Според проучване на Евробарометър от последния месец 58 процента от

...
Според проучване на Евробарометър от последния месец 58 процента от
Коментари Харесай

Евровотът в Чехия: Отбрана, миграция, индустрия и енергетика са важните теми за хората преди изборите за ЕП

Според изследване на Евробарометър от последния месец 58 % от интервюираните са показали подготвеност да отидат до урните, в случай че изборите се произведат идната седмица, при изборна интензивност от 28,7 % на гласуването за Европейския парламент през 2019 година

Чехия изпраща 21 депутати в общо 720-чления състав на Екологичен потенциал, сочи информация на Българска телеграфна агенция.

Според изследване на терен от локалната социологическа организация STEM MARK обаче искащите да гласоподават на идните европейски избори са 37 на 100, което, въпреки и на по-ниско равнище, съставлява растеж по отношение на предходния избор. Делът на мъжете, оповестили желание да гласоподават, е по-голям от този при дамите - надлежно 42 на 100 и 32 на 100. Най-активната възрастова група се чака да бъде тази над 60 години (43 на 100 имат такава готовност), а най-ниска е тази от 30 до 44 години (33 на сто), демонстрира изследването на STEM MARK.

В сегашния избор кандидатските листи са 30 при 39 при предходното гласоподаване.

Въпреки нараствания % на хората, изразили желание да гласоподават, 52 на 100 от интервюираните са декларирали пред Евробарометър, че не желаят Европейският парламент да има по-голяма роля в политическия живот на Европейски Съюз. Мнението на чехите е диаметрално противоположно от индикатора, обхващащ всички страни в Европейски Съюз, съгласно който 56 на 100 от европейците желаят Екологичен потенциал да бъде по деен при образуването на политики. Само 32 от далите отговор в Чехия желаят да виждат по-активен Европейски парламент.

Важните тематики за чехите

Проучването също по този начин демонстрира разлика в тематиките, от които се интересуват гласоподавателите. Докато голямото болшинство от жителите на всички страни от Европейски Съюз считат, че битката против бедността и общественото изключване, публичното здраве и поддръжката на стопанската система и основаването на нови работни места би трябвало да бъде измежду главните въпроси на европейските избори, чехите имат други цели.

Основните тематики, които би трябвало да резонират най-вече на европейските избори, съгласно тях са защитата и сигурността на Европейски Съюз. Цели 45 % от чехите дефинират това като значима тематика, до момента в който междинното за Европа е единствено 31 %.

Според изследването втората най-споменавана тематика от чехите е независимостта на Европейски Съюз в региона на промишлеността и енергетиката. Общо 40 % от интервюираните чехи считат по този начин, против 27 в Европейски Съюз като цяло. Тук на фокус е " Зелената договорка ", против която редица политически представители стартират да изричат неодобрение. Недоволство на равнище Европейски Съюз имаше и продължава да има и измежду представители на земеделците и заетите във въглищните райони

На трето място в класацията е бъдещето на Европа, което е значимо за 35 % от чехите и приблизително 26 % от европейците.

На четвърто място е последната от главните чешки тематики - миграцията. Това се счита за значима тематика от 33 % от хората.

От друга страна, минимум чехи, почти шест % от тях, считат филантропичната помощ и помощта за развиване за значима тематика. Темата за използване на ограничения против изменението на климата също е доста под междинното за Европа. 27 % от европейците го считат за значимо, само че в Чехия това е единствено за 10 % от интервюираните от Евробарометър.

Важно е да се подчертае, че изследването на Евробарометър е направено преди покушението срещи министър-председателят на прилежаща Словакия, с която Чехия образуваха обща страна сред 1918 и 1992 година

Социологически изследвания в хода на акцията

По-рано тази седмица изследване на организация " Кантар " (Kantar CZ) за публичната телевизия Ceska Televizie сподели капацитета, който имат обособените партии в идния избор. Допитването е характерно и не демонстрира в конкретика за вероятно систематизиране на мандатите в бъдещия избор, само че дава визия какъв е максимумът на поддръжката за всяка една от партиите.

Най-висок електорален капацитет имат партиите АНО, Обнови Европа, на Андрей Бабиш и " Кметове и самостоятелни " (СТАН - ЕНП) с потенциал за активизиране от 27,5 на 100. На трето място са партиите в ръководещата коалиция SPOLU с капацитет от 26 %. След тях се подреждат надлежно Партия на пиратите, Зелените в Екологичен потенциал, Комунистическата партия на Чехия, Групата на Левицата с резултати от 15,5 % и 13,5 %.

Най-популярните претенденти

В началото на месеца STEM MARK разгласи ново изследване, в което бяха класирани най-популярните водачи на листи на партии и обединения за идните евроизбори. Популярността на водачите обаче не дава отговор безусловно на изследванията, свързани с подредбата на самите партии.

На първо място с 87 на 100 е класирана Дануше Нерудова, която оглавява листата на (Кметове и самостоятелни, Европейска национална партия). Тя се класира трета на последните президентски избори. Нерудова е позната в страната си като професор по стопанска система и някогашен ректор на университета " Мендел " в Бърно.

От листата на непредставената в Народното събрание в Чехия Социалдемократическа партия (SOCDEM) идва вторият по известност претендент - някогашният министър на културата и външните работи Лубомир Заоралек, който е прочут на 84 на 100 от интервюираните.

На трето място е водачът на листата за Европарламента на ръководещата коалиция (коалиция от партиите Гражданска демократическа партия (ЕКР), Християндемократичен съюз - Чехословашка национална партия (ЕНП) и ТОП 09 ( " Традиция, Отговорност, Просперитет " - ЕНП) Александър Вондра с известност от 68 на 100. Той е бил министър на защитата (2010 - 2012), а от 2019 народен представител в Екологичен потенциал. Член е на партията на премиера Петър Фиала Гражданска демократическа партия, Европейски консерватори и реформисти).

Четвъртият и петият лидер на листи съгласно STEM MARK са еднообразно разпознаваеми измежду чехите, като 56 % от интервюираните декларират, че ги " знаят ". Това от една страна е Клара Досталова, лидерът на листата на АНО - партията на предходния министър председател и кандидат-президент Андрей Бабиш, който сега е водач на опозицията; въпреки това това е Катерина Конечна, която оглавява претендентите за Екологичен потенциал на обединението " Достатъчно " (Комунистическата партия на Чехия, Чешката националсоциалистическа партия и други, член на Групата на левите в Екологичен потенциал е Комунистическата партия).

Клара Досталова е икономист, сега е зам. ръководител на Народното събрание в Чехия, като в предходното държавно управление на Бабиш бе министър на локалното развиване.

Конечна е член на Екологичен потенциал на изборите от 2019 година и е началник на Комунистическата партия на Чехия. Има подготовка в региона на инженерните науки, стопанската система и правото.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР