В Древен Египет е бил силен култът към Анубис –

...
В Древен Египет е бил силен култът към Анубис –
Коментари Харесай

Откриха 8 млн. мумии на кучета при бога на смъртта Анубис в Египет

В Древен Египет е бил мощен култът към Анубис – господ на гибелта с глава на чакал. В хода на ново проучване археолозите са изучили катакомби до неговия храм и са разкрили съвсем осем милиона мумифицирани паленца и кучета.

Египтяните издигнали храма и катакомбите в чест на Анубис в Саккара – място на към 30 км южно от Кайро. Там се намира най-древният некропол на столицата на античното царство – Мемфис. Археолозите преди са откривали в тези места катакомби с мумифицирани остатъци на доста други животни (ибиси, ястреби, бабуини и бикове). Вероятно това сочи, че египтяните са се прекланяли и пред други зооморфни богове.

„ Днес туристите, идващи в Саккара, виждат пустинна околност с няколко пирамиди и няколко известни паметника, отдадени на култа към животните – споделя водещият създател на проучването Пол Никълсън (Paul Nicholson), професор по археология в Кардифския университет. – Но в случай че имахте късмет да посетите Саккара по времето на по-късния интервал, през 747–332 година пр.н.е., бихте видели храмове, търговци, продаващи скулптури на бронзови божества, свещеници, водещи церемонии, хора, предлагащи пояснение на сънища. Вероятно някъде наоколо са живели и животновъди, отглеждащи кучета и други животни, с цел да могат те по-късно да бъдат мумифицирани в чест на боговете. Това е било оживено място. “

Основният тунел на кучешките катакомби. © P.T. Nicholson

Отдавна е известно, че античните египтяни интензивно са мумифицирали животни. Още римският стихотворец Ювенал е писал, че „ полуделите египтяни “ почитат чудовищни божества и може да се открият цели градове, отдадени на котки, речни риби или кучета.

През 1897 година френският археолог Жак де Морган разгласил проучване за некропола на Мемфис, само че едвам загатнал катакомбите с мумии на кучета. Други откриватели също не им отделяли внимание, тъй че въпросното проучване за първи път било напълно концентрирано върху тези подземни всеобщи паметни погребения.

Де Морган оставил след себе си карта, сочеща разположението на две катакомби с мумии на кучета, само че плаващите пясъци и земетресението от 1992 година създали дребната катакомба недостъпна за проучвания. Поради тази причина Никълсън и сътрудниците му изучавали огромната катакомба и прекарали дълги часове, изследвайки каменните ѝ стени и мумифицираното наличие.

Карта на катакомбите, формирана през 1897 година от френския археолог Жак де Морган. Но заради проваляне на пясъка вследствие на земетресение местоположението била недостъпна от 1992 година. © S. Mills, S. Williams, H. Nouwens/Antiquity Trust

„ Катакомбите съставляват дълга редица тъмни тунели – споделя Никълсън. – Тук не прониква естествена светлина и това място като цяло наподобява много впечатляващо. “

Смята се, че катакомбите са построени през IV в. пр.н.е. от камък от долния еоцен (тоест на възраст 48–56 млн. години).

В изгода на тези заключения приказва и това, че на тавана на катакомбите била открита необикновена вкаменелост на антично морско гръбначно на възраст повече от 48 млн. години. Вероятно то е било родствено на актуалните ламантини и дюгони. Не е известно забелязали ли са това изкопаемо самите египтяни, когато са строили гробницата за мумии на животни.

Изследователите изучили всички налични ъгълчета на катакомбите, чиято дължина е 173 метра, а оптималната широчина на коридорите – 140 метра. В тях били открити и мумии на чакали, лисици, котки и мангусти, само че 92% от останките принадлежали на кучета. Не е напълно ясно за какво другите животни също са били погребвани измежду кучетата, само че учените считат, че в основата на това лежат митологични аргументи.

„ Някои кученца са били единствено на няколко часа или дни след раждането сега на мумифицирането. Вероятно особено са ги развъждали за този фетиш. Едва ли са били умъртвявани съзнателно – няма никакви свидетелства за пречупени вратове, постоянно срещащи се при мумиите на котките. По-скоро са ги отнемали от майката и кученцата са умирали от апетит и обезводняване – споделя Никълсън. – В същото време открихме и мумии на остарели кучета, заровени по по-сложен и церемониален метод. Те по-скоро са живели при храма. “

Глава и шия на куче от катакомбите. © P.T. Nicholson

Култът към животните бил известен до 30-те години от нашата епоха, т.е. до времената на римската окупация. Учените считат, че подобен жанр поклонение е бил знак на национална еднаквост във времената, когато страната е била завзета от други нации (например либийци или перси).

Много от мумиите са достигнали до наши дни в доста плачевно положение – те или са се разпаднали, или са били откраднати от разбойници или фермери, които евентуално са употребявали мумиите в качеството на тор.

И въпреки всичко археолозите са разкрили задоволително доказателства, че животните, употребявани в култа към Анубис, са били значима част от древноегипетската стопанска система. Много историци са единомислещи, че храмовете и катакомбите в града са подтикнали търговията и в прочут смисъл в тези времена те можело да се нарекат основа за всеобщия туризъм.

Научната публикация за невероятните находки е оповестена в сп. Antiquity.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР