Учени от компанията Оушън нютришън Канада в Халифакс, която е

...
Учени от компанията Оушън нютришън Канада в Халифакс, която е
Коментари Харесай

Компания за хранителни добавки случайно откри най-ефикасния организъм за биогориво

Учени от компанията " Оушън нютришън Канада " в Халифакс, която е най-големият производител на хранителни добавки с омега-3 ЕРА и DHA мастни киселини, откри инцидентно тип водорасли, произвеждащи доста количество липиди, които могат да се употребяват като основа за биогориво, заяви Българска телеграфна агенция, базирайки се на " Ню Йорк таймс ".

В рамките на петгодишно проучване през 2005 година учените анализирали образци от водорасли за съответни хранителни съставки. Така в една от стотиците епруветки те разкрили едноклетъчния организъм, произвеждащ триглицерол, който може да се употребява като суровина за биогориво.

Това е най-ефикасният организъм за приемане на биогориво, прочут в света. Производственият му потенциал е 60 пъти по-голям, в сравнение с другите водорасли, употребявани за генериране на биогориво.

Компанията ще оглави консорциум за създаване на технология за произвеждане на биогориво в търговски мащаб от открития от нея вариант, наименуван ONC T18 B. Той не създава липиди с елементарна фотосинтеза, а с превръщане на редуцирани органични съединения. Това понижава нужната за развъждането им директна слънчева светлина или сила.

Фотосинтезиращите водорасли, които преобразуват слънчевата светлина и въглеродния двуокис в липиди, могат да генерират 10 до 20 пъти повече гориво от селскостопански култури като царевицата, която се употребява за произвеждане на етанол. За тях не е нужна и обработваема земя.

Производството на биогориво от открития вариант може да стартира до 10 години.

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР