Зъби на халюцигения (Hallucigenia), странен потенциален прародител на всички линеещи

...
Зъби на халюцигения (Hallucigenia), странен потенциален прародител на всички линеещи
Коментари Харесай

Как е изглеждала майката на безгръбначните (ВИДЕО)

Зъби на халюцигения (Hallucigenia), чудноват евентуален предшественик на всички линеещи безгръбначни, към които принадлежат членестоногите и червеите, помогнали на палеонтолозите да изяснят по какъв начин е изглеждала нейната глава и уста, и получили получените изображения в изданието Nature. Останките са открити при разкопки в Канада.

„ Преди публикуването на тази работа имахме подозрения кой завършек на тялото на това създание съставлява неговата глава и кой се явява опашката. Голямо мрачно топче на края на една от фосилизираните остатъци от халюцигения в началото се смяташе за глава.

Ние изяснихме, че в действителност то не е било част от тялото, а просто леке течност, изтекла от стомаха на безгръбначното сега, когато тялото му е било размазано “, споделя Мартин Смит (Martin Smith) от Кеймриджкия университет (Великобритания).

Смит и сътрудниците му провели разкопки на територията на шистовите залежи Бърджис в Западна Канада, където има скали от времето на камбрийския интервал и където били открити едни от най-невероятните и огромни поданици на първичния океан на Земята.

Сред най-необичайните представители на този свят са халюцигениите – странни безгръбначни същества, близки родственици на извънредно примитивните кадифени червеи и предшественици на всички линеещи безгръбначни (Ecdysozoa), чиито остатъци са открити още в 70-те години на предишния век. Видът на отпечатъците толкоз учудил откривателите, че те нарекли откритото от тях животно Hallucigenia, „ подбудена от мечти “.

Необичайният тип на халюцигенията, който не може да се съпостави с нито едно друго живо създание, породил „ класическата неточност “ на палеонтолога – в началото учените я обърнали надолу с главата във всички връзки – шиповете на нейния тил били взети за крайници, а опашката, заради упоменатото леке – за глава. Чак след откриването на ноктите на Hallucigenia и находките на Смит и сътрудниците му всичко пристигнало на мястото си.

Когато откривателите осъзнали природата на петното и разбрали по какъв начин е зародило то, им хрумнала следната концепция – в случай че халюцигениите са починали вследствие на „ кален потоп “, то тогава в шистовите залежи, където били открити техните тела, би трябвало да има и фрагменти от техни очи и други елементи от главата.

© Martin R. Smith

Ръководени от тази концепция, Смит и сътрудниците му се върнали към разкопките в Бърджис и шансът им се усмихнал – те намерили освен примитивни „ стъбловидни “ очи, само че и зъби на Hallucigenia, които ѝ помагали да всмуква вода. Тази находка помогнала на учените освен да прикрепят главата на безгръбначното към точната част на неговото тяло, само че и да прояснят някои елементи от еволюцията на линеещите животни.

Например съществуването на зъби при халюцигения приказват, че общият предшественик на насекомите, червеите и други безгръбначни е бил много по-сложен, в сравнение с сме привикнали да считаме въз основа на примитивната анатомия на кадифените червеи. Очевидно тези червеи са изгубили зъбите си в хода на последвалата еволюция.

Древен мозък разкрива тайните на еволюцията на главата

Подобни зъби съгласно учените са имали и няколко други групи безгръбначни, появили се малко по-късно – камбрийските приапулиди, родственици на кадифените червеи, и гигантските „ скариди “ аномалокарис, и други ранни членестоноги. Това разрешава да се прокара еволюционна линия сред халюцигениите и по-късните безгръбначни, заключават палеонтолозите, написа РИА Новости.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР