Фразата каменна ера“ създава впечатление за древни хора, носещи животински

...
Фразата каменна ера“ създава впечатление за древни хора, носещи животински
Коментари Харесай

Сечивата не са изобретени в Европа. Донесени са преди 50 000 години

Фразата „ каменна епоха “ основава усещане за антични хора, носещи скотски кожи и ловуващи огромни бозайници с релативно напреднали принадлежности. Но откриватели научили, че тези сечива – заострени камъни и кости – не са измислени в Европа, написа Smithsonian.

Направен е разбор на черупки на охлюви и остатъци от двама души, открити в Ливан в област, наречена Ксар Акил (Ksâr ‘Akil). Изследователите съумели да схванат, че единият от двамата, е живял най-малко преди 45 900 години.

Това е едно от дребното места, на които могат да се намерят човешки фосили от интервала, в който откривателите считат, че е била миграцията от Африка към Европа (преди 400 000-500 000 години).

„ Резултатите от нашите радиовъглеродни разбори демонстрират, че тези човешки остатъци са по-стари от всички в Европа, заради което допускаме, че тези хора, на излизане от Африка, са минали през Левант (Сирия, Ливан, Израел, Йордания) и колонизирали Евразия “, споделя Марйолейн Бош от института за еволюционна антропология Макс Планк в Лайпциг (Германия).

Учените видели, че откритите черупки от охлюви покрай останките, имат следи от приложимост на сечива – краищата им били отрязани, с цел да може да се извади месото. Това значи, че тези хора са носели изненадващо напреднали принадлежности. Сечива, сходни на тези, употребявани за изкарване на месо от черупки, са намирани в Европа и други области на Ливан, само че всички те са от по-скоро.

Останките на двамата души, посмъртно наречени Егберт и Етелруда, са открити през тридесетте и четиридесетте години. Датирането им е лишило толкоз време, тъй като костите били доста остарели, по тази причина събирането на задоволително материал за радиовъглероден разбор било извънредно мъчно. Черупките датират от същия времеви интервал като останките. Това удостоверява догатките на откривателите. Те разгласили резултатите в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Новите открития са разумни, имайки поради най-старите каменни сечива, открити в Кения, които  са на възраст от 3.3 милиона години, дори преди типа Хомо да се появи.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР