Темата днес - HPV/Истина и митове за ваксината срещу HPV

...
Темата днес - HPV/Истина и митове за ваксината срещу HPV
Коментари Харесай



Темата днес - HPV/Истина и митове за ваксината срещу HPV е повече от актуална, защото статис

Темата през днешния ден - HPV/Истина и легенди за имунизацията против HPV е повече от настояща, тъй като статистиката, във връзка с този здравен проблем, е в действителност стряскаща: всеки ден една жена в България губи борбата с рака на маточната шийка.

По данни на Националния статистически институт, приблизително 43 дами дневно се диагностицират с рак на маточната шийка. Заболеваемостта у нас по последни данни е 28.7 на 100 хиляди дами при междинна за Европа 13.4 на 100 хиляди, което слага страната ни на трето място в Европа по заболеваемост и на четвърто по смъртност от този вид рак, който се предизвиква от HPV. Съществува ефикасна профилактика – ваксина против HPV, само че ваксиналното покритие в България е едвам 3%, макар че имунизацията е безвъзмездна за девойки на 10-13 години.

Защо българите сме още веднъж скептично настроени към единственото потвърдено оръжие против HPV вируса? Колко сериозен е пожизненият риск от заразяване с папилома вируса? Ракът на маточната шийка единственото заболяване, обвързвано с HPV ли е? Еднакво наранени ли са и двата пола? Отговор на тези въпроси търсим дружно с Д-р Христиана Бацeлова- помощник, катедра „ Епидемиология и МБС “, Медицинския университет в Пловдив

Д-р Бацелова изясни, че човешкият папилома вирус (HPV) не е отговорен единствено за рака на шийката на матката при дамите, както е известно, а може да аргументи над 10 други злокачествени болести, от които страдат и мъже. Човешките папилома вируси (HPV) са семейство вируси, които могат да заразят кожата и лигавиците.
Има повече от 200 вида HPV: те могат да обиден вътрешните и външните гениталии, аналната област, региона на устната празнина и фаринкса, както и избрани сектори от кожата при дамите и мъжете.
Около дузина от тези видове HPV се назовават високорискови. Те могат да бъдат причина за някои типове рак при мъжете и дамите, най-честият от които е ракът на маточната шийка.
В съвсем 90% от случаите инфекцията с HPV остава незабелязана и от време на време може да докара до тежки и съществени болести и при двата пола. Вирусите могат да останат за по-дълго време в тялото или да се изчистят сами от организма. Нискорисковите видове HPV могат да доведат до генитални брадавици, до момента в който високорисковите могат да причинят предракови промени и рак на маточната шийка, рак на вагината, вулвата, ануса, пениса, джука кухината и фаринкса.



Доктор Бацелова изясни, че както при други вируси (грип, хепатит В и др.), имунизацията е най-ефективният метод за предварителна защита на HPV зараза. Чрез HPV имунизацията построените антитела предотвратяват развиването на зараза, даже когато сме в контакт с вируса. Ваксинирането против HPV се предлага в ранна възраст, преди излагане на риск от контакт с вируса, като добави, че има смисъл да се слага ваксина в догонваща възраст, развенчавайки един от митовете съществуващите легенди във връзка с най-мощното оръжие против HPV вируса.

Как доктор Бацелова обори всички публикувани легенди за имунизацията против HPV вижте във видеото.

Кой е днешният ни посетител в резюме:

Д-р Бацелова е шеф Хигиенно-епидемиологичен отдел, УМБАЛ „ Свети Георги “ ЕАД, гр. Пловдив, член е на Международната асоциация на епидемиолозите, преподава в катедра " Епидемиология и медицина на бедствените обстановки " към Медицинския университет в Пловдив. Приела е задачата на " Заедно срещу HPV за здраве и отбрана! " за своя.

 


 

 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР