Войната в Украйна започна на 24 февруари 2022 г. с

...
Войната в Украйна започна на 24 февруари 2022 г. с
Коментари Харесай

Не знаят дали ще има утре. Как посрещат Великден бесарабските б...

Войната в Украйна стартира на 24 февруари 2022 година с нахлуването на Русия в страната.

 

В село Чушмелий (Криничне), обитаемо най-вече от българи, Великден е най-големият празник, на който се събират на една маса всички родственици, деца, внуци, кумове, споделя Тетяна Станева в обява на bTV.

Но след бомбардирането на моста в Затока преди години, Бесарабия остана откъсната от цяла Украйна, спря да се движи и влакът Киив-Измаил.

 

Така единственият път, през който може да се мине от Одеса към Рени, е пътя през Молдова с рейс или с кола, които се подлагат на инспекции. 
 

Необходими са и специфични разрешителни писма за тези, които не са регистрирани в Бесарабия. Така мнозина не могат да отидат на посетители.

 

И все пак, макар разрушенията и ракетните закани, загубите, сирените и непрекъснатите неприятни вести, хората си вършат козунаци, чистят домовете си, събират се на маса, подреждат празнична храна и честват живота.

 

Защото не знаят дали ще има на следващия ден. Хората взаимно си разменят козунаци с бонбони и споделят " От нас малко, от Господа повече ".

И защото Великден и Гергьовден тази година съответстват, козунаците и курбанът се подаряват и ядат дружно с благопожелание за мир.

 

А във видеото, публиквано в, ще видите по какъв начин минават празничните дни на бесарабските българи в Украйна, а по-точно – във село Криничне (Чушмелий), обичайния метод на правенето на козунаци и ще чуете неповторимия чушмелийски акцент. 

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР