Бившият бразилски президент Жаир Болсонаро не е искал италианско гражданство

...
Бившият бразилски президент Жаир Болсонаро не е искал италианско гражданство
Коментари Харесай

Рим: Болсонаро не е кандидатствал за италианско гражданство

Бившият бразилски президент Жаир Болсонаро не е желал италианско поданство и евентуално не би получил такова, в случай че беше кандидатствал за него, обявиха през днешния ден италианските управляващи, представени от Ройтерс.

Новият президент на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва, който е представител на левицата, встъпи в служба на 1 януари, откакто победи Болсонаро на миналогодишните президентски избори. В неделя последователи на Болсонаро нападнаха постройките на основни държавни институции в столицата Бразилия. Лула да Силва се зарече да изправи пред правораздаването виновните за насилието през уикенда.

Болсонаро отпътува за Съединени американски щати в края на предходната година, 48 часа преди да изтече президентският му мандат. В Бразилия против него върви следствие по минимум четири наказателни производства и бразилски медии оповестиха, че той е кандидатствал за италианско поданство, заяви Българска телеграфна агенция.

Италианският външен министър Антонио Таяни обаче опроверга тази информация.

„ Той не е желал поданство и не мисля, че би могъл да получи такова, в случай че питате мен “, сподели Таяни по италианското радио.

Съгласно италианското законодателство, поданство може да желаят хора, които могат да потвърдят, че имат предшественици италианци, без значение какъв брой генерации разделят претендента от неговия италиански предшественик. В рамките на процеса по кандидатстване обаче се взема поради и престъпното досие на претендента.

Прадядото на Болсонаро е роден в Ангуилара, Североизточна Италия, което значи, че Болсонаро и потомците му имат право да аплайват.

Италианското външно министерство удостовери, че двама от синовете на Болсонаро, Едуардо и Флавио, са подали документи за италианско поданство през 2020 година Молбите им още се преглеждат от италианските управляващи. Този тип молби се преглеждат от италианските дипломатически представителства, които се чакат да се произнесат по тях в период от 24 месеца, отбелязва Ройтерс.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР