В езеро Никарагуа в Никарагуа има остров на име Ометепе.

...
В езеро Никарагуа в Никарагуа има остров на име Ометепе.
Коментари Харесай

Мистериозните петроглифи в Никарагуа

В езеро Никарагуа в Никарагуа има остров на име Ометепе. Името му идва от коренния език нахуатл. Оме (Ome) значи две, а т епетл ( tepetl ) – върхове или планини. Буквалният превод на Ометепе е „ мястото с двата върха “. Според легендата първите заселници на Ометепе, които говорели нахуатл, са пристигнали поради знамение, което гласяло да търсят „ островен парадайс, който се състои от два върха “. На острова към този момент имало други племена, както се вижда от множеството петроглифи, разпръснати из цялата повърхност.

Ометепе, острова с двата върха. Wikimedia Commons

Според Археологическия план Ометепе (OAP) има към 2 000 скали, на които са изгравирани петроглифи. Предполага се, че те са направени с кремък и обсидианови длета. Не е ясна точната възраст на петроглифите. Въпреки това се счита, че някои от тях са на повече от 3 000 години. Според сведенията от някои археологически разкопки Ометепе е заселен още преди 4 000 години.

Wikimedia Commons

Най-често срещаният претекст в петроглифите е спиралата, която участва на всички камъни, изследвани от OAP. Освен геометрични фигури, на каменните рисунки са изобразени човешки и скотски фигури. На някои места са изгравирани цели хора, на други – единствено глави. Някои от фигурите даже са триизмерни и наподобяват повече на статуи в сравнение с петроглифи. Най-честият претекст при тях е вещицата ( bruja ) – елементарна човешка глава и тяло, сходно на ембрион.

Антропоморфен петроглиф. Wikimedia Commons

Животинските изображения се срещат доста по-рядко. Главният скотски претекст е маймуната, само че има и петроглифи, на които са изобразени жаби, птици, бозайници, крокодили, змии и костенурки. Има и комбинации – глава на птица и тяло на крокодил. Съществуват и изображения, които не могат да бъдат наречени нито антропоморфни, нито зооморфни. Изследователите ги разказват като „ форми на маски “. Има и категория „ всякакви “, в която се включват знаци на слънцето, календари и кръстовидни фигури.

Змия, изобразена на петроглиф от остров Ометепе. (Megan / flickr)

Въпреки проучванията на OAP, петроглифите от Ометепе крият още доста секрети. Например към момента не е ясно предназначението на тези странни изображения. Това е, тъй като няма писмени сведения от хората, създали петроглифите. С каква цел са направени? Ритуална, естетическа, или практическа? Възможно е даже да е нещо напълно друго.

Ancient Origins

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР