Специалисти в областта на подводната археология от университета на Селчук

...
Специалисти в областта на подводната археология от университета на Селчук
Коментари Харесай

Древен морски път в Турция е използван хиляди години

Специалисти в региона на подводната археология от университета на Селчук (Турция) са разкрили следи от античен морски път, настоящ в региона на антична Анатолия в продължение на повече от четири хиляди години, оповестява Hurriyet Daily News .

Морският път, свързващ актуалния турски град Силифке в провинция Мерсин (Южна Турция) с цялото Средиземноморие – Египет, Кипър и Италия, е зародил още в бронзовия век, преди към пет хиляди години, и е съществувал до времената на Османската империя, считат откривателите.

Откритието е станало допустимо с помощта на достиженията на подводната археология. Учените в началото изследвали крайбрежния район с мощни сонари, а по-късно се спуснали на дъното, с цел да изучат най-интересните находки.

Както посочило проучването, районът е достигнал максимален подем към VIII в. пр.н.е. Тогава до Силифке били построени огромни корабостроителници, които след трусове по-късно се озовали под водата.

Според учените в тях може да са издигнати не по-малко от 100 кораба. Освен остатъци от корабостроителници откривателите разкрили на дъното на Средиземно море остатъци от пристанища, както и кораби, потънали вследствие на корабокрушения.

Находките на антични потънали кораби не са необичайност на територията на модерна Турция. Преди към година учените разкрили в региона на актуалния град Урла остатъци от транспортен съд на възраст към четири хиляди години.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР