Лютите чушки са култура, която се среща по цял свят

...
Лютите чушки са култура, която се среща по цял свят
Коментари Харесай

Люти чушки Табаско

Лютите чушки са просвета, която се среща по целия свят и е ценена в доста кухни поради огнения си изострен усет. Парещият усет на лютите чушки се прави оценка по скалата на Сковил. Това е сравнителна канара, която мери степента на лютивина на пипера. Носи името на американския химик Уилбърт Сковил.

Скалата на Сковил варира от 0 на сладкия пипер до 300 хиляди за най-лютите мостри. По тази канара първото място непрестанно се трансформира, тъй като експертите основават все нови и нови сортове люти чушки, които изместват предходния отличник. Защо са толкоз скъпи за хората лютите чушки и какви изгоди получаваме от потреблението на пикантен пипер?

Ползи и вреди от лютите чушки

Лютивият усет на чушките се дължи на вещество, наречено капсаицин. Капсаицинът има аналгетичен и противовъзпалителен резултат, заради което се употребява за медицински цели.

Тъй като форсира метаболизма, лютият пипер подкрепя отслабването, има диуретичен резултат. Той форсира и работата на сърцето, усъвършенства кръвообращението и покачва телесната топлота, ускорявайки процеса на изгарянето на мазнини. Предизвиква чувство за задоволеност.

Тази остра лютивина забавя растежа на раковите кафези, подкрепя лекуването на простуди, тъй като отваря носните проходи и контролира температурата в грипните положения.

Капсаицинът има способността да освобождава ендорфин и серотонин и по този начин преборва депресията, основава чувство за благоденствие и покачва настроението.

Витамините А и С в лютите чушки укрепват стените на кръвоносните съдове, понижават кръвното налягане, защото форсират времето, за което кръвта доближава да сърцето.

С острата люта чушка обаче би трябвало да се внимава, тъй като тя не е подобаваща за някои групи хора. Децата, бременните дами и кърмещите майки не трябва да се отдават на лютивия усет. Той не е подобаващ при болести на стомаха, черния дроб, пикочните пътища, тъй като провокира дразнения и може да докара до кръвоизливи в болните органи на храносмилателната и отделителната система.

Най-лютите измежду лютите чушки и мястото на чушката Табаско

 Сорт Табаско

Скалата на Сковил постоянно трансформира мястото на първенеца по лютивина. В момента най-лютата чушка е сорта Каролина Рийпър, само че в самобитната ранглиста най-люта е била и чушка табаско. Тя е изместена от дълго време от това състезание, само че никой не може да отнеме шампионата на сорта табаско във връзка с известност. Несъмнено това е извънредно прочут вид люти чушки, чиято неувяхваща популярност се дължи на соса Табаско, който се подготвя от тях.

Лютият сос Табаско има дълга история, преплетена с доста митове, само че едно е несъмнено - той е номер 1 в света, с помощта на сорта пикантен пипер Табаско.

Спиди Гонзалес от обичаното анимационно филмче на децата единствено ускори славата на Табаско.

Информацията за лютите чушки Табаско е забавна, тъй като води към всички вероятни приложения на този пипер.

Какво би трябвало да знаем за сорта люти чушки Табаско

Пиперът табаско е вариация на типа пикантен червен пипер Capsicum frutescens с генезис от Мексико. Най-известен е посредством използването си в сос Табаско, разбъркан с оцет, сол с черен пипер.

Както всички сортове Capsicum frutescens, растението Табаско има характерен храстовиден напредък, който комерсиалното развъждане прави по-силен посредством подкастряне на растенията. Заострените плодове, дълги към 4 сантиметра, в началото са бледожълтеникаво-зелени и стават жълти и оранжеви, преди да узреят до яркочервен цвят.

Степента на Табаско е от 30 хиляди до 50 хиляди по скалата на Сковил за равнища на лютивина. Плодовете на табаско, както всички други членове на типа Capsicum frutescens, остават изправени, когато узреят, вместо да висят надолу от стъблата си, както множеството люти чушки.

Голяма част от запасите от пипер табаско са жертва на вируса на тютюневата мозайка през 60-те години на предишния век и резистентен вид Greenleaf tabasco е обработен към 1970 година.

 Чушки Табаско Снимка: gloriak2700 /pixabay.com

Название на лютите чушки Табаско

Чушките са кръстени на мексиканския щат Табаско. Началната писмен знак на Табаско се изписва с дребни букви, когато се приказва за ботаническия вид, само че се написа с основна, когато се приказва за мексиканския щат или за марката пикантен сос, прочут като сос Табаско.

Култивиране на лютите чушки Табаско

Чушките табаско стартират да порастват зелени и узряват до оранжев и по-късно червен цвят. Отнема към 80 дни след покълването им, с цел да узреят изцяло. Растението Табаско може да нарасне до 1, 5 метра височина, с кремави или светложълти цветове, развива се в насочени нагоре плодове по-късно през вегетационния интервал.

Тъй като произлизат от мексиканския щат Табаско, семената се нуждаят от доста топлота, с цел да покълнат и порастват най-добре, когато температурата е сред 25–30 градуса по Целзий. Ако се отглеждат отвън естественото им местообитание, чушките се засаждат две до три седмици след последната слана, когато температурата на почвата надвиши 10 °C и температурите станат непрекъснати. Ако е прекомерно горещо или прекомерно студено, или в случай че температурите през нощта паднат под 15 °C, това може да понижи закрепването на плодовете и те капят.

Чушките табаско се нуждаят от непрекъснато поливане. Производителите внимават в почвата да има досатъчно фосфор, калий и калций и ниско наличие на азот, което може да попречи на растежа на плодовете.

Тези чушки може да се берат, когато са още зелени, само че те са доста по-добри, когато узреят и станат блестящо червени или оранжево-червени. Тогава вкусовите им качества и лютивината са в най-хубаво съответствие, по тази причина и сосът Табаско се прави единствено от червени чушки от сорта. Ярко алената чушка табаско има плодов и по-сладък повсеместен усет.

Ако има заплаха от измръзване или друга причина, чушките табаско могат да се берат и зелени и да се приключи узряването им на закрито или да се употребяват, с цел да се направи салца верде или да се подготвят в други ястия.

Какво може да се подготви от люти чушки табаско

Любимите способи за готвене с чушки табаско при познавачите на сорта са:

- за подготвяне на прясна салца;

- подготвяне на домакински пикантен сос табаско;

- дехидратирането им, с цел да се получи лют табаско чили на прахуляк.

Тези чушки вършат страхотна салца роха, която е приятна и пикантна и чудесна за събирания в деня за разнообразни игри, празненства и други събития.

Как се подготвят хранителни артикули от люти чушки табаско

 Люти чушки Табаско

Домашен пикантен сос Табаско

За подготвяне на пикантен сос може да се вършат ферментирали и неферментирали версии. И двете са обичани и известни. Няма потребност да се включва нищо с изключение на чушки табаско, оцет и малко сол. Те вършат извънреден пикантен сос в жанр Луизиана, който прави всяка храна доста вкусна, по този начин както е замислил и направил соса неговият американски основател в щата Луизиана.

Чили на прахуляк с люти чушки табаско

Дехидратирането е елементарно, в случай че се употребява дехидратор. Обикновено лютият пипер се оставя да изсъхне за една нощ, до момента в който чушките станат доста сухи и нежни, след което се смилат на прахуляк и се употребяват като фалшификация.

За общо готвене

Тези люти чушки също са положителни за общо готвене. За задачата се нарязват и ги замразяват, а след това при готвене се употребяват за ястия с лук и целина. Подходящи са като основа за супи, яхнии и други сосове с малко усет към тях. Отлична алтернатива за всеки, който харесва храната си пикантна.

За директна приложимост

Чушките от лютия вид табаско са тънки, ароматни и доста лютиви. Може да се употребяват напряко с храната, само че би трябвало извънредно доста да се внимава заради мощната им топлота. Директната приложимост е предизвикателство за всеки фен на огнения усет, горещината в устата трае дълго.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР