Очаква се през следващата година чешкият пазар на недвижими имоти

...
Очаква се през следващата година чешкият пазар на недвижими имоти
Коментари Харесай

Собственици продават вили и къщи в Чехия

Очаква се през идната година чешкият пазар на недвижими парцели да продължи да се свива, като понижават покупко-продажбите за покупка на жилища и вили, само че се усилва търсенето на жилища чартърен.  Представители на компании за недвижими парцели, интервюирани от ČTK, считат, че лихвите по ипотечните заеми ще намалеят през втората половина на 2023 година Според тях по-късно ползата към парцелите още веднъж ще се усили.

Според Робърт Ханзъл, основен изпълнителен шеф на Next Reality, цените са паднали с 20% до 30% през втората половина на тази година. Той чака пазарът да продължи да се свива през първото тримесечие на идната година, само че не толкоз.

„ По-скоро ще е лека промяна надолу на цените, които продавачите към момента не са свалили “, разяснява член на Асоциацията на брокерите на недвижими парцели.

Според основния изпълнителен шеф на RE/MAX Ян Груба търсенето на недвижими парцели е извънредно огромно през последните две години. Сега пазарът на продажби се връща към равнището, което беше обикновено преди 2020 година Предлагането на ваканционни парцели, които бяха извънредно търсени по време на пандемията от ковид, евентуално ще се промени. „ Може да се допусна, че някои притежатели ще желаят да продадат своите селски къщи или вили “, споделя Груби.

Продавачите ще би трябвало да се настроят да чакат и постоянно се отхвърлят от цената, която желаят, споделя брокерът на недвижими парцели Майкъл Вебер.Според него на пазара остават две категории купувачи: тези, които не желаят или не могат да отсрочват покупката на неподвижен парцел, и тези, които виждат благоприятни условия в настоящето развиване. „ Вероятна е и ценова застоялост и спадът може да се забави от второто тримесечие на 2023 година “, прибавя Вебер.

Брокерът Ян Шкрабанек споделя, че идната година ще бъде съпроводена с по-ниски цени на целия пазар. Това ще засегне най-много къщите и жилищата пред ремонт и в по-лошо положение, както и ваканционните парцели на по-неатрактивни места.

Той прибавя, че в този момент е добър миг за покупка, защото притежателите са склонни да се пазарят. „ Тези, които през днешния ден купуват на ниска цена, само че със скъпи ипотеки, ще завоюват. След пет години с рефинансиране те ще получат по-добър заем и цената на недвижимите парцели ще се усили “, споделя Шкрабанек.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР