Генералният щаб на военновъздушните сили на Гърция търси купувач, готов

...
Генералният щаб на военновъздушните сили на Гърция търси купувач, готов
Коментари Харесай

Гърция продава 30-годишните си пенсионирани изтребители: Кой е сочен за купувач?

Генералният щаб на военновъздушните сили на Гърция търси покупател, подготвен да вземе 18 от  многоцелеви изтребители Dassault Mirage 2000EGM/BGM, които са обслужвали 332 ескадрила Hawk повече от 30 години.

Според в. " гръцките военновъздушни сили изследват опцията за продажба на изтребителите на Индия, предложение, с което са осведомени както Министерството на защитата, по този начин и кабинетът на министър-председателя.

Източници на изданието акцентират, че и двете страни са съвсем подготвени да завършват договорката и не изключват опцията продажбата на изтребителите да бъде повдигната от премиера Кириакос Мицотакис при бъдещо посещаване в Ню Делхи.

18-те изтребителя Mirage бяха добити от Гърция в края на 80-те години на предишния век и бяха " пенсионирани " през януари 2022 година след закупуването на по-новите изтребители Dassault Rafale.
 Защо Чехия купува изтребители от Съединени американски щати за 6,6 милиарда $
Защо Чехия купува изтребители от Съединени американски щати за 6,6 милиарда $

Турбуленциите във Военновъздушни сили на страната не са доста по-различни от тези у нас

Проблемите, пред които е изправена 332 Squadron заради Mirage 2000, са известни, както и фактът, че изтребителите бяха спряни от полета заради липса на логистична поддръжка, преди да бъдат закупени новите френски изтребители.

Повечето от " двулитровите " изтребители през последните години бяха изоставени във въздушната база Танагра в Беотия, до момента в който някои бяха " канибализирани " за елементи до точка, в която наподобява малко евентуално да могат да летят още веднъж.

Въпреки това към момента има някои оператори на именитите френски изтребители, като Индия, която поддържа към 50 от самолетите в три изтребителни ескадрили.

Точно преди приключването на периода през 2023 година, Ню Делхи разгласи интереса си към закупуването на използвани Mirage 2000, защото има намерение да поддържа личните си ескадрили, които ги употребяват, оперативни най-малко още десетилетие.

Гърция чака да задълбочи отбранителните си връзки с Индия и се чака решението да продаде изведените от употреба Mirage да има повече политически изгоди, в сравнение с стопански.
 Защо американските Военновъздушни сили желаят да бракуват три ескадрили изтребители F-22
Защо американските Военновъздушни сили желаят да бракуват три ескадрили изтребители F-22

Конгресмените не им разрешиха

Показателно е, че Генералният щаб на Военновъздушни сили на Гърция резервира ниски упованията си за продажната цена на изтребителите Mirage, заради гореспоменатото положение на доста от тях, които се правят оценка в най-хубавия случай единствено за няколко милиона евро.

Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР