Лангсат /Lansium domesticum/ представлява вид плодно дърво от семейство Meliaceae.

...
Лангсат /Lansium domesticum/ представлява вид плодно дърво от семейство Meliaceae.
Коментари Харесай

Лангсат

Лангсат /Lansium domesticum/ съставлява тип плодно дърво от семейство Meliaceae. Родината на лангсата е Малайзия, само че се култивира и във Филипините, Тайланд, Виетнам, Индонезия, Хавайските острови и Южна Индия.

Лангсат пораства свободно в горите на Суматра. Той е знак на една от тайландските провинции – Наративат. Дървото доближава височина от 8 до 16 метра, а плодовете му имат леко горчив усет и прелестен мирис.

Плодовете имат яйцевидна форма, с към 5 см в диаметър. Обикновено порастват на гроздове. Отвън лангсатът има кафява обвивка, а вътрешността му е твърда и транспарантна. Острият мирис на лангсата прилича този на грейпфрута. На външен тип плодовете леко припомнят ранните картофи.

Дървото стартира да ражда плодове, едвам когато доближи 12-15 години. За сметка на това, когато дървото доближи 20-годишна възраст, добивът скача на 100 кг плодове за година. Пиковият сезон на плодовете е сред юли и септември, макар че са разполагаем през цялата година.

Дървесината на плодното дърво е плътна, тежка, твърда и устойчива, което я прави подобаваща за строителството на селски къщи в локалните региони. Най-големите производители на лангсат са Тайланд, Малайзия, Индонезия и Филипините. Производството е най-вече за вътрешно ползване, макар че някои от тях изнасят плодове в Сингапур и Хонконг.

 Плодове Лангсат

Състав на лангсат

Лангсатът е богат на витамин С и тиамин, рибофлавин. От минералните субстанции, най-високо е количеството на желязо, калций и фосфор. Плодът съдържа огромно количество захар и въглехидрати.

Избор и предпазване на лангсат

За страдание, този другоземен измежду към момента не може да се открие в магазинната мрежа на нашата страна. Ако въпреки всичко ви попадне този другоземен плод, би трябвало да знаете, че добре узрелият лангсат има постоянен цвят, без пукнати и вдлъбнати по повърхността.

Ако плодът е обагрен в зелено или жълто-зелено, това сочи за към момента незрял плод. Под кората на лангсата се крие ароматна, сочна и сладка месеста сърцевина. Узрелите плодове могат да се съхраняват на студено, за не повече от 5 дни.

Лангсат в кулинарията

Плодовете елементарно се почистват, макар че кожата им е много дебела. Лангсатът е незаменима съставна част в доста азиатски ястия, тъй като има необикновен усет, който е идеално допълнение на доста храни.

Плодовете на лангсат се употребяват пресни, само че се подлагат и на термична обработка. От него се вършат разнообразни сиропи и сосове. Лангсатът се употребява за изработката на сладоледи, освежаващи питиета. Използва се за декорация на торти и други сладкиши.

 Плод Лангсат

Вкусът на плода се съчетава доста добре с пилешко и свинско месо. При готвене бъдете доста деликатни – лангсатът би трябвало да се постави финален в ястието, тъй като не му е нужна дълга термична обработка. Във Филипините изсушават безсеменните плодове лангсат сходно на смокини.

Ползи от лангсат

Високото наличие на рибовфлавин в лангсата го прави потребен при мигрена. Ниацинът и витамин С в плода понижават неприятния холестерол в кръвта и в това време спомагат за увеличението на положителния.

Горчивите семена на лангсата се употребяват за обезпаразитяване и лекуване на язва. Не изхвърляйте кората на лангсата, тъй като тя може да бъде от изгода – сухата и запалена кора отделя прелестен за хората, само че съдбовен за комарите и други инсекти усет. Отварата от млада кора оказва помощ за лекуване на малария и дизентерия.

В обичайна медицина се употребяват смачканите семена на плодовете, които оказват помощ за унищожаване на въшки, работят противоглистно и понижават висока температура.

В допълнение плодовете оказват помощ за възстановяване на съня, възстановяване на паметта и мозъчните функционалности. Определено лангсат е един другоземен плод, който си заслужава да бъде опитан. Той има невероятна композиция от вкусови и здравословни качества.

Вреди от лангсат

Лангсатът не трябва да се употребява от диабетици. Останалите хора не трябва да прекаляват с потреблението му, тъй като може да се стигне до някои отрицателни последствия.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР