Близо 150 български полицаи пазят реда в САЩ. Най-много са

...
Близо 150 български полицаи пазят реда в САЩ. Най-много са
Коментари Харесай

150 БГ полицаи пазят реда в САЩ, най-много са в Чикаго

Близо 150 български служители на реда пазят реда в Съединени американски щати. Най-много са в Чикаго. Всички са почнали като патрулни ченгета, по-късно се издигат до сержанти, шерифи, даже детективи, пожарникари и командоси. Това съобщи пред „ Телеграф “ президентът на Българо-американската полицейска асоциация (БАПА) Марио Вълков. Самият той е детектив, проверява убийства, наркопрестъпления и лови големи колета с оръжия.

„ От тези близо 150 индивида с български корени към 50 са членове на БАПА. Ние продължаваме да се разрастваме. Най-новият ни член е офицер Кирил Монев от полицията в Чикаго, който неотдавна приключи полицейската академия и към този момент е патрул “, описа Вълков. Заекът в униформа е родом от Свищов, само че емигрира в Съединени американски щати със фамилията си, когато е едвам 13-годишен. Завършил е висше обучение „ Политология “ в „ Ди Пол Юнивърсити “, след което взема решение, че желае да е ченге и съумява да сбъдне фантазията си.

“Преобладаващите постове, които заемат българите първоначално, нормално са патрулиращите. Причината е, че българската емиграция е млада в Америка. Във всички сфери е по този начин – стартира се от дъното. Например поляци, ирландци, италианци са в полицейските среди с поколения и са второ-трето потомство чиновници. Докато ние, българите, сме нова емиграция и нямаме такива родственици. В бъдеще, когато нашите деца и внуци станат служители на реда, те ще имат към този момент нашия мощен тил, който в този момент градим “, добави президентът на БАПА. Най-много нашенци в униформа има в щата Илинойс. Причината е, че там живеят най-вече наши сънародници.

„ Имаме и подбив: „ Кои са трите най-големи града на България – София, Пловдив и Чикаго “, майтапи се детективът. По данни на асоциацията съотношението мъже:жени е към 10%. От членовете на БАПА към 7-8 са девойки. Това дава отговор и на полицейската специалност в Съединени американски щати. Жените минават идентични смени, няма преференции за нежния пол, дават нощни наряди и така нататък Единствено когато забременеят, им се дава опция за по-лека работа. Слагат ги на бюро в ръководството, обработват актове, документи, отчети.

Последният образец за българка, която се е издигнала, е Диляна Николова от София, която обаче от години живее и работи в Кентъки. Тя е нараснала в чин сержант. Диляна е взводен пълководец.

“В Съединени американски щати има формула какъв брой служители на реда дават отговор за даден брой население. Примерно един град от 11 000 индивида би трябвало да има приблизително сред 40 и 50 служители на реда. Те се разделят на три смени за денонощието. Получават се по 15-20 индивида на промяна. Едната е от 7 до 15 ч., втората от 15 до 23 ч. и от 23 до 7 ч. Нашата Диляна командва една такава промяна, управлява ги, питат нея, в случай че има тегави случаи, които би трябвало да минат през шефовете. Тя ревизира всичко “, изясни Марио Вълков.

Преди да стане полицайка, е стажувала в Организация на обединените нации в офиса в Ню Йорк. Минала е през най-трудните моменти, нощни смени, двойни смени, тежки случаи, ходила е на работа болна както множеството служители на реда.

„ Явно са видели, че има капацитет. След патрула става следовател в отдела, който работи по насилието против деца. Виждала е тежки случаи на измъчвани, бити, изнасилени и убити деца “, добави президентът на БАПА.

Всички от 50-те членове на асоциацията имат своята история и са се отличили през годините. „ Телеграф “ ви е срещнал с множеството от тях. Името на шериф Кирил Васев да вземем за пример се прочу, откакто беше определен измежду стотици ченгета да взе участие в защитата на инагурацията на президента Джо Байдън. След това охранява в съда 8 дни кинозвездата Джони Деп. Шефовете му го избраха и да изнася специфични лекции в учебни заведения против опиатите.

Сержант Александър Балчев пък е единственият в SWAT (Специалния отряд), който към този момент е инструктор в Северна Каролина. Самият Вълков пък е неведнъж награждаван за разрушена мрежа за продажба на оръжия, както и следствия за убийства и наркокартели.

Миналата година Деян Кръстев се прочу, откакто избави малко дете на Бруклинския мост от задушаване, а шериф Асен Димитров от Сарасота избави човешки живот и беше награден.

Българските ченгета се събират постоянно. Не приказват за работа, а си споделят персонални случки и прекарвания.

„ На коледното събиране в Илинойс Давид Беков ни показа, че жена му Ани е бременна. На нас сподели първо, което приказва за доверие и другарство “, показа детектив Вълков. Членовете на БАПА разпъват и подвигат българското знаме на всеки 3 март в Чикаго. Даряват стипендии и средства за небогати и даровити деца. „ Досега сме събрали и отпуснали $15 000 за стипендии, $7000 за коледни дарове на деца от български учебни заведения в Съединени американски щати, $4000 на фондация „ Достъпен свят “ в България. Събрахме и $1000 за бабата на умрелия ни сътрудник Владимир Малеев, тъй като къщата й в Карловско пострада “, регистрира детективът.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР