113-годишен велосипед, участвал в Тюр дьо Франс, направи обиколка в

...
113-годишен велосипед, участвал в Тюр дьо Франс, направи обиколка в
Коментари Харесай

Балканчета от 1957-а и френски велосипед на 113 години направиха обиколка из Пловдив

113-годишен велосипед, взел участие в Тюр дьо Франс, направи обиколка в центъра на Пловдив. Той бе част от десетките екземпляри ретро колелета, които бяха показани на тематично ревю в града под тепетата. В шоурума се включиха над 40 колекционери от цялата страна, някои пристигнали от Поморие, Попово, Велико Търново, Стара Загора, Сливница, София. Присъстваха и локални – от Пловдив, Асеновград и Пазарджик.
Прочетете още
Те демонстрираха близо 90 разнообразни модела на съхранени модели, някои с в действителност запаметяваща се история. Събитието бе проведено от колоездачно сдружение „ Класик БГ “, което сплотява притежатели на ретро колела от цялата страна.

„ Настоящия народен събор бе петото мероприятие, което организираме. Направихме го в Пловдив, защото този град е моя уязвимост. Тази година на 15 април се извършиха 125 години от издаването на първото на списание за колела „ Български колоездач “. И успяхме да издадем специфичен юбилеен брой, който подарихме на участниците, които бяха отличени в другите категории “, споделя пред TrafficNews уредникът на събитието Маргарит Карабуров – съпредседател на „ Класик БГ- Велоценители “.



Автентичния етюд на събитието бе заздравен от участници, които заложиха на облекло, особено за интервала, в който е бил основан велосипедът им.

„ В България много късно стартират да се създават колела. Преди основаването на марката „ Балкан “ през 1957г., в страната са се внасяли задгранични марки. По тази причина се оказваме като един огромен оазис на съхранени ретро колела “, споделя пред TrafficNews Дончо Дончев - уредник на обичайното Балканско рали за ретро коли „ Марица “.

Видовете са били оценени по достоверност, техническа спецификация, необичайност и съхраненост. „ Имахме доста забавни български типове на колела, българско произвеждане на марката „ Балкан “. Показани бяха три екземпляра от 50-те години, освен това на истинска багра – в доста положително положение. Имаше и младежки модели от 90-те, добавя Дончев.



В събота присъединяване взеЛъчезар Лятов от София, колекционер, който се включи с 10 свои велосипеда. Всички те бяха създадени преди края на Втората международна война – модели от целия свят. Показа колело от 1900-та година, а най-младият образец е направен през 41-година.

Един от най-впечатляващите модели бе френски велосипед, създаден преди войната: „ Той е открит в южна провинция, покрай Средиземно море – в един доста стар дом, в който през годините рядко са живели хора. След време се заселило младо семейство. Докато разчиствали, разкрили колелото в зарязан хамбар, било цялото покрито в плява. Явно тази среда го е запазила в безусловно достоверен тип “, споделя Карабуров.

Лятов го купи и почнал да изследва историята на велосипеда. Оказало се, че това е вторият прочут до момента велосипед от тази марка, който включва в себе си извънредно завладяващи градивни решения.

„ От половин година притежателят издирвал информация в интернет и най-после се сдобил с такава от един френски музей. Там създали изследване и се оказало, че тъкмо този велосипед е взел участие през 1911г. в Тур дьо Франс с конструктора си! “,допълва той.



Носталгията направи българските Балканчетата един от по-интригуващите модели колела, които бяха изложени в Пловдив. Освен европейски произвеждане – италиански, маджарски, френски, немски, британски модели, посетителите на ревюто видяха и редки марки от други континенти, даже рядка японска марка. „ Имахме няколко спортни и пистови бегачи с марка „ Пежо “. От Асеновград един колекционер показа достоверни велосипедиNSU “, добави Карабуров.

Освен приятност и обогатяване за колекционерите, събитието бе впечатляващо и за елементарни посетите. „ Имахме подозрение дали ще се съберат хора, а то какво стана! Публиката доста се наслаждаваше. Обмениха опит за технология за запазване на обособените детайли от ретро моделите. Много остарели другари се срещна, аз да вземем за пример открих, че с един от участниците имаме еднакъв белег на брадата от детството. С него сме имали еднакъв модел балканче без рамка. Помня го този ден – по какъв начин карам по остарелия мост над Марица, който в този момент е пешеходен. Загубих баланс и забих брада в паважа (смее се). Оказа се, че съвсем нямаше човек, който да е карал балканче и да не е претърпял сходна вреда в детството. Класика! “, споделя през смях Дончев.

В края на ревюто ретро колелата са направиха шествие обиколка по централни улици на Пловдив зад Военния клуб, което съумя да притегли интереса да жителите.

Организаторите припомнят, че на 10 май следва откриването на 10-тото издание на Международния събор и рали за ретро коли, което ще продължи два дни.

Галерия:





 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР