – още от времето, когато тракийските жреци търсели връзка с божествата си. Нестинарството не е просто танц в жаравата. То е събрало митове, обреди, мемоари и предсказания за бъдещето. 

И тази година атрактивният танц ще събере хиляди посетители от България и света в китното царевско селце. Нестинарските игри в огъня постоянно се устройват в чест на св. св. Костадин и Елена и се извършват в деня на празника. Датата е изключително значима за нестинарите, по тази причина традицията да се пали огънят на 3 юни се съблюдава от години. Старинният бит се извършва в достоверния му тип по този начин, както е непокътнат от десетилетия.

Община Царево е подготвила богата празнична стратегия, която ще продължи два дни (3 и 4 юни). Очаква се за нестинарските игри в Българи да дойдат високи посетители – политици и общественици. 

Празникът ще стартира от 10 часа, когато ще се организира обичайният нестинарски ритуал. От 13 ч. ще има прожекции на документалния филм „ Стъпки в огъня “, както и достоверна фотоизложба. В 18:30 ч. стартира музикалната стратегия с оркестър „ Жарава “, а формалното разкриване е планувано в 19:30 ч., когато още веднъж ще има музика и танци. Кулминацията ще бъде в 21:30 ч., когато ще стартира танцът в огъня – нестинарските игри. 

Вижте цялата празнична стратегия: 


 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР