Светът, който сме създали за себе си, изисква два крака,

...
Светът, който сме създали за себе си, изисква два крака,
Коментари Харесай

Робот с човешки рефлекси

Светът, който сме основали за себе си, изисква два крайници, които да балансират тялото и да го придвижват из пространството и две ръце, които да са способни да работят с разнообразни предмети. Наскоро състоялото се предизвикателство за роботи на DARPA, наподобява е въодушевило инженерите от Масачузетския софтуерен институт. Най-новото създание се споделя ХЕРМЕС (HERMES) – хуманоиден робот, ръководен от човек в отдалечено следен екзоскелет. Голямата разлика е, че новият робот има вградени човешки рефлекси.

Един от участниците в плана – Жоао Рамос (Joao Ramos) го разказва като „ опит за слагане на човешки мозък в тяло на робот “. Целта на този комплициран развой е да може човешкият оператор да стои на безвредно разстояние, до момента в който роботът му прави комплицирани интервенции в извънредно рискови зони, да вземем за пример изключване на кранове в развалени нуклеарни реактори или разтрошаване на порти и стени в горяща постройка.

Роботът има две ръце с по три пръста на всяка ръка и е кадърен да прави много деликатни придвижвания, като да налива кафе да вземем за пример, както ще видите изпод.

Но най-голямата иновация не са ръцете, а датчиците. За да наподобява повече на хората, роботът изпраща информацията от придвижванията си на човешкия оператор, който ги поправя, а по-късно роботът запаметява взетите назаем рефлекси.

Камерата, прикачена на главата на робота, изпраща видео в действително време и по този начин операторът като че ли е на мястото на действието. Албърт Уанг (Albert Wang), различен участник в плана, споделя, че бъдещата версия на робота ще слее самостоятелно придвижване с човешки разсъдък. В този клон от роботиката зад дейностите на робота постоянно ще стои желание на човешко създание.

Popular Science

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР