Учени от Холандия изобретиха още един алтернативен източник на електричество,

...
Учени от Холандия изобретиха още един алтернативен източник на електричество,
Коментари Харесай

Холандия се научи да добива енергия от оризовите полета

Учени от Холандия изобретиха още един различен източник на електричество, който работи непрекъснато и не зависи от съществуването на ярка слънчева светлина или мощен вятър, написа Phys.org. Този способ е доста подобаващ за азиатските селища и фермерските стопанства. Става дума за оризовите насаждения.

Повече от половината население на планетата се храни с ориз. Оризът е блатно растение, по тази причина оризовите плантации непрекъснато са под вода. За системата за рандеман на сила от растенията споделя Марьолайн Хелдер (Marjolein Helder), съосновател на компанията Plant-e, профилирана в този тип активност. Технологията за рандеман на сила е измислена в университета на Вагенинген и е патентована през 2007 година, а през 2009- а е учредена компанията Plant-e.

Според Хелдер растенията създават повече сила, в сравнение с им е нужна за обикновено битие. За работата на системата се изискват растения, виреещи във вода. Всъщност не е наложително това да е ориз – подобаващи са и мангровите блата, и други разновидности. При това системата не оказва въздействие на развиването на растенията.

Технологията работи от остатъците органична материя, които растенията отделят при фотосинтезата. Според някои оценки тези остатъци стигат до 79%. Остатъците излизат през корените и се гълтам от микроорганизми. В този развой се появяват свободни електрони, които може да се „ съберат “, като се слагат електроди наоколо до корените на растенията.

Gizmag

В компанията признават, че технологията още е надалеч от съвършенство. Но тя към този момент наподобява многообещаващо и несъмнено, при нужното развиване може да подсигури с сила отдалечени селища и други места надалеч от цивилизацията. Сега прототипът на технологията Plant-e наподобява като квадратни плочи със страни 50 см. Необходимо е те да бъдат сложени под водата, под корените на растенията. Тази технология не е доста комфортна и коства към 600 евро за 1 кв. м, като отдава електричество 0,4 вата на квадратен метър.

В момента компанията работи над нова версия на устройството, което ще съставлява тръба. В подобен тип системата много по-лесно ще може да се слага на към този момент съществуващи плантации. Освен това задачата на компанията е система, която да отдава 3,2 вата на квадратен метър, т.е. от 100 кв. м получаваната сила ще бъде 2800 квтч на година. Според оценките на компанията това е малко по-малко от потреблението на домакинство от двама души.

Алтернативен способ за приемане на сила от растенията остава основаването на биогориво на основата на биомаса благодарение на бактерии, само че този развой към момента не може да се похвали с висока успеваемост.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР