Хакери са създали първия вирус, който може да навреди на

...
Хакери са създали първия вирус, който може да навреди на
Коментари Харесай

Хакери създадоха първия компютърен вирус, който заплашва реалния свят

Хакери са основали първия вирус, който може да навреди на обекти от действителния свят. Той може да спре фабрики, електроцентрали или други промишлени обекти. Това заяви Sky News, като цитира израелския специалист по кибербезопасност Хади Еврон.

Според Еврон, вирусът Стъкснет (Stuxnet) е първият прочут вирус основан, с цел да унищожи или затрудни работата на фабрики, електроцентрали и други промишлени обекти. За да основат Стъкснет на хакерите са били нужни от 6 месеца до 1 година. Стъкснет е предопределен за установяването на надзор върху системите за ръководство на огромни промишлени комплекси (SCADA системи) за унищожаването им. По думите на специалистите, след инфекцията Стъкснет " седи и чака ", проверявайки статуса на всеки 5 секунди. В избран (но неустановен) миг той подава команда за самоизтребление на промишлената система.

Експертите, в продължение на 4 месеца изучавали Стъкснет посредством инверсно планиране, са шокирани от сложността на вируса. Той е прекомерно комплициран, прекомерно шифрован, прекомерно огромен, с цел да може бързо да се открият всички негови цели и функционалности. Стъкснет открива надзор над промишлената система, без интервенция на потребителя. Всичко, което е належащо е да се сложи в системата инфектирана флаш памет.

" За да бъде основан подобен червей трябват запаси на държавно равнище. Предполагам, че основаването му евентуално е спонсорирано от някаква държавна стратегия ", споделя Еврон в изявление за Sky News. Специалистът прибавя, че въоръжени с този вирис спецслужбите могат да го употребяват за офанзива на съответни цели. " Невъзможно е той да се употребява от един хакер, седнал вкъщи си ", смята Хади Еврон.

Друг експерт в региона на компютърната сигурност Ури Ривнър споделя, че за няколко месеца по целия свят са били инфектирани от червея Стъкснет сред 30000 и 50000 компютри в доста предприятия и корпорации. Това обстойно заразяване е разрешило на специалистите да открият новия вирус и е помогнало да се вземат ограничения за неутрализирането му.

Колкото повече научават специалистите за Стъкснет, толкоз повече паника изпитват. Те са уверени, че Стъкснет към този момент е атакувал своята първа жертва - иранската атомна централа в Бушер. Оттам обаче оповестиха, че вируса не е предизвикал огромни вреди.

Според непотвърдени данни, към 60% от всички открити вируси Стъкснет са в Иран, отбелязва Sky News. Това води до разумния извод - основната цел на Стъкснет е иранската нуклеарна стратегия. Кой ли го е основал тогава?

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР