Учени бият тревога, че за 50 години площта на езерото

...
Учени бият тревога, че за 50 години площта на езерото
Коментари Харесай

Един от най-големите водоеми в Африка изчезва

Учени бият паника, че за 50 години площта на езерото Чад е намаляла с 90 на 100, заяви Българска телеграфна агенция, базирайки се на ИТАР-ТАСС. Езерото Чад е един от най-големите водоеми в Африка, който е с основна роля за живота на над 30 млн. поданици на Камерун, Нигерия, Нигер и Чад.

Ако равнището на водата в този водоем продължи да се намалява със същите темпове, след 20 години езерото Чад може изцяло да пресъхне и ориста му да се окаже сходна с тази на Аралско море. Съществува риск това да се трансформира в екологична и филантропична злополука за района.

През 1963 година площта на езерото е била 25 000 кв.км, а в този момент е 2500 кв.км. До 2020 година езерото може изцяло да изчезне, предизвестиха специалисти от Чад. Те дойдоха в Париж, с цел да привлекат вниманието върху плануваната за края на октомври научна конференция, отдадена на обвързваните с този водоем проблеми, в столицата на Чад Нджамена.

Като една от основните аргументи за плачевното положение на езерото се загатва неподходящият климат. Важен отрицателен фактор е и неконтролираното потребление на водните запаси както от самото езеро, по този начин и от вливащите се в него реки.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР