С традиционната празнична света литургия, която се състоя в храма

...
</TD
>С традиционната празнична света литургия, която се състоя в храма
Коментари Харесай

Русе отбелязва своя празник с тържествена церемония, множество събития и концерт на Д2

С обичайна празнична света литургия, която се състоя в храма " Свети Георги “, стартира 6 май за русенци. Малко по-късно стотици жители се включиха и в формалната гала, като поставиха венци и цветя пред паметника на починалите в Сръбско-българската война на площад " Александър Батенберг “.

Отбелязването на Деня на храбростта и българската войска стартира с приемане на почетен часовой от командира на Военно формирование 32420 – Русе и шеф на гарнизона подполковник Павлин Илиев, като в ритуала участваха и офицери от военно формирование 42520 – Щръклево.

" Неслучайно означаваме поредицата празнични дни под мотото " Русе дружно “. С религия в сърцата за положителното, което ни води напред, със загатна за личностите, живели тук по тези земи преди нас, и за достиженията, които са украсили и популяризирали не просто Русе, а и България, ние би трябвало да вървим напред с гордо вдигнати чела. Това е нашата задача “, поздрави присъстващите кметът Пенчо Милков. Той акцентира, че в  годините обратно е имало доста борби и кръвопролития, само че същинската борба човек води вътре в себе си, и пожела на русенци да я завоюват с религия в сърцата и да намерят своя метод да популяризират Русе и България. Милков благодари и за почелите празника кмет и заместник-кмет на Гюргево Андриан Ангелеску и Мариян Дамян, като означи, че празникът е общ за двата града.

Празнично слово произнесе и регионалният шеф Драгомир Драганов, който съобщи, че днешният ден е един от тези моменти, които ни зареждат с национална горделивост и самочувствие и укрепват родолюбието ни.

Водещият на церемонията артист Косьо Станев прочете и приветствен адрес от президента на Република България Румен Радев, в който президентът показва своята убеденост, че русенци като почтени наследници на бележитите възрожденци, живели и творили в града, ще продължат традицията да бъдат положителни посланици на новото, напредъка и напредъка в актуалния свят на провокации.

Заупокойна молитва и признателен молебен в памет на починалите за отечеството ни воини бяха отслужени от Главиницкия свещеник Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум, и свещеници от Русенската Света митрополия. Празнични маршове бяха изпълнени от Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев.

Официални посетители на церемонията бяха ръководителят на Общинския съвет акад. Христо Белоев, заместител регионалният шеф Георги Георгиев, началникът на Военно окръжие I степен – Русе полк. Васил Петров, заместник-кметовете на Община Русе Златомира Стефанова, Здравка Великова, Енчо Енчев, Димитър Недев, Никола Лазаров и Борислав Рачев, народни представители, общински съветници, жители и посетители на града.

Богатата стратегия през днешния празничен ден продължи с арт хепънинг на учениците от Националното учебно заведение по изкуствата, които извършиха творби на пл. " Хан Крум “ до статуята на Цигуларчето. За русенските деца бе проведена безвъзмездна режисура навън по ул. " Александровска “ от Държавен куклен театър-Русе.

През целия ден входът за експозициите в Регионалния исторически музей, Екомузея и Художествената изложба ще бъде свободен, а в Библиотеката можеше да бъде открит портрет на Русе, заключен в пощенски картички. На разнообразни местоположения жителите можаха да се научат да вият Гергьовски венци, да се включат в хоротека на площада пред Съдебната палата или да се насладят на гения Вокална група " Слънце “. По ул. " Александровска “ русенци видяха анимация на кокили, акробатично шоу, както и професионално фотозаснемане от русенски фотографи.

В късния следобяд Младежкият парламент към Общински юношески дом е подготвил вълнуващо " Търсене на русенски съкровища “, а безвъзмездни туристически разходки ще бъдат извършени от професионалните гидове на Ruse Summer Tour. За феновете на рисковите спортове са планувани скокове с бънджи от Гредовия мост.

Поредицата от събития ще приключи с огромен концерт на група D2 с присъединяване на Дичо Христов и Деян Каменов-Дидо и празнична заря. Участието в празника на Русе на известната група ще стартира в 20 ч. на сцената пред постройката на Община Русе.

За да се включат допустимо най-вече хора в събитията, Община Русе е осигурила и безвъзмезден транспорт по всички общински линии от градския превоз.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР