Гърция и Малта изостават от партньорите си в Европейския съюз

...
Гърция и Малта изостават от партньорите си в Европейския съюз
Коментари Харесай

Гърция и Малта изостават в санкциите срещу руски активи

Гърция и Малта изостават от сътрудниците си в Европейския съюз във връзка с замразяването на съветски активи като част от глобите против Москва за войната в Украйна, сподели формален представител на Европейски Съюз. Същата констатация се съдържа и във вътрешен документ на блока, съобщи Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това става в миг, когато Европейски Съюз обмисля дали да конфискува тези средства за подкрепяне на Киев.

Досега 27-те страни членки на Европейски Съюз са съобщили за заледяване на съветски активи на стойност от към 20,3 милиарда евро във връзка със глобите против Русия. Осем страни – Италия, Ирландия, Франция, Испания, Германия, Белгия, Люксембург и Австрия – са съобщили, че във всяка са замразени активи за над 1 милиард евро.

Почти всяка друга страна от Европейски Съюз е замразила активи за милиони, се споделя в документа на Европейската комисия, възложен на Ройтерс.

За съпоставяне, Гърция е уведомила блока за заледяване на активи на стойност единствено за 212 000 евро, а Малта – за 147 000 евро.

България не се загатва в този лист.

„ Това е малко изненадващо “, сподели представителят на Европейски Съюз, който пожела да резервира анонимност. „ Или нямат доста, или не си правят работата. Или са създали нещо без да ни го оповестят, макар че са имали опция “, добави той.

Гърция и Малта не са дали отговор незабавно на настояването за коментар от организация Ройтерс.

Повече от 10 месеца след нахлуването на Русия в Украйна в „ черния лист “ на Европейски Съюз сега попадат към 1300 физически и 120 юридически лица, и са в действие и стопански наказания в сфери като търговията, превоза, енергетиката, банкирането, медиите и защитата.

Блокът обаче може към този момент и да е изчерпал своя предел от тежки стопански наказания, които 27-те страни членки се споразумяха да наложат, макар постоянните апели на последователите на по-твърдите ограничения, като Полша, да се направи повече.

Вниманието на Европейски Съюз се насочва тази година и към това по какъв начин и дали да се конфискуват замразените съветски активи и те да се изразходват за възобновяване на Украйна. Така към 300 милиарда евро от активите на съветската централна банка в Европа може също да окажат застрашени.

Няма доста правни прецеденти за това и някои страни членки показват съществени опасения от произлизащи от тази стъпка правосъдни каузи, до момента в който съгласно други предаването на активите в интерес на Украйна би било вярно.

Във връзка с това Европейски Съюз работи и за криминализиране на заобикалянето на глобите във всички страни членки, което сега не е по този начин.

Според формалния представител на блока, висшето управление на Европейски Съюз би трябвало да разгласи своя прогрес по тези въпроси, когато посети Киев за срещата на върха сред Европейския съюз и Украйна на 3 февруари, отбелязва Ройтерс.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР