class=MsoNoSpacing>Православните християни празнуват най-големия празник - Възкресение Христово, наричан Празник

...
class=MsoNoSpacing>Православните християни празнуват най-големия празник - Възкресение Христово, наричан Празник
Коментари Харесай

Митрополит Киприан: Пасха е непреходното доказателство, че Бог е любов

class= " MsoNoSpacing " > Православните християни честват най-големия празник - Възкресение Христово, именуван Празник на празниците, защото утвърждава успеха на живота над гибелта.
Богослуженията в патриаршеската катедрала " Свети Александър Невски "  снощи и в столичния митрополитски храм " Света Неделя " тази заран бяха водени от Врачанския митрополит Григорий, който след кончината на патриарх Неофит краткотрайно е наместник-предстоятел на Светия Синод. 
С молебствия за здраве и благополучие богомолци от цялата страна извършиха църквата " Света Неделя " за днешната работа за Второ Възкресение.
" Днес е Великден. Празник на Възкръсналия Бог. Най-великият християнски празник. Вярвам в това, че в действителност всеки един от нас би трябвало да постъпва по един единствен метод и това е - всеки ден да се стреми да прави по едно положително ", споделиха миряни.
 Да имаме вяра и да бъдем човечни, поучава отец Никола Чочев:  
" Всеки един човек би трябвало, преди всичко, да огледа вътре в себе си, да почисти душата си, сърцето си, мислите си ". 
Този Великден е по-особен, добавя отец Никола. За първи път посрещаме Възкресение Христово без глава на църквата: 
" Бог да упокои душата на Негово Светейшество българският патриарх и митрополит софийски Неофит. Надеждата в Господа в никакъв случай не умира. Тази разлъка, несъмнено, е скръбна, само че тя е краткотрайна ". 
И в Стара Загора стотици извършиха храмовете и възпламениха свещичка и се поздравиха с " Христос Воскресе! ":
  " Празник, с който да се събереш със фамилията, да размислиш над това какво се е случило и да покажеш обич към ближните си. Великден е един от най-светлите християнски празници и бих поискал на хората да бъдат щастливи, да бъдат със фамилиите си " ;
  " Здраве и да се обичат " ; " Ще си пожелаем всички фамилии да са здрави, да живеем в мир, обич и в естетика " ;
 В катедралния храм " Свети Николай " пасхално свещенодействие отслужи Старозагорският митрополит Киприан. В своето великденско обръщение владиката прикани за мир и добрина:
  " Чеда на небесния ни Отец, който страда и възкръсна за нас. Неговото кръстоносие ни задължава да настояваме за гражданската си позиция усилени молебствия, да се трудим час по-скоро да спрат братоубийствените войни.
 Пасха е непреходното доказателство, че Бог е обич и претърпя всичко, с цел да ни остави своя мир и утвърди в него ".
По традиция на Великден митрополитския дом беше отворен за искащите миряни да го посетят.
Стотици миряни извършиха църковните храмове в Ямбол за да посрещнат Възкресение Христово. 
Поздравът " Христос Воскресе! " извърши четирите църкви  в града. 
Всички храмове и параклиси в празничния ден в Ямболската духовна околия са отворени, само че заради неналичието на свещеници единствено в част от тях бяха отслужени празнични литургии. 
Стотици поданици на Пазарджик посрещнаха  Великден в катедралния храм " Свето Въведение Богородично ". Великденската работа отслужи Пловдивският митрополит Николай. Точно в среднощ камбаните на храма възвестиха  Христовото Възкресение.
Перничани и през днешния ден се стекоха в централния пернишки храм " Св. Иван Рилски ”, с цел да почетат Възкресение Христово. Храмът бе огласен от възкресни песнопения.
Да бъдем по- положителни и човечни, да има здраве и мир си пожелаваха перничани.
Възкресението на Господ е най- забележителното събитие в мироспасителната история, сподели отец Людмил - предстоятел на храма:
" То е победа на живота над гибелта, празненство на правдата над неправдата и свършек на изкупителното дело на богочовека Господ Иисус Христос. Поздравявам всички поданици на град Перник с най-големия християнски празник Възкресение Христово и им поисквам доста здраве, наслада, триумф и мъдрост.
Сърцата им да се изпълнят със примирение и обич, тъй като нашият Бог се е пожертвал поради голямата си обич към нас, поемайки нашите грехове. Честит и блажен празник! Честито Възкресение Христово! "
По традиция и тази година храмът бе огласен от възкресни песнопения в осъществяване на камерния разбъркан хор " Иван Топалов " към Двореца на културата.
В Смолян не стихва потокът от вярващи към Катедралния храм " Св. Висарион Смоленски ", пристигнали да възпламенят свещ преди иконите за Възкресение Христово. 
Великден събра още веднъж хора от близо и надалеч. Цели семейства вярващи от рано сутринта се стичат в църквата, с цел да възпламенят свещ и се помолят.
" Нека Христовото Възкресение да бъде за всички вас извор на разтуха и духовна наслада! Господ Иисус Христос постоянно да разпръсква върху вас  светлината на пасхалната наслада, която да ви подарява обич, духовни сили  и поддръжка в сложния житейски път.
С Христовото Възкресение ние сме избавени от тъмнината на пъкъла и ни е дадена опция за различен безконечен благословен живот ", сподели в благослова си Архиерейският наместник на Смолянската духовна околия свещеник Висарион.
Жителите на Габрово се помолиха за здраве и мир в най-светлия ден от годината – Възкресение Христово. 
Централните храмове в Габрово се извършиха с хора за празничното свещенодействие за Второ Възкресение. На излизане всеки получи алено яйце. 
По традиция празничното събиране е фамилно и към масата се подреждат няколко генерации. 
Християни и мюсюлмани дружно честваха Великден в Кърджали. Те бяха в църквата " Свети Георги " при възвестяване на Христовото Възкресение и в градинката пред храма, където през днешния ден имаше детско забавление.  
На службата нощес присъстваше и кметът Ерол Мюмюн. 
 Навръх Великден в града бяха раздадени над 3 000 яйца и козунаци. Яйцата подготвиха възпитаниците на Общинския детски комплекс и децата към неделните учебни заведения в локалните църкви. 
Най-много яйца – 1 800, обагриха децата от неделното учебно заведение при храма " Свети Йоан Предтеча ". През целия ден през вчерашния ден те старателно работеха, с цел да може през днешния ден да покажат своите творения.
Част от боядисаните над 3 000 яйца бяха раздадени на самотни и обществено слаби поданици, а другите участваха в конкурс за най-здраво яйце. На празника пред църквата " Свети Георги " пристигнаха доста локални поданици. 
Според отец Петър това е кърджалийска традиция.
" С децата на нашия град ги събираме, с цел да могат, както нашите предци, и те да се научат да живеят дружно, без разлика на религия, пол и националност. Защото нашата орис в нашия град е такава, че постоянно сме живели дружно и заветът на нашите предшественици е да има мир и съгласие. И най главното -  във всички празници да бъдем дружно ".
За Великден в Кърджали беше показана и една от най-ценните икони от сбирката на художествения отдел към Историческия музей. Неин създател е гръцкият зограф Константинос Алексиу.  Това към този момент е традиция, сподели доктор Мария Спиридонова:
" Фондовете са извънредно богати. Решихме за огромни празници да извадим дребна част от тези фондове. " > БНР
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР