Загреб с гордост обяви, че за първи път в Хърватия

...
Загреб с гордост обяви, че за първи път в Хърватия
Коментари Харесай

Загреб използва иновативно екоасфалтово покритие за велоалея

Загреб с горделивост разгласи, че за първи път в Хърватия е употребявано ново екоасфалтово покритие при построяването на велосипедна алея по южния бряг на река Сава – сред квартал Блато до моста Сава, оповестява TheMayor.EU.

Материалът, употребен за повърхността на пътеката, е разказан като неповторим заради техническия си профил, което значи, че производството му е по-малко нездравословно за околната среда, без да се жертват неговите качествени параметри.

Екоасфалтът употребява натурален битум, който е изработен от въглехидрати, протеини, смоли, лигнин, восък и мазнини. Доставянето на натурален битум е доста по-просто – производството на асфалт не зависи от петрол и пречистване, няма разноски за битум в течно положение и няма утежняване на качеството на битума заради закъснение на производството. По този метод производството му е и по-рентабилно.
Част от хърватския план Greenway
Има смисъл единствено инфраструктурата, насърчаваща устойчивата подвижност, сама по себе си също да бъде устойчива. За да притегли вниманието към екологично чистия профил на велоалеята, самият асфалт е в зелен цвят.

Община Загреб съобщи, че след процеса на асфалтиране ще има „ действия по озеленяване, монтиране на пейки и съоръжение и финални работи по зоната за отмора до пешеходния мост “.

Всъщност, въпросният сектор е част от по-грандиозен план, наименуван Greenway, който планува основаването на колоездачна пътека по течението на река Сава – от словенската граница до Турополе, с дължина 160 километра. По пътя си минава през столицата Загреб.

Екоасфалтовият сектор е част от 5-та фаза на плана, която се състои от общо девет стадия.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР